Ψυχική Υγεία

Μουσικοθεραπεία τεχνικές: Η μουσική γιατρεύει σώμα και ψυχή

Μουσικοθεραπεία τεχνικές: Η μουσική γιατρεύει σώμα και ψυχή

Μουσικοθεραπεία τεχνικές: Η μουσική γιατρεύει σώμα και ψυχή.  Η μουσικοθεραπεία, επιδιώκει να προσδιορίσει τους τρόπους με τους οποίους ένας συγκεκριμένος αρμονικός ήχος μπορεί να μεταδώσει κάποιο είδος επίδρασης στον οργανισμό μας.

Η μουσική θεραπεία, που ονομάζεται επίσης Ηχητική Θεραπεία, είναι μια πειθαρχία που χρησιμοποιεί τις ιδιότητες του ήχου και των κραδασμών της για να ανακουφίσει ή να θεραπεύσει ορισμένες ψυχοφυσικές δυσλειτουργίες, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας.

Ο Jordi Jauset, συγγραφέας του βιβλίου Μουσικοθεραπεία και Νευροεπιστήμη, εξηγεί τόσο τους μηχανισμούς σε επίπεδο εγκεφάλου που ενεργοποιούν τη μουσική όσο και τις βασικές εφαρμογές της μουσικής θεραπείας. Όχι μόνο στον τομέα της καθημερινής ζωής, αλλά και στον τομέα ορισμένων σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Η Νευροεπιστήμη εξηγεί πώς αντιδρά ο εγκέφαλος σε μουσικά ερεθίσματα, από τα οποία ενεργοποιείται μια σειρά νευροδιαβιβαστών και ορμονών που παράγουν συγκεκριμένες αισθήσεις.  Από αρχαιοτάτων χρόνων, η μουσική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ορισμένων ασθενειών ή παθήσεων. Σύμφωνα με τον Δρ. Jauset, υπάρχουν έγγραφα σχετικά με τις επιπτώσεις της μουσικής στο σώμα που χρονολογείται από το 1800 π.Χ. Το ανθρώπινο σώμα τείνει να συγχρονίζεται με το ρυθμό της μουσικής που ακούει. Για το λόγο αυτό, η μουσική θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για την εργασία με μικρά παιδιά, για παράδειγμα.

Η μουσική, ως μέθοδος θεραπείας, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της τοξικομανίας, του αλκοολισμού, των ιδεοψυχικών συμπεριφορών και των ελλείψεων στον θεραπευτικό-παιδαγωγικό τομέα, μεταξύ άλλων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ελβετία, για παράδειγμα, η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία που ειδικεύεται σε διαταραχές όπως ο αυτισμός, η Αλτσχάιμερ, η ψύχωση, οι παρενοχλήσεις, οι διαταραχές της γλώσσας και της μάθησης, καθώς και οι ψυχοκινητικές και αισθητηριακές μεταβολές. Επιπλέον, έχει γίνει έρευνα για την επίδραση της μουσικής σε άλλους τομείς της ιατρικής, όπως η θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο καρδιαγγειακός και αναπνευστικός παλμός και η αντίληψη του πόνου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο η αγαπημένη σου μουσική

Μετέτρεψε σε τέχνη την θλίψη σου

Πως η μουσική επιδρά στα παιδιά;

Πώς θα χτίσουμε υγιή σχέση με εσωστρεφή σύντροφο

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς.

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Θα μπορούσαν οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το hot dog, το λουκάνικο, οι πίτσες και τα κέικ να προκαλούν άγχος; Ερευνητές στο Λονδίνο βρήκαν ότι μια τέτοια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.

Τι σημαίνει τοκοφοβία και πώς εκδηλώνεται

Τοκοφοβία: Φόβος εγκυμοσύνης και τοκετού. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας. Αν και πολλοί το βιώνουν ως στιγμή χαράς και γιορτής, για πολλούς άλλους είναι πηγή ανησυχίας - μπορεί ακόμη και να είναι και  ανάμεικτα τα συναισθήματα. Για άλλους, κρύβει έναν πραγματικό «παράλογο φόβο», όχι μόνο του τοκετού, αλλά και του ίδιου του γεγονότος της εγκυμοσύνης.

Πώς να ξεχωρίζουμε το άγχος από την ανησυχία για καλύτερη αντιμετώπιση

Για πολλούς ανθρώπους, η ανησυχία πηγαινοέρχεται και τα αποτελέσματα δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Αλλά το άγχος προκαλεί ένα άβολο συναίσθημα, αρκετά έντονο ώστε να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας.

Πως θα λειάνετε τις "γωνίες" της προσωπικότητάς σας

Δεν είμαστε ανώτεροι ή κατώτεροι από όσους συναντάμε στον δρόμο μας, πιο μορφωμένοι ή πιο έξυπνοι, πιο επιτυχημένοι ή πιο πλούσιοι. Είμαστε ψυχές που περιπλανώνται, πνεύματα που εξελίσσονται και καρδιές που γυρεύουν αγάπη, αποδοχή και συγχώρεση.

Blue Monday 2021: Σήμερα η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου

Blue Monday 2021: Η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θεωρείται παγκοσμίως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, η γνωστή Blue Monday, ωστόσο μην ξεχνάμε, ότι για τη χώρα μας η Blue Monday συμπίπτει με μια σημαντική νίκη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς άνοιξε σήμερα 18 Ιανουαρίου το λιανεμπόριο.   

Η ψύχωση ως συνέπεια της πανδημίας

Μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει ψύχωση: Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Ο ξηρός βήχας, ο πυρετός, η κόπωση και η δύσπνοια δεν είναι τα μόνα συμπτώματα του κορωνοϊού που πρέπει να αναζητήσετε. Υπάρχουν τώρα αυξανόμενες ανησυχίες για το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μετά από γιατρούς από όλο τον κόσμο που ανέφεραν επεισόδια ψύχωσης σε άτομα με COVID- 19.