ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκέφαλος ήχος: Τι συμβαίνει στο κεφάλι σου όταν ακούς αγαπημένη μουσική

Εγκέφαλος ήχος: Τι συμβαίνει στο κεφάλι σου όταν ακούς αγαπημένη μουσική

Εγκέφαλος ήχος: Τι συμβαίνει στο κεφάλι σου όταν ακούς αγαπημένη μουσική. Οι νευροεπιστήμονες που εδρεύουν στη Γαλλία έχουν τώρα χρησιμοποιήσει το EEG για να συνδέσουν τα ρίγη με πολλές περιοχές του εγκεφάλου που συμμετέχουν στην ενεργοποίηση συστημάτων ανταμοιβής και ευχαρίστησης.

Όλοι γνωρίζουμε εκείνη τη στιγμή που είμαστε στο αυτοκίνητο, σε μια συναυλία ή ακόμα και καθόμαστε στον καναπέ μας και παίζει ένα από τα αγαπημένα μας τραγούδια. Είναι εκείνο που έχει αυτήν την πολύ καλή χορδή σε αυτό, πλημμυρίζοντας το σύστημά σας με ευχάριστα συναισθήματα, χαρούμενες αναμνήσεις, κάνοντας τα μαλλιά σας να στέκονται στην άκρη, ακόμη και στέλνοντας ένα ρίγος ή “χαλαρώνει” τη σπονδυλική σας στήλη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Frontiers in Neuroscience.

Ο Thibault Chabin και οι συνεργάτες του στο Université de Bourgogne Franche-Comté στο Besançon EEG σάρωσαν τους εγκεφάλους 18 Γάλλων συμμετεχόντων που βιώνουν τακτικά ρίγη όταν ακούνε τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια. Σε ένα ερωτηματολόγιο, τους ζητήθηκε να δηλώσουν πότε βίωναν ρίγη και αξιολόγησαν το βαθμό ευχαρίστησής τους. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη  μπόρεσαν να υποδείξουν με ακρίβεια στιγμές “ψυχρής παραγωγής “στα τραγούδια, αλλά τα περισσότερα μουσικά ρίγη εμφανίστηκαν σε πολλά μέρη των αποσπασμάτων και όχι μόνο στις προβλεπόμενες στιγμές, λέει ο Chabin.

Όταν οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ρίγη, εμφανίστηκε μία συγκεκριμένη ηλεκτρική δραστηριότητα στον τροχιακό φλοιό (περιοχή που εμπλέκεται στη συναισθηματική επεξεργασία), στη συμπληρωματική κινητική περιοχή (περιοχή μεσαίου εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο της κίνησης) και τον δεξιό κροταφικό λοβό (μια περιοχή στην δεξιά πλευρά του εγκεφάλου που ασχολείται με την ακουστική επεξεργασία και τη μουσική εκτίμηση). Αυτές οι περιοχές συνεργάζονται για να επεξεργαστούν τη μουσική, να ενεργοποιήσουν τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου και να απελευθερώσουν ντοπαμίνη. Σε συνδυασμό με την ευχάριστη αναμονή για το αγαπημένο σας κομμάτι του τραγουδιού, αυτό δημιουργεί την ψυχρή ηρεμία που βιώνετε – μια φυσιολογική απόκριση που πιστεύεται ότι υποδηλώνει μεγαλύτερη φλοιική συνδεσιμότητα.

Το EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) είναι μια μη επεμβατική, πολύ ακριβής τεχνική που σαρώνει ηλεκτρικά ρεύματα που προκαλούνται από εγκεφαλική δραστηριότητα χρησιμοποιώντας αισθητήρες τοποθετημένους σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής. Όταν βιώνετε μουσικά ρίγη, ηλεκτρικά σήματα χαμηλής συχνότητας που ονομάζονται “δραστηριότητα θήτα” – ένας τύπος δραστηριότητας που σχετίζεται με την επιτυχή απόδοση της μνήμης στο πλαίσιο των υψηλών ανταμοιβών και της μουσικής εκτίμησης – είτε αυξάνεται είτε μειώνεται στις περιοχές του εγκεφάλου που συμμετέχουν στη μουσική επεξεργασία.


Πραγματοποιήθηκε σάρωση EEG υψηλής πυκνότητας καθώς οι συμμετέχοντες άκουσαν 15 λεπτά αποσπάσματα των 90 πιο απολαυστικών μουσικών κομματιών τους. Κατά την ακρόαση, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την υποκειμενική αισθητή ευχαρίστησή τους και να δείξουν πότε ένιωσαν “ρίγη”. Συνολικά, αναφέρθηκαν 305 ρίγη, διάρκειας 8,75 δευτερολέπτων κατά μέσο όρο. Αυτά τα ευρήματα υπονοούσαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που είχαν προηγουμένως συνδεθεί με τη μουσική απόλαυση σε μελέτες PET και fMRI.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο θόρυβος επηρεάζει την υγεία μας

Νέα τεχνική υπερήχων στοχεύει σε καρκινικούς όγκους

Επτά «μυστικά» για να ξεκινήσει η μέρα σας καλά

Ενδιαφέρον πεδίο για ψυχανάλυση τα όνειρά μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφέλη της διαλείπουσας νηστείας στον κιρκάδιο ρυθμό

Διαλείπουσα νηστεία: Η διαλείπουσα νηστεία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής όσον αφορά την απώλεια βάρους. Ωστόσο, έχει πολλά υποσχόμενα οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Υπάρχει κίνδυνος για δηλητηρίαση από υπερβολικής ποσότητας νερού;

Δηλητηρίαση από νερό: Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία αραιώνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα.

Εύκολα Pancakes σε λίγα μόλις λεπτά

Brunch: Θέλετε να φτιάξετε κάτι εύκολο, γρήγορο και νόστιμο για τα παιδιά σας; Εδώ θα βρείτε τη συνταγή για τα πιο εύκολα pancakes.

Τι είναι το κύπελλο περιόδου και πόσο ασφαλές αποδεικνύεται;

Έμμηνος ρύση: Το χρονικό διάστημα που κρατά η περίοδος δεν εύκολο. Χρειάζεστε να έχετε μαζί σας πάντα κάποια σερβιέτα ή κάποιο ταμπόν. Πώς θα νιώθατε αν ήσασταν ξέγνοιαστες και χωρίς διαρροές; Αυτό σας υπόσχεται το κύπελλο περιόδου!