Ψυχική Υγεία

Ενδιαφέρον πεδίο για ψυχανάλυση τα όνειρά μας

Ενδιαφέρον πεδίο για ψυχανάλυση τα όνειρά μας

Τα όνειρα αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο για την ψυχανάλυση, καθώς πολλές φορές ευνοούν την είσοδό μας σε έναν παράφρονα κόσμο -δηλαδή έναν κόσμο έξω από την αυστηρή λογική- στον οποίο μπορεί να βιώνουμε πολύ έντονες συγκινήσεις.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι συγκινήσεις της πραγματικής ζωής να είναι πολύ “κατώτερες” σε ένταση, από αυτές που ζούμε στα όνειρά μας. Τα όνειρα είναι μία ξεχωριστή κατάσταση συνείδησης και μπορούμε περιφραστικά να πούμε πώς ναι, μας επιτρέπουν με έναν ασφαλή τρόπο να γινόμαστε ..παράφρονες κάθε βράδυ που τα βλέπουμε. Τα όνειρα δηλαδή για πολλούς είναι η είσοδος σε έναν παράφρονα κόσμο, όπου βιώνουν “τρελά” πράγματα, πέραν της λογικής.

Τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά των ονείρων

Η κατάσταση της συνείδησής μας όταν ονειρευόμαστε, περιλαμβάνει πέντε βασικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου:

1) Στα όνειρά μας αισθανόμαστε πολύ έντονα τη συγκίνηση, για παράδειγμα τον τέλειο τρόμο ή την τέλεια αγάπη, το υπέρτατο δέος ή την απόλυτη ευτυχία. Αισθανόμαστε τέτοιου είδους απολυτότητες, ως συναισθήματα μέσα στο όνειρο.

2) Η σκέψη μας μέσα στο όνειρο είναι σαφώς παράλογη. Στα όνειρα, όπως αυτά εκφράζονται, δεν ισχύουν τόποι και χρόνοι σε κατάλληλη συνάφεια, ενώ μπορούμε να κινούμαστε στις τέσσερις διαστάσεις με άτακτο τρόπο.

3) Μέσα στα όνειρα, όλες οι αισθήσεις μας είναι αυξημένες. Δηλαδή η αφή, η κίνηση, ο ήχος, η ακοή και η όραση “δουλεύουν” σε απόλυτο βαθμό.

4) Όσο είμαστε μέσα στο όνειρό τα πάντα μας φαίνονται λογικά, ακόμα κι αν μετά την αφύπνισή μας αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά ήταν αλλόκοτα. Στα όνειρά μας, όλα είναι απολύτως αποδεκτά και μας φαίνονται λογικά αυτά που “συμβαίνουν”. Αν το δει κανείς και λίγο πιο ψυχαναλυτικά, η αίσθηση ότι ήταν παράλογα, ισχύει αποκλειστικά και μόνο στην εγρήγορση, δηλαδή στη συνειδητή διάστασή μας. “Να το πούμε λίγο χαριτωμένα, εάν δεν παραξενεύομαι με τα όνειρά μου, τότε πρέπει να είμαι σίγουρος πως δεν ονειρεύομαι”, αναφέρει ο ειδικός.

5) Το πέμπτο στοιχείο, είναι αυτό με το οποίο κάθε ψυχαναλυτής παλεύει: “Οι αναμνήσεις των ονείρων είναι τόσο βραχυπρόθεσμες που χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Εάν κάποιος δεν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, δεν θα τα θυμηθεί, ενώ συχνά είναι ανώφελη η προσπάθεια να τα καταγράψει. Στα λίγα λεπτά που απαιτεί η καταγραφή του ονείρου, το 67% της “ιστορίας” έχει ήδη διαγραφεί από τη μνήμη μας. Οι ειδικοί, αγωνιζόμαστε λοιπόν, συχνά, ενάντια στο να περάσουν στη λήθη τα όνειρα, καθώς αποτελούν για εμάς “εργαλεία” ανάλυσης του ψυχισμού του ατόμου”.

Όνειρα και εφιάλτες: Ποια είναι η διαφορά;

Τα συνηθισμένα όνειρα είναι από ουδέτερα έως ευχάριστα, ενώ οι εφιάλτες είναι κατά κανόνα τα δυσάρεστα όνειρα. Στην πρώτη περίπτωση, δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε και γι’ αυτό συχνά ο ίδιος μας ο ψυχισμός επιχειρεί να διατηρήσει τον ύπνο για περισσότερη ώρα, ενώ τους εφιάλτες ο ψυχισμός μας θέλει να τους διακόψει. Γι’ αυτό συχνά ξυπνάμε με τρόμο.

“Αυτή η διαφορά είναι μεγάλης σημασίας στο να εντοπίσουμε τη λειτουργία που εξυπηρετούν τα όνειρα και για πιο σκοπό ήρθαν στον ύπνο μας”, αναφέρει ο Διευθυντής της “Ψυχικής Φροντίδας”, ο οποίος παραθέτει τη στατιστική εμφάνιση των άσχημων ονείρων κατά μέσο όρο. Έχουν μετρηθεί και καταγραφεί στον γενικό πληθυσμό περίπου 24 εφιάλτες κατά μέσο όρο κατ’ έτος, κάτι που σημαίνει ότι στον μέσο άνθρωπο εμφανίζεται ένας εφιάλτης περίπου κάθε 15 μέρες. Στα παιδιά η συχνότητα είναι μεγαλύτερη, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι εφιάλτες εμφανίζονται κάθε 5 έως 10 μέρες.

Ερμηνεία των ονείρων: Αυτός ο “γρίφος”

Όσον αφορά στην ερμηνεία των ονείρων, ο ειδικός αναφέρει, ότι αυτά πολύ συχνά έχουν κάποιο κρυμμένο νόημα: “Η κλασική ψυχαναλυτική θέση είναι πως πρόκειται για γρίφους που έχουν σχηματοποιηθεί από τα στιγμιότυπα της ημέρας που προηγήθηκε, τα οποία όμως συνθέτονται με ένα μη-κατανοητό τρόπο, ώστε να παράξουν κάποιο λογικοφανές περιεχόμενο. Δηλαδή πιο απλά, τα όνειρα πάντα έχουν κρυμμένο νόημα”.

Σύμφωνα με τον Φρόιντ, τα όνειρά μας συχνά μπορεί να αποκαλύπτουν κρυφές επιθυμίες, ενώ υπάρχει μια ισχυρή θεώρηση πως περιέχουν πάντα σκέψεις που δεν επιθυμούμε να εκφράσουμε στο συνειδητό. Δηλαδή ένα μέρος του ψυχισμού μας ΔΕΝ θέλει να τις αποδεχτεί ως δικές μας σκέψεις, παρότι είναι.

Γιατί πρέπει να λέμε τα όνειρά μας στον ψυχολόγο

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό, όταν στη λογική συζήτησή μας με τον θεραπευτή μας, αναφέρουμε τα όνειρα που έχουμε δει με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας ψυχολόγος ΔΕΝ είναι “ονειροκρίτης”, ούτε χρησιμοποιείται ως τέτοιος. Όμως, έχει πολύ μεγάλη αξία να μαθαίνει τι βλέπετε στον ύπνο σας. Έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και για τους ψυχολόγους γενικά -αλλά και ειδικά στην ψυχανάλυση- τα όνειρα όπου βιώνει ο ασθενής, με το σκεπτικό ότι στα όνειρά μας δεν είμαστε εμείς, αλλά κάποιος άλλος. Ή ακόμη σπανιότερα, πως εμείς δεν είμαστε τα “πρόσωπα”, δηλαδή οι πρωταγωνιστές του ονείρου, αλλά είμαστε ένα … αντικείμενο. Για παράδειγμα ένας διάσημος συγγραφέας (ο Άλντους Χάξλεϊ, Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος), έβλεπε επαναλαμβανόμενα όνειρα, πως ο ίδιος ήταν τα …πόδια μιας καρέκλας. Πάντως, αυτά τα όνειρα είναι σπάνια”.

Η αφήγηση των ονείρων στον ειδικό αναλυτή, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην ψυχοθεραπευτική σχέση και μάλιστα, όχι τόσο για την ερμηνεία τους, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι μέσω αυτών συντονίζονται τα ασυνείδητα θεραπευόμενου και αναλυτή: « Ή τουλάχιστον αυτό θεωρεί η ψυχαναλυτική επιστήμη, ότι γίνεται».

Τέλος, είναι σημαντικό για τον θεραπευτή να ερμηνεύσει την κατάσταση του θεραπευόμενου, κατατάσσοντας το όνειρο σε κάποια κατηγορία (ψυχωτικό ή νευρωτικό), κάτι που του δίνει πολύτιμα στοιχεία. “Ο αναλυτής έχει πολλά να ωφεληθεί στην προσπάθειά του να σας βοηθήσει, μέσα από την αφήγηση των ονείρων σας”, καταλήγει ο Διευθυντής της “Ψυχικής Φροντίδας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας

Jade Stone : Τα ενεργειακά οφέλη της στην ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα

Κολύμπι: Υπάρχει κάτι θεραπευτικό στη θάλασσα, λένε οι άνθρωποι που κολυμπούν συχνά, κι η επιστήμη έχει δώσει τις δικές της εκτιμήσεις γι' αυτό το γεγονός.

Νευρικά ύπο διεγερμένη δραστηριότητα : Αίτια που την προκαλούν

Νευρικά ΥΠΟ διεγερμένη δραστηριότητα : Το τετάνιο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας ηλεκτρολυτών . Τις περισσότερες φορές, είναι ένα δραματικά χαμηλό επίπεδο ασβεστίου , επίσης γνωστό ως υποκαλιαιμία

Τι είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τοξική θετικότητα

Την επομένη φορά που κάποιος μοιραστεί μαζί μου μια δική του δύσκολη στιγμή, αντί να πω: «Mην το σκέφτεσαι, μείνε θετικός-ή», μπορώ να πω: «Πες μου πώς νιώθεις. Σε ακούω» ή αντί για «Όλα θα πάνε καλά στο τέλος», μπορώ να πω: «Είναι πολύ δύσκολο. Σε καταλαβαίνω».

Γιατί διαπράττουν το έγκλημα οι δράστες

Όταν λοιπόν ο δράστης ακούσει φράσεις όπως «έχω βρει άλλον/η σύντροφο», «θα σε χωρίσω» και άλλα, χάνει τον έλεγχο και πραγματοποιεί το έγκλημα με το ελάχιστο έναυσμα που μπορεί να του δοθεί.

Σχιζοφρένεια : Συμπτώματα να τα αναγνωρίσετε

Σχιζοφρένεια : Ένα άτομο με σχιζοφρένεια μπορεί να βιώσει παραληρητική σκέψη, συμπεριλαμβανομένων παρανοϊκών σκέψεων. Μπορεί να μην είναι δυνατό για το άτομο να κάνει διάκριση μεταξύ αυτής και της τακτικής σκέψης.

Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο καλύτερα θυμάστε

Αθλητισμός Εγκέφαλος: Η τακτική άσκηση είναι από καιρό γνωστό ότι βελτιώνει και διατηρεί βασικές πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, όπως η δυνατότητα προσοχής και συγκέντρωσης, η μάθηση και η μνήμη. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Ψυχική υγεία : Η δραστηριότητα την διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα

Η σωματική δραστηριότητα κάνει ευτυχισμένη και είναι σημαντική για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιοχές του εγκεφάλου που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν ότι ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση των σκαλοπατιών, βελτιώνουν σημαντικά την ευημερία, των ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές.

Shungite : Μάθετε τις θεραπευτικές του ιδιότητες

Shungite : Τα τελευταία χρόνια, οι θεραπευτικοί κρύσταλλοι έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς. Αυτές οι πέτρες πιστεύεται ότι διαθέτουν ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του μυαλού, του σώματος και της ψυχής σας με διάφορους τρόπους.