Αυτοφροντίδα

Προσδόκιμο ζωής: Ποιες υγιεινές συνήθειες πρέπει να αποκτήσουμε;

Προσδόκιμο ζωής: Ποιες υγιεινές συνήθειες πρέπει να αποκτήσουμε;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ που είχαν συλλεχθεί από τακτικά χορηγούμενα, επικυρωμένα ερωτηματολόγια.

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Chan διεξήγαγε μια τεράστια μελέτη για τον αντίκτυπο των υγειονομικών συνηθειών στο προσδόκιμο ζωής, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη γνωστή Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας (NHS) και τη Μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας (HPFS). Αυτό σημαίνει ότι είχαν δεδομένα για έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το NHS περιελάμβανε περισσότερες από 78.000 γυναίκες και τις ακολούθησε από το 1980 έως το 2014. Το HPFS περιελάμβανε πάνω από 40.000 άνδρες και τους ακολούθησε από το 1986 έως το 2014. Αυτό είναι πάνω από 120.000 συμμετέχοντες, δεδομένα 34 ετών για γυναίκες και 28 ετών για άνδρες. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα NHS και HPFS σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ που είχαν συλλεχθεί από τακτικά χορηγούμενα, επικυρωμένα ερωτηματολόγια.

Τι ακριβώς είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής;

Αυτοί οι πέντε τομείς επιλέχθηκαν επειδή προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Δείτε πώς ορίστηκαν και μετρήθηκαν αυτές οι υγιεινές συνήθειες:

1. Υγιεινή διατροφή, η οποία υπολογίστηκε και βαθμολογήθηκε με βάση την αναφερόμενη πρόσληψη υγιεινών τροφίμων όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ανθυγιεινά τρόφιμα όπως κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, με ζάχαρη ποτά, τρανς λιπαρά και νάτριο.

2. Επίπεδο υγιούς σωματικής δραστηριότητας, το οποίο μετρήθηκε ως τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας καθημερινά.

3. Υγιές σωματικό βάρος, που ορίζεται ως φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), που είναι μεταξύ 18,5 και 24,9.

4. Κάπνισμα, δεν υπάρχει υγιεινή ποσότητα καπνίσματος. Το “υγιεινό” εδώ σήμαινε ότι δεν είχα καπνίσει ποτέ.

5. Μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, η οποία μετρήθηκε μεταξύ 5 και 15 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και 5 έως 30 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες. Γενικά, ένα ποτό περιέχει περίπου 14 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ. Αυτό είναι 12 ουγγιές κανονικής μπύρας, 5 ουγγιές κρασί ή 1,5 ουγγιές αποσταγμένων οινοπνευματωδών ποτών.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την εθνικότητα και τη χρήση φαρμάκων, καθώς και δεδομένα σύγκρισης από τις Εθνικές Έρευνες Εξέτασης Υγείας και Διατροφής και τα Ευρεία Διαδικτυακά Δεδομένα για Επιδημιολογική Έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε στόχους και όνειρα στη ζωή σας

6 Συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε για να ζήσετε περισσότερο

Η δύναμη λαβής αποκαλύπτει υποκείμενα προβλήματα υγείας

Πώς η ψυχική ασθένεια επηρεάζει τόσο δραματικά το προσδόκιμο ζωής;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

9 λύσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Κατάθλιψη αυτοφροντίδα: Το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ υποφέρει από κατάθλιψη κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οικογενειακές διαμάχες, απώλεια της παραγωγικότητας της εργασίας και δυστυχία για το άτομο που επηρεάζεται από την πάθηση και τους γύρω τους.