Αυτοφροντίδα

Κάπνισμα: 5 καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές για την υγεία σας

Κάπνισμα: 5 καθημερινές συνήθειες που είναι εξίσου κακές για την υγεία σας

Κάπνισμα: Μπορεί να μη καπνίζετε αλλά να ζείτε μία ανθυγιεινή ζωή χωρίς να το καταλαβαίνετε. Δείτε 5 συνήθειες που είναι εξίσου κακές με το κάπνισμα.

Οι ακόλουθες έξι ανθυγιεινές συνήθειες είτε σας εκθέτουν στους ίδιους μολυσματικούς παράγοντες στον καπνό του τσιγάρου είτε οδηγούν σε ποσοστά καρκίνου ισοδύναμα με αυτά που προκαλούνται από το κάπνισμα. Ευτυχώς, αυτά διορθώνονται εύκολα με μερικές τροποποιήσεις στην καθημερινή σας ρουτίνα, ώστε εσείς (και η καρδιά και οι πνεύμονές σας) να είστε ήσυχοι.

Κάθεστε όλη την ημέρα

Ακόμα κι αν ασκείστε τακτικά, το να κάθεστε συνήθως για παρατεταμένες περιόδους, είτε στο γραφείο είτε στο αυτοκίνητο, συνδέεται όλο και περισσότερο με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας.

Καταναλώνετε πολύ κρέας και τυρί

Οι ζωικές πρωτεΐνες είναι πλούσιες σε IGF-1, μια ορμόνη που μπορεί να προάγει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι οι άνθρωποι που έκαναν δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ζωικές πρωτεΐνες κατά τη μέση ηλικία είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με εκείνους που έκαναν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες – ένας παράγοντας κινδύνου θνησιμότητας συγκρίνεται με το κάπνισμα.

Μαγειρεύετε με φυσικό αέριο & με λάθος λάδι

Εάν είστε ένα από το 34% των Αμερικανών των οποίων το σπίτι είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρική κουζίνα, λαμβάνετε μια πρόσθετη δόση μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του αζώτου και φορμαλδεΰδης κάθε φορά που μαγειρεύετε ένα γεύμα. Αυτοί οι ίδιοι τρεις μολυσματικοί παράγοντες είναι κοινοί στον παθητικό καπνό του τσιγάρου. Ακόμα κι αν βασίζεστε σε μια ηλεκτρική κουζίνα στο σπίτι σας, δεν έχετε ανοσία στις ρυπογόνες επιπτώσεις του μαγειρέματος. Μελέτες σε κουζίνες εστιατορίων και κατοικιών έδειξαν ότι το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία με λίπος και σογιέλαιο (που συνήθως αποκαλείται “φυτικό λάδι” στις ΗΠΑ) απελευθερώνει σωματίδια, αλδεΰδες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, όλες τις ενώσεις που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου και συνδέονται με φλεγμονή των αεραγωγών.

Προτιμάτε το “μαύρισμα” σε εσωτερικούς χώρους

Μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of the American Medical Association υπολόγισε ότι το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους προκαλεί περίπου 420.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Το κάπνισμα, συγκριτικά, προκαλεί 226.000 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Η χρόνια στέρηση ύπνου προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, παχυσαρκία και πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι η μη λήψη τουλάχιστον έξι ή επτά ωρών ύπνου οδήγησε σε ποσοστά θνησιμότητας στα ίδια επίπεδα με αυτά που παρατηρούνται στους καπνιστές τσιγάρων. Ακόμη και ο ύπνος κακής ποιότητας ή κατακερματισμένος – όταν δεν ξυπνάτε απαραίτητα πλήρως, αλλά ο κύκλος από τον ελαφρύ στον βαθύ ύπνο διακόπτεται – μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των όγκων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του καπνίσματος για την υγεία;

Όλο και περισσότερα παιδιά καπνίζουν τα τελευταία χρόνια

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να σταματήσετε το κάπνισμα; Μελέτη προσφέρει στοιχεία

Καρκίνος μαστού: Πρόληψη, διάγνωση, αντιμετώπιση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tips ανοιξιάτικου καθαρισμού για το σπίτι μας

Spring cleaning: Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές για τον ανοιξιάτικο καθαρισμό, μπορείτε να δώσετε νέα πνοή στο σπίτι σας και να δημιουργήσετε έναν φρέσκο, φιλόξενο χώρο για να απολαύσετε όλη την άνοιξη και όχι μόνο.