Νευρολογία

Εγκέφαλος φλοιός: Σημαντική ανακάλυψη για τη λειτουργικότητά του

Εγκέφαλος φλοιός: Σημαντική ανακάλυψη για τη λειτουργικότητά του

Η επισήμανση μεμονωμένων νευρώνων επέτρεψε στους ερευνητές να μελετήσουν τους νευρώνες που προεξέχουν από τον φλοιό του εγκεφάλου στο ραβδωτό σώμα.

Εγκέφαλος φλοιός: Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του UTSA αμφισβητεί την ιστορική πεποίθηση ότι η οργάνωση του φλοιού του κυκλώματος των GABAergic νευρώνων είναι αποκλειστικά τοπική. Οι ερευνητές του Κολλεγίου Επιστημών του UTSA Alice Bertero, Hector Zurita και Marc Normandin και η αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας Alfonso Junior Apicella συνεργάστηκαν στο ερευνητικό έργο. Στο παρελθόν, η επισήμανση μεμονωμένων νευρώνων επέτρεψε στους ερευνητές να μελετήσουν τους νευρώνες που προεξέχουν από τον φλοιό του εγκεφάλου στο ραβδωτό σώμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μονοπάτια είναι αποκλειστικά διεγερτικά. Για αυτό το λόγο οι περισσότεροι άνθρωποι υπέθεσαν ότι η αναστολή πρέπει να συμβεί όταν οι διεγερτικοί φλοιώδεις νευρώνες ενεργοποιούν την ενδογεννητική αναστολή.

Η ομάδα του UTSA αμφισβήτησε αυτήν την άποψη παρέχοντας ανατομικά και φυσιολογικά στοιχεία για την ύπαρξη νευρώνων έκφρασης παραβαλβουμίνης μακράς εμβέλειας από τον φλοιό έως το ραβδωτό σώμα στον εγκέφαλο των ποντικών. Αυτό το εύρημα είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση του νευρωνικού μηχανισμού των φλοιών νευρώνων GABAerginc μακράς εμβέλειας σε υγιείς και νοσούντες εγκεφάλους. Ειδικότερα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για ασθενείς με επιληψία, διαταραχή μετατραυματικού στρες, σχιζοφρένεια και άλλες ψυχικές καταστάσεις στις οποίες οι GABAergic νευρώνες παίζουν σημαντικό ρόλο.

“Καθημερινά βομβαρδίζουμε από πολλά ακουστικά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ομιλιών”, δήλωσε η Apicella. “Ιδιαίτερα, οι ακροατές πρέπει να καθορίσουν ποια ακουστικά χαρακτηριστικά της ομιλίας είναι συναφή και να γενικεύσουν σε άσχετα χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της αντίληψης του λόγου. Πιστεύουμε ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του φλοιού και του ραβδωτού σώματος είναι θεμελιώδης για τη βελτιστοποίηση της μη φυσικής εκμάθησης ομιλίας στην ενηλικίωση. Επομένως, είναι σημαντικό να καθοριστεί ποια των κυτταρικών στοιχείων της οδού του φλοιού-ραβδώματος εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία. ”

Η ανακάλυψη ότι το ραβδωτό σώμα λαμβάνει τόσο διεγερτικές όσο και ανασταλτικές εισόδους από τον φλοιό, υποδηλώνει ότι ο χρονισμός αυτών των εισόδων και η σχετική αντοχή μπορούν να ρυθμίσουν τη δραστηριότητα του ραβδωτού σώματος. Αυτό είναι σημαντικό επειδή καλεί την επιστημονική κοινότητα να υποθέσει ότι τα έργα που εκφράζουν παραβαλβουμίνη μεγάλης εμβέλειας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο μέσω του συγχρονισμού ταλάντωσης γάμμα μεταξύ του ακουστικού φλοιού και του ραβδωτού σώματος. Η ομάδα προτείνει ότι τα μελλοντικά πειράματα θα παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το ρόλο του χρονισμού και της αναλογίας διέγερσης και αναστολής, δύο αντίθετες δυνάμεις στον εγκεφαλικό φλοιό των θηλαστικών, επηρεάζοντας τη δυναμική του φλοιού-ραβδώσεων. “Οι μελλοντικές μελέτες”, δήλωσε η Apicella, “θα παράσχει έναν γενικό μηχανισμό ταλάντωσης φλοιώδους-ραβδώματος που εμπλέκεται στη μάθηση ανταμοιβής και στη συμπεριφορά επιλογής δράσης που καθοδηγείται από τα ακουστικά ερεθίσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα εικόνα για το πώς οι εγκεφαλικοί νευρώνες επηρεάζουν τις επιλογές μας

Βάλτε "χρώμα" στη ζωή σας για να αποφύγετε την άνοια

Αποκαλυπτική μελέτη για τη σχέση εγκεφάλου - νευρικής επικοινωνίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]