Επιστημονικά Νέα

Προσδόκιμο ζωής: Ανακαλύφθηκε μόριο που αποτρέπει ασθένειες της γήρανσης & αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Προσδόκιμο ζωής: Ανακαλύφθηκε μόριο που αποτρέπει ασθένειες της γήρανσης & αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Προσδόκιμο ζωής: Nέα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε στο Hebrew U., βοήθησε στη δημιουργία καινοτόμων ενώσεων για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση και επί του παρόντος είναι ανίατες.

Η μακροζωία με υγεία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος της ιατρικής. Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους καθηγητές Einav Gross και Shmuel Ben-Sasson της Ιατρικής Σχολής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ (HU) εντόπισε μια ομάδα μορίων που επιτρέπουν στα κύτταρα να επιδιορθώνουν κατεστραμμένα “σημεία”, επιτρέποντας στους ιστούς να διατηρούν τη σωστή τους λειτουργία. Η αποτελεσματικότητα των μορίων αποδείχθηκε σε ένα πρότυπο οργανισμό. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την επίδραση διαφόρων θεραπειών στη μακροζωία και την ποιότητα ζωής και απέδειξε με επιτυχία ότι μπορούν να προστατεύσουν και τα ανθρώπινα από βλάβες. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Autophagy.

Επί του παρόντος, ένας σημαντικός παράγοντας στη γήρανση των ιστών είναι η μειωμένη αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ποιοτικού ελέγχου του κυττάρου, που οδηγεί στη συσσώρευση ελαττωματικών μιτοχονδρίων. Σύμφωνα με τον Gross, “Τα μιτοχόνδρια, τα “ηλεκτρικά εργοστάσια” του κυττάρου, είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας. Μπορούν να συγκριθούν με μικροσκοπικές ηλεκτρικές μπαταρίες που βοηθούν τα κύτταρα να λειτουργούν σωστά. Αν και αυτές οι “μπαταρίες” φθείρονται συνεχώς, τα κύτταρα μας έχουν έναν εξελιγμένο μηχανισμό που αφαιρεί ελαττωματικά μιτοχόνδρια και τα αντικαθιστά με νέα». Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός μειώνεται με την ηλικία, οδηγώντας σε δυσλειτουργία των κυττάρων και επιδείνωση της δραστηριότητας των ιστών.

Αυτή η εκφυλιστική διαδικασία βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η καρδιακή ανεπάρκεια και η σαρκοπενία, που βρίσκονται σε άνοδο. Η μελέτη των Gross και Ben-Sasson μπορεί να έχει εκτεταμένες πρακτικές εφαρμογές, καθώς η νέα τους τεχνολογία, που αναπτύχθηκε στο Hebrew U., βοήθησε στη δημιουργία καινοτόμων ενώσεων για τη θεραπεία ασθενειών που είναι επί του παρόντος ανίατες. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι αυτά τα μόρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά. «Στο μέλλον, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε σημαντικά την ανάπτυξη πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Ben-Sasson. Επιπλέον, αυτές οι ενώσεις είναι φιλικές προς το χρήστη και μπορούν να ληφθούν από το στόμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο πρέπει να περπατάτε κάθε μέρα για να περιορίσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου;

Έρευνα εξηγεί πώς το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους

Κοινοί ιοί πυροδοτούν το Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

"Η έρευνά μας επιτρέπει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων μέσω της ενίσχυσης της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης", λέει ο Demehri. "Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης στον κυτταρομεγαλοϊό ως θεραπεία για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ίνωση και οι εκφυλιστικές ασθένειες".

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης. 

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".