ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Προσδόκιμο ζωής: 7 λόγοι για τους οποίους γερνάμε τόσο γρήγορα

Προσδόκιμο ζωής: 7 λόγοι για τους οποίους γερνάμε τόσο γρήγορα

Προσδόκιμο ζωής: Ορισμένα άτομα διατηρούν τα διανοητικά και φυσιολογικά ταλέντα τους σε όλη τους τη ζωή, ενώ άλλα καταλήγουν να χάνουν αυτές τις ικανότητες τόσο γρήγορα όσο και στην ενηλικίωση.

Η γήρανση είναι η σταδιακή συσσώρευση αλλαγών με την πάροδο του χρόνου, οι οποίες συνδέονται ή ευθύνονται για την αυξανόμενη ευαλωτότητα σε ασθένειες και θνησιμότητα που έρχεται με τη γήρανση. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιβλαβούς ρίζας οξυγόνου που συμβαίνουν συνεχώς σε όλους τους ιστούς και τα κύτταρα σας. Επίσης, αναμφισβήτητα ένα από τα πολλά αξιοσημείωτα στοιχεία της γήρανσης θα ήταν η ποικιλομορφία της διαδικασίας από άτομο σε άτομο. Ορισμένα άτομα διατηρούν τα διανοητικά και φυσιολογικά ταλέντα τους σε όλη τους τη ζωή, ενώ άλλα καταλήγουν να χάνουν αυτές τις ικανότητες τόσο γρήγορα όσο και στην ενηλικίωση.

Η αιτία μιας τέτοιας ανωμαλίας είναι κυρίως άγνωστη. Αλλά εκτός από αυτό, υπάρχουν αποφασιστικοί λόγοι ή επιλογές που επηρεάζουν τη γήρανση και επίσης την επιταχύνουν; Αν και είναι ευρέως κατανοητό ότι η σχετιζόμενη με την ηλικία υποβάθμιση του ανθρώπινου DNA, των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ιστών, που δεν μπορούν να αποκατασταθούν από το σώμα σας είναι η αιτία της γνωστικής δυσλειτουργίας που συνδέεται με το γήρας, οι επιστήμονες διαφωνούν συνεχώς για τις διαδικασίες που οδηγούν σε το φαινόμενο της γήρανσης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυτή τη διαταραχή σε μικροσκοπική κλίμακα και επίσης γιατί μπορεί να θεραπευτεί σε νεότερα άτομα αλλά όχι σε μεγαλύτερα.

Και ενώ η επιστήμη έχει αρχίσει να εντοπίζει και να κατηγοριοποιεί τους μοριακούς και κυτταρικούς δείκτες της γήρανσης προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα την εξέλιξή της, έχουμε εντοπίσει 14 πιθανούς δείκτες που συνήθως πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη διαδικασία γήρανσής σας και, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, παράγουν τα ορατά χαρακτηριστικά της γήρανσης. Εάν κάποιος μηχανισμός επιδεινώνεται και προάγει την ταχεία γήρανση, ενώ η βελτίωσή του βελτιώνει την υγεία και παρατείνει τη διάρκεια ζωής, τότε θεωρείται χαρακτηριστικό της γήρανσης. Αυτό το άρθρο συνοψίζει 7 τέτοιους πιθανούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερη γήρανση.

Η μη διατήρηση υγιούς ΔΜΣ και το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε θραύση του DNA

Μια μεγαλύτερη πιθανότητα παθογόνων διαταραχών και ταχύτερη κυτταρική γήρανση συμβαίνει λόγω της αυξημένης θραύσης του DNA στον κληρονομικό μας κώδικα (π.χ. καρκινογένεση). Από τη μία πλευρά, η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής και μεταβάλλει τις κυτταρικές και μοριακές διεργασίες με τρόπο που μιμείται τη γήρανση. Το κάπνισμα, από την άλλη πλευρά, προκαλεί αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο που δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως.

Αυτό το είδος καπνίσματος παθογόνου προκαλεί θραύσματα διπλού κλώνου DNA (DSB), τον πιο επικίνδυνο τύπο βλάβης του DNA, που προάγει την πρόωρη γήρανση και τις ρυτίδες. Η κατανάλωση σημαντικών αντιοξειδωτικών συστατικών όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C, καθώς και η βιταμίνη Ε φαίνεται να έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την κατάσταση ενός γερασμένου οργανισμού μειώνοντας τη φλεγμονώδη απόκριση, βελτιώνοντας την αντιοξειδωτική άμυνα και μειώνοντας τη δημιουργία μεταλλάξεων DNA.

Το μήκος των τελομερών καθορίζει τον ρυθμό γήρανσής σας

Το μήκος των τελομερών μειώνεται καθώς γερνάμε. Η βράχυνση των τελομερών προκαλεί γήρανση, θάνατο ή νεοπλασματική μετάβαση των κυττάρων του σώματος, θέτοντας σε κίνδυνο την ευημερία και τη μακροζωία ενός ατόμου. Τα μικρότερα τελομερή συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας και χειρότερες πιθανότητες επιβίωσης. Διαφορετικές μεταβλητές του τρόπου ζωής θα μπορούσαν είτε να ενισχύσουν είτε να μειώσουν τον βαθμό συρρίκνωσης των τελομερών.

Οι καλύτερες επιλογές τροφής και δραστηριότητας έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν τον ρυθμό μείωσης των τελομερών ή να αποφεύγουν τη σοβαρή τριβή των τελομερών, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη εκδήλωση διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία και την παρατεταμένη διάρκεια ζωής. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι μεταβλητές του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φυσική κατάσταση και τη μακροζωία ενός ατόμου, επηρεάζοντας το μήκος των τελομερών.

Η έλλειψη ύπνου και το στρες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα μιτοχόνδρια

Τα μιτοχόνδρια είναι ευέλικτες δομές διατήρησης της ζωής που μπορεί να χρησιμεύσουν ως σταυροδρόμι για ψυχολογικά γεγονότα και αντιδράσεις φυσιολογικού στρες. Οι γρήγοροι και επίμονοι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στη βιολογία των μιτοχονδρίων και το επίμονο στρες μπορεί να προκαλέσει γενετικές και λειτουργικές αλλαγές στα μιτοχόνδρια. Ο ύπνος για λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των διπλών μιτοχονδριακών DNA στα αιμοσφαίρια των ατόμων. Τα μιτοχονδριακά κύτταρα λειτουργούν πολύ καλύτερα όταν είναι προσπελάσιμες αρκετές εκδόσεις μιτοχονδριακού DNA και, κατά συνέπεια, οι άνθρωποι αντεπεξέρχονται πιο δυνατά.

Ακανόνιστη διατροφή και συχνή χρήση αντιβιοτικών για διαταραχή του μικροβιώματος

Το μικροβίωμα μας αποτελείται από μικροσκοπικά πλάσματα που είναι τόσο χρήσιμα όσο και δυνητικά επικίνδυνα. Η συντριπτική πλειονότητά τους είναι ωφέλιμη τόσο για το ανθρώπινο σώμα όσο και για τη μικροχλωρίδα, με μόνο ένα μικρό κλάσμα από αυτά να είναι τοξικά. Σε έναν υγιή άνθρωπο, οι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες και οι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί ζουν ευτυχισμένοι. Το ζήτημα προκύπτει όταν διαταράσσεται αυτή η ισορροπία, η οποία μπορεί να προκληθεί από μολυσματικές λοιμώξεις, ορισμένες δίαιτες ή μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών ή άλλων φαρμάκων που σκοτώνουν τα βακτήρια. Ως αποτέλεσμα, η ευπάθεια του οργανισμού σε ασθένειες χειροτερεύει.

Επεξεργασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τριών ή και περισσότερων μερίδων παρασκευασμένων γευμάτων την ημέρα και των μειωμένων τελομερών, του χρωμοσωμικού συστατικού που καθορίζει την πραγματική ηλικία σας. Πολλά από αυτά προκαλούνται από τη μεγάλη ποσότητα υδρογονωμένων ελαίων που βρίσκονται σε εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα, τα οποία φαίνεται να είναι πλούσια σε trans-λιπαρά και επομένως μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή, η οποία επιταχύνει την αποσύνθεση (ή τη γήρανση) των κυττάρων σας.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η συμπερίληψη συνθετικών αρωμάτων, χρωστικών παραγόντων, γαλακτωματοποιητών, σταθεροποιητών και άλλων ενώσεων που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής προάγει τις διαδικασίες γήρανσης. Αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά, εν τω μεταξύ, υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε τέτοια προϊόντα είναι διατροφικά ανεπαρκή σε σύγκριση με λιγότερο κατασκευασμένες επιλογές. Όλα εξαρτώνται από το άτομο. Τα γαλακτοκομικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα που συμβάλλει στο οξειδωτικό στρες σε ορισμένους ανθρώπους. Ένας από τους κύριους λόγους για την επιτάχυνση της γήρανσης είναι το οξειδωτικό στρες. Οι δίαιτες χωρίς γαλακτοκομικά μπορεί να αποτρέψουν τη γήρανση της επιδερμίδας που εκτίθεται στον ήλιο.

Έλλειψη σκοπού και καθιστική ζωή

Το να είμαστε άσκοποι και η έλλειψη άσκησης θα μπορούσαν να καταλήξουν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσής μας στους ηλικιωμένους. Η βράχυνση των τελομερών συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, υπεργλυκαιμία και διάφορες κακοήθειες. Τα τελομερή συνήθως βραχύνονται και σχίζονται καθώς τα κύτταρα γερνούν, αλλά οι μεταβλητές της υγειονομικής περίθαλψης και του τρόπου ζωής όπως το βάρος και η κατανάλωση τσιγάρου μπορεί να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των τελομερών. Τόσο η έντονη σωματική δραστηριότητα όσο και η καθημερινή άσκηση βοηθούν στη διατήρηση του μήκους των τελομερών και σε όλο το σώμα. Η σωματική δραστηριότητα, όπως μια θρεπτική δίαιτα, συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του οξειδωτικού στρες και του οιδήματος στο σώμα, προστατεύοντας έτσι τα τελομερή από την υποβάθμιση.

Συμπερασματικά

Καθώς μεγαλώνουμε, οι φυσικές λειτουργίες του σώματός μας επιβραδύνονται και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν ή να αναπληρωθούν, από την ανανέωση του δερματικού ιστού έως τη φυσική ανάκαμψη. Αυτό επιτρέπει την ανάπτυξη συμπτωμάτων γήρανσης, όπως ρυτίδες και κόπωση. Αυτές οι αλλοιώσεις μπορεί κάλλιστα να είναι απροσδόκητες εάν συμβούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, επομένως ονομάζεται «πρώιμη» γήρανση. Αν και είναι δύσκολο να αποφευχθούν εντελώς τέτοιες αλλαγές, υπάρχουν τεχνικές για τη μείωση των ενδείξεων γήρανσης στο σύστημά μας – ειδικά όταν συμβαίνουν πριν είμαστε έτοιμοι να τις δεχθούμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες υγιεινές συνήθειες πρέπει να αποκτήσουμε;

6 Συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε για να ζήσετε περισσότερο

Προσθέστε στόχους και όνειρα στη ζωή σας

Η δύναμη λαβής αποκαλύπτει υποκείμενα προβλήματα υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη προσδιορίζει πεπτίδιο ως βασικό μεσολαβητή στη βαριά κατανάλωση αλκοόλ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν ενδείξεις ότι η εν λόγω πρωτεΐνη μεσολαβεί στις εθιστικές ιδιότητες του αλκοόλ. "Βρήκαμε έναν παίκτη-κλειδί, την αδενυλική κυκλάση της υπόφυσης PACAP, που οδηγεί στη βαριά κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να αποτελέσει στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών θεραπειών", πρόσθεσε ο συν-συγγραφέας Pietro Cottone, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας, φυσιολογίας & βιοφυσικής και συνδιευθυντής του Εργαστηρίου Εξαρτησιογόνων Διαταραχών.

Μια παιδοκεντρική προσέγγιση είναι το σχέδιο για τη βελτίωση των κοινοτήτων, λένε επιστήμονες

Ακόμη πιο πρόσφατα, ερευνητές απέδειξαν ότι τα ευάλωτα παιδιά που έλαβαν διεγερτικές και συναισθηματικά υποστηρικτικές μαθησιακές εμπειρίες παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μέχρι τη μέση ηλικία.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Οι χειρότερες τροφές μετά την άσκηση

Αποθεραπεία διατροφή: Κατανοώντας ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε μετά την άσκηση, μπορείτε να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς σας και να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα για το σώμα και τον νου σας.

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».