Παιδιά

Μουσική: Γιατί κάνει καλό στα παιδιά;

Μουσική: Γιατί κάνει καλό στα παιδιά;

Μουσική: Τι κερδίζουν τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική; Γνωστικά οφέλη στο πεδίο της μνήμης και της προσοχής που θα συνοδεύουν τα παιδιά σε ολόκληρη τη ζωή τους είναι η απάντηση.

Από τις απαρχές του πολιτισμού μας, η μουσική χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει σώμα και ψυχή και μας βοηθά να εκφράσουμε αυτό που δύσκολα αρθρώνεται στη γλώσσα. Έτσι, τα αποτελέσματα της μουσικής φαίνονται και στα μικρά παιδιά. Την ευεργετική επίδραση της μουσικής στην εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών επιβεβαιώνει νέα μελέτη ερευνητικής ομάδας του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής που δημοσιεύεται στο Frontiers in Neuroscience.

Ενίσχυση της προσοχής και μνήμης

Οι λειτουργίες της προσοχής και της μνήμης εργασίας είναι ενισχυμένες στα παιδιά που μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο. Παράλληλα καταγράφεται υψηλότερη ενεργοποίηση στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο της προσοχής και την ακουστική κωδικοποίηση. Αυτά λειτουργούν ως εκτελεστικές λειτουργίες που συνδέονται με βελτιωμένη ανάγνωση, μεγαλύτερη αντοχή, δημιουργικότητα και εν γένει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μελέτη σε 40 παιδιά

Η έρευνα έγινε σε 40 παιδιών ηλικίας μεταξύ 10 και 13 ετών, στα οποία δόθηκε έμφαση στην προσοχή και τη λειτουργική μνήμη.

  • 20 από αυτά έπαιζαν ένα μουσικό όργανο, έκαναν μαθήματα για τουλάχιστον δύο χρόνια, εξασκούνταν τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα και συμμετείχαν σε ορχήστρα ή κάποιο μουσικό σύνολο.
  • Τα υπόλοιπα 20 παιδιά δεν είχαν άλλη μουσική εκπαίδευση πέραν αυτής που λάμβαναν στο σχολείο.

Η καταγραφή της προσοχής και της λειτουργικής μνήμης των παιδιών έγινε μέσω της λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI), που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Εντοπίστηκαν μικρές αλλαγές στη ροή του αίματος μέσα στον εγκέφαλο μεταξύ των παιδιών που ασχολούνται με την μουσική και αυτών που δεν έχουν επαφή. Επιπλέον,τα παιδιά που μάθαιναν κάποιο μουσικό όργανο είχαν σημαντικά καλύτερη επίδοση στη λειτουργία της μνήμης εργασίας.

«Το πιο σημαντικό μας εύρημα είναι ότι δύο διαφορετικοί μηχανισμοί φαίνεται να αποτελούν τη βάση της καλύτερης απόδοσης των παιδιών που εκπαιδεύονται στη μουσική στην προσοχή και τη μνήμη εργασίας. Ένας που υποστηρίζει περισσότερους μηχανισμούς προσοχής σε πεδίο γενικής φύσεως και ένας δεύτερος που υποστηρίζει περισσότερους μηχανισμούς ακουστικής κωδικοποίησης σε ειδικό πεδίο» επισημαίνει η Δρ. Leonie Kausel, επικεφαλής της έρευνας.

Το πεδίο στη προκειμένη περίπτωση αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος κωδικοποιεί αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως θερμότητα, ήχο ή φως, το ειδικό πεδίο συγκριτικά με το γενικό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ένα έναντι πολλών αισθητηριακών ερεθισμάτων, και ο μηχανισμός αναφέρεται στις νευροχημικές διαδικασίες που συντελούνται. Αμφότεροι οι μηχανισμοί παρουσιάζουν καλύτερη λειτουργία στα παιδιά που μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η δύναμη του χαδιού στα βρεφάκια

Η αξία της διδασκαλίας της ευγένειας στα παιδιά

Λόγοι που ερευνητές προτιμούν τον φυσιολογικό τοκετό έναντι μιας καισαρικής

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σχέση με όσα παιδιά είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, εκείνα που είχαν γεννηθεί με καισαρική είχαν κατά μέσο όρο 10% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο εξαιτίας κάποιας λοίμωξης.

Επιτροπή από τον Π.Ο.Υ τη UNICEF και τη Lancet επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών

Η έκθεση με τίτλο «A Future for the World’s Children?» (Ένα μέλλον για τα παιδιά του κόσμου;) αναφέρει ότι η υγεία και το μέλλον κάθε παιδιού και εφήβου παγκοσμίως απειλείται από την οικολογική εξαχρείωση, την κλιματική αλλαγή και τις πρακτικές εμπορικής εκμετάλλευσης που προωθούν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ζαχαρούχων ποτών, αλκοόλ και καπνού στα παιδιά.

Πώς να επιλέξεις παιδική μάσκα και πώς να την διατηρείς καθαρή

COVID-19 και μάσκες: Συμβουλές για οικογένειες. Οι μάσκες συμβάλλουν στη διακοπή της εξάπλωσης του ιού αλλά αυτό δεν τα καθιστά εύκολο να τα γνωρίσετε στα παιδιά, όπως πολλοί γονείς ανακαλύπτουν. Η πρακτική της χρήσης μάσκας για τη μείωση της μετάδοσης μικροβίων έχει μακρά ιστορία σε ορισμένες χώρες αλλά για πολλές οικογένειες, το 2020 θα θυμόμαστε […]

Τρόποι να μιλήσει το παιδί μας καθαρά

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να εκφραστούν, αργούν να πουν αυτό που θέλουν ή το λένε λανθασμένα. Εσείς δεν πρέπει ούτε να τα επικρίνετε για τα λάθη τους, ούτε να μιλάτε εκ μέρους τους.

Καληνυχτίστε τα παιδιά με ένα παραμύθι κι ανοίξτε έναν φανταστικό κόσμο

Παιδιά -Ύπνος: Προτιμήστε ένα παραμύθι από την τηλεόραση. Τίποτα δεν είναι τόσο θεραπευτικό και παρηγορητικό όσο το να κοιμάται ένα παιδί ενώ διαβάζουμε ένα βιβλίο. Η εμπειρία ακρόασης είναι επίσης κλειδί για την ικανότητα ανάγνωσης. Επιπλέον, μέσω της φωνής μας, μεταφέρουμε το παιδί σε αυτό το σύμπαν φαντασίας και περιπέτειας, όπου ο εγκέφαλός του βρίσκει […]

Όσο νωρίτερα εντοπίζονται τα προβλήματα όρασης σε παιδιά τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση

Όραση παιδιά: Πώς να εντοπίσετε οπτικά προβλήματα σε μωρά. Τα μάτια λειτουργούν σαν μια φωτογραφική μηχανή που μας επιτρέπει να βλέπουμε τον έξω κόσμο και να σχετίζονται με το περιβάλλον μας. Το νεογέννητο έχει ανεπαρκή όραση, αλλά ωριμάζει γρήγορα τους πρώτους μήνες και είναι σχεδόν πλήρες έως την ηλικία των τριών. Στην πραγματικότητα, από τον […]

Νέο μέλος στην οικογένεια. Πώς θα αποφύγετε τη ζήλια μεταξύ των παιδιών

Αδελφική ζήλια: Πώς να αποτρέψετε τα παιδιά από τη ζήλια. Η άφιξη ενός νέου μέλους στην οικογένεια δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτη είδηση ​​για όσους βρίσκονται ήδη εκεί. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τη ζήλια ανάμεσα στα αδέλφια αλλά και την ένταση στην οικογένεια; Ο χρόνος που περνά μεταξύ της γέννησης του πρώτου παιδιού […]

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμά σου

Δημιούργησε επιλογές. Επιλογές για εσένα και για το παιδί σου. Όσες περισσότερες επιλογές, τόσες περισσότερες ευκαιρίες. Πάντα υπάρχουν περισσότεροι τρόποι διαχείρισης μιας κατάστασης από όσους αρχικά βλέπεις.