Επιστημονικά Νέα

Νερό: Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Μια νέα μελέτη χιλιάδων ανθρώπων αποκαλύπτει ένα ευρύ φάσμα στην ποσότητα νερού που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και κατά τη διάρκεια της ζωής τους, απορρίπτοντας οριστικά τη συχνά επαναλαμβανόμενη ιδέα ότι οκτώ ποτήρια καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου σώματος. «Η επιστήμη δεν υποστήριξε ποτέ τα 8 ποτήρια ως κατάλληλη κατευθυντήρια γραμμή, μόνο και μόνο επειδή συγχύζει τον κόσμο ως προς το νερό που προέρχεται από ροφήματα, ενώ πολύ νερό προέρχεται επίσης από το φαγητό που τρώτε», λέει ο Dale Schoeller από το  Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, που μελετά το νερό και τον μεταβολισμό για δεκαετίες.

«Αλλά αυτή η εργασία είναι η καλύτερη που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής για να μετρήσουμε πόσο νερό καταναλώνουν πραγματικά οι άνθρωποι σε καθημερινή βάση – την κυκλοφορία του νερού μέσα και έξω από το σώμα – και τους κύριους παράγοντες που οδηγούν τον κύκλο εργασιών του νερού». Αυτό δεν σημαίνει ότι τα νέα αποτελέσματα βασίζονται σε μια νέα κατευθυντήρια γραμμή. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Science, μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου την ημέρα και 6 λίτρων την ημέρα.

«Υπάρχουν και ακραίες τιμές που αναδίδουν έως και 10 λίτρα την ημέρα. Η παραλλαγή σημαίνει ότι το να δείχνεις έναν μέσο όρο δεν σου λέει πολλά. Η βάση δεδομένων που έχουμε συγκεντρώσει μας δείχνει τα μεγάλα πράγματα που σχετίζονται με τις διαφορές στον κύκλο εργασιών του νερού». Προηγούμενες μελέτες για τον κύκλο εργασιών του νερού βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε εθελοντές για να ανακαλέσουν και να αναφέρουν μόνοι τους την κατανάλωση νερού και τροφής ή ήταν εστιασμένες παρατηρήσεις – από μια μικρή ομάδα νεαρών, ανδρών στρατιωτών που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους σε συνθήκες ερήμου – αμφίβολης χρήσης ως αντιπροσωπευτικός των περισσότερων ανθρώπων.

Η νέα έρευνα μέτρησε αντικειμενικά τον χρόνο που χρειαζόταν το νερό για να περάσει μέσα από τα σώματα των συμμετεχόντων στη μελέτη, ακολουθώντας τον κύκλο του «επισημασμένου νερού». Τα άτομα της μελέτης έπιναν μια μετρημένη ποσότητα νερού που περιείχε ανιχνεύσιμα ισότοπα υδρογόνου και οξυγόνου. Τα ισότοπα είναι άτομα ενός μόνο στοιχείου που έχουν ελαφρώς διαφορετικά ατομικά βάρη, γεγονός που τα καθιστά διακριτά από άλλα άτομα του ίδιου στοιχείου σε ένα δείγμα.

«Αν μετρήσετε τον ρυθμό που ένα άτομο αποβάλλει αυτά τα σταθερά ισότοπα μέσω των ούρων του κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, το ισότοπο υδρογόνου μπορεί να σας πει πόσο νερό αντικαθιστά και η αποβολή του ισοτόπου οξυγόνου μπορεί να μας πει πόσες θερμίδες καίγονται», λέει ο Schoeller, του οποίου το εργαστήριο UW–Madison τη δεκαετία του 1980 ήταν το πρώτο που εφάρμοσε τη μέθοδο του labeled-water για τη μελέτη των ανθρώπων.

Περισσότεροι από 90 ερευνητές συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία ηγήθηκε μιας ομάδας που περιλαμβάνει τον Yosuke Yamada, πρώην μεταδιδακτορικό ερευνητή UW-Madison στο εργαστήριο Schoeller και τώρα επικεφαλής τμήματος του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Καινοτομίας, Υγείας και Διατροφής στην Ιαπωνία, και John Speakman, καθηγητής ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Σκωτία. Συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα από τους συμμετέχοντες, συγκρίνοντας περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως:

  • η θερμοκρασία,
  • η υγρασία,
  • και το υψόμετρο των πόλεων των συμμετεχόντων

στη μέτρηση του κύκλου εργασιών του νερού, της ενεργειακής δαπάνης, της μάζας σώματος, του φύλου, της ηλικίας και της κατάστασης του αθλητή. Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν επίσης τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ένα σύνθετο μέτρο μιας χώρας που συνδυάζει το προσδόκιμο ζωής, το σχολείο και τους οικονομικούς παράγοντες. Ο όγκος του κύκλου του νερού κορυφώθηκε για τους άνδρες στη μελέτη κατά τη διάρκεια των 20 τους, ενώ οι γυναίκες κατείχαν ένα οροπέδιο από 20 έως 55 ετών. Τα νεογέννητα, ωστόσο, αναποδογυρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό καθημερινά, αντικαθιστώντας περίπου το 28% του νερού στο σώμα τους κάθε μέρα.

Το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και η αθλητική κατάσταση εξηγούν το μεγαλύτερο ποσοστό των διαφορών στον κύκλο εργασιών του νερού, ακολουθούμενο από το φύλο, τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης και την ηλικία. Οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν κατά περίπου μισό λίτρο νερού. Ως βασική αρχή, τα ευρήματα της μελέτης αναμένουν έναν άνδρα μη αθλητή (αλλά κατά τα άλλα μέσης φυσικής δραστηριότητας) που είναι 20 ετών, ζυγίζει 70 κιλά, ζει στο επίπεδο της θάλασσας σε μια καλά ανεπτυγμένη χώρα σε μέτριο αέρα θερμοκρασία 10 βαθμών C και σχετική υγρασία 50%, θα προσλάμβανε και θα έχανε περίπου 3,2 λίτρα νερού κάθε μέρα. Μια γυναίκα της ίδιας ηλικίας και επιπέδου δραστηριότητας, που ζύγιζε 60 κιλά και ζούσε στο ίδιο σημείο, θα περνούσε από 2,7 λίτρα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης νερού πριν από τον ύπνο

Το χειμερινό μπάνιο στη θάλασσα μόνο οφέλη έχει να προσφέρει

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε για να αποφύγετε την αφυδάτωση

5 Συμβουλές ομορφιάς για την καθημερινή περιποίηση του δέρματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Marburg προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι εστιάζουν πιο πολύ σε άμεσους παρά σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας

Εργαζόμενοι:  Είναι πιο αποφασισμένοι να εργαστούν για τους άμεσους στόχους υγείας τους, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, παρά μακροπρόθεσμους στόχους υγείας, όπως η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών.