Επιστημονικά Νέα

Προσδόκιμο ζωής: Ανακαλύφθηκε μόριο που αποτρέπει ασθένειες της γήρανσης & αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Προσδόκιμο ζωής: Ανακαλύφθηκε μόριο που αποτρέπει ασθένειες της γήρανσης & αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Προσδόκιμο ζωής: Nέα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε στο Hebrew U., βοήθησε στη δημιουργία καινοτόμων ενώσεων για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση και επί του παρόντος είναι ανίατες.

Η μακροζωία με υγεία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος της ιατρικής. Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους καθηγητές Einav Gross και Shmuel Ben-Sasson της Ιατρικής Σχολής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ (HU) εντόπισε μια ομάδα μορίων που επιτρέπουν στα κύτταρα να επιδιορθώνουν κατεστραμμένα “σημεία”, επιτρέποντας στους ιστούς να διατηρούν τη σωστή τους λειτουργία. Η αποτελεσματικότητα των μορίων αποδείχθηκε σε ένα πρότυπο οργανισμό. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την επίδραση διαφόρων θεραπειών στη μακροζωία και την ποιότητα ζωής και απέδειξε με επιτυχία ότι μπορούν να προστατεύσουν και τα ανθρώπινα από βλάβες. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Autophagy.

Επί του παρόντος, ένας σημαντικός παράγοντας στη γήρανση των ιστών είναι η μειωμένη αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ποιοτικού ελέγχου του κυττάρου, που οδηγεί στη συσσώρευση ελαττωματικών μιτοχονδρίων. Σύμφωνα με τον Gross, “Τα μιτοχόνδρια, τα “ηλεκτρικά εργοστάσια” του κυττάρου, είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας. Μπορούν να συγκριθούν με μικροσκοπικές ηλεκτρικές μπαταρίες που βοηθούν τα κύτταρα να λειτουργούν σωστά. Αν και αυτές οι “μπαταρίες” φθείρονται συνεχώς, τα κύτταρα μας έχουν έναν εξελιγμένο μηχανισμό που αφαιρεί ελαττωματικά μιτοχόνδρια και τα αντικαθιστά με νέα». Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός μειώνεται με την ηλικία, οδηγώντας σε δυσλειτουργία των κυττάρων και επιδείνωση της δραστηριότητας των ιστών.

Αυτή η εκφυλιστική διαδικασία βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η καρδιακή ανεπάρκεια και η σαρκοπενία, που βρίσκονται σε άνοδο. Η μελέτη των Gross και Ben-Sasson μπορεί να έχει εκτεταμένες πρακτικές εφαρμογές, καθώς η νέα τους τεχνολογία, που αναπτύχθηκε στο Hebrew U., βοήθησε στη δημιουργία καινοτόμων ενώσεων για τη θεραπεία ασθενειών που είναι επί του παρόντος ανίατες. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι αυτά τα μόρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά. «Στο μέλλον, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε σημαντικά την ανάπτυξη πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Ben-Sasson. Επιπλέον, αυτές οι ενώσεις είναι φιλικές προς το χρήστη και μπορούν να ληφθούν από το στόμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο πρέπει να περπατάτε κάθε μέρα για να περιορίσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου;

Έρευνα εξηγεί πώς το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους ηλικιωμένους

Κοινοί ιοί πυροδοτούν το Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

Άνοια αιτίες: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Healthy Longevity αποδείχθηκε ότι τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμη άνοια.