Ψυχική Υγεία

Μουσικοθεραπεία τεχνικές: Η μουσική γιατρεύει σώμα και ψυχή

Μουσικοθεραπεία τεχνικές: Η μουσική γιατρεύει σώμα και ψυχή

Μουσικοθεραπεία τεχνικές: Η μουσική γιατρεύει σώμα και ψυχή.  Η μουσικοθεραπεία, επιδιώκει να προσδιορίσει τους τρόπους με τους οποίους ένας συγκεκριμένος αρμονικός ήχος μπορεί να μεταδώσει κάποιο είδος επίδρασης στον οργανισμό μας.

Η μουσική θεραπεία, που ονομάζεται επίσης Ηχητική Θεραπεία, είναι μια πειθαρχία που χρησιμοποιεί τις ιδιότητες του ήχου και των κραδασμών της για να ανακουφίσει ή να θεραπεύσει ορισμένες ψυχοφυσικές δυσλειτουργίες, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας.

Ο Jordi Jauset, συγγραφέας του βιβλίου Μουσικοθεραπεία και Νευροεπιστήμη, εξηγεί τόσο τους μηχανισμούς σε επίπεδο εγκεφάλου που ενεργοποιούν τη μουσική όσο και τις βασικές εφαρμογές της μουσικής θεραπείας. Όχι μόνο στον τομέα της καθημερινής ζωής, αλλά και στον τομέα ορισμένων σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Η Νευροεπιστήμη εξηγεί πώς αντιδρά ο εγκέφαλος σε μουσικά ερεθίσματα, από τα οποία ενεργοποιείται μια σειρά νευροδιαβιβαστών και ορμονών που παράγουν συγκεκριμένες αισθήσεις.  Από αρχαιοτάτων χρόνων, η μουσική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ορισμένων ασθενειών ή παθήσεων. Σύμφωνα με τον Δρ. Jauset, υπάρχουν έγγραφα σχετικά με τις επιπτώσεις της μουσικής στο σώμα που χρονολογείται από το 1800 π.Χ. Το ανθρώπινο σώμα τείνει να συγχρονίζεται με το ρυθμό της μουσικής που ακούει. Για το λόγο αυτό, η μουσική θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για την εργασία με μικρά παιδιά, για παράδειγμα.

Η μουσική, ως μέθοδος θεραπείας, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της τοξικομανίας, του αλκοολισμού, των ιδεοψυχικών συμπεριφορών και των ελλείψεων στον θεραπευτικό-παιδαγωγικό τομέα, μεταξύ άλλων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ελβετία, για παράδειγμα, η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία που ειδικεύεται σε διαταραχές όπως ο αυτισμός, η Αλτσχάιμερ, η ψύχωση, οι παρενοχλήσεις, οι διαταραχές της γλώσσας και της μάθησης, καθώς και οι ψυχοκινητικές και αισθητηριακές μεταβολές. Επιπλέον, έχει γίνει έρευνα για την επίδραση της μουσικής σε άλλους τομείς της ιατρικής, όπως η θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο καρδιαγγειακός και αναπνευστικός παλμός και η αντίληψη του πόνου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο επηρεάζει τον εγκέφαλο η αγαπημένη σου μουσική

Μετέτρεψε σε τέχνη την θλίψη σου

Πως η μουσική επιδρά στα παιδιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.