Ψυχική Υγεία

Φόβος: Η επίδραση του αισθήματος φόβου στην υγεία

Φόβος: Η επίδραση του αισθήματος φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα που προκαλείται από μια αντιληπτή απειλή. Είναι ένας βασικός μηχανισμός επιβίωσης που δίνει σήμα στο σώμα μας να ανταποκριθεί στον κίνδυνο με μια αντίδραση μάχης ή φυγής. Ως εκ τούτου, είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προστασίας μας. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους και ακόμη και να γίνουν ανίκανοι.

Πώς επηρεάζει ο φόβος την υγεία;

  • Φυσική υγεία. Ο φόβος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές βλάβες, γαστρεντερικά προβλήματα όπως έλκη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μειωμένη γονιμότητα. Μπορεί να οδηγήσει σε επιτάχυνση της γήρανσης και ακόμη και σε πρόωρο θάνατο.
  • Μνήμη. Ο φόβος μπορεί να βλάψει το σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων και να προκαλέσει βλάβη σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος. Αυτό μπορεί να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη ρύθμιση του φόβου και μπορεί να αφήσει ένα άτομο ανήσυχο τις περισσότερες φορές. Σε κάποιον με χρόνιο φόβο, ο κόσμος φαίνεται τρομακτικός και οι αναμνήσεις του το επιβεβαιώνουν.
  • Επεξεργασία του εγκεφάλου και αντιδραστικότητα. Ο φόβος μπορεί να διακόψει τις διαδικασίες στον εγκέφαλό μας που μας επιτρέπουν να ρυθμίζουμε τα συναισθήματα, να διαβάζουμε μη λεκτικές ενδείξεις και άλλες πληροφορίες που μας παρουσιάζονται, να αναλογιζόμαστε πριν ενεργήσουμε και να ενεργούμε ηθικά. Αυτό επηρεάζει τη σκέψη και τη λήψη αποφάσεων με αρνητικούς τρόπους, αφήνοντάς μας επιρρεπείς σε έντονα συναισθήματα και παρορμητικές αντιδράσεις. Όλα αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μας αφήσουν ανίκανους να ενεργήσουμε κατάλληλα.

  • Ψυχική υγεία. Άλλες συνέπειες του μακροχρόνιου φόβου περιλαμβάνουν κόπωση, κλινική κατάθλιψη και PSTD.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς διαφέρουν τα όνειρα ατόμων με αγχώδεις διαταραχές

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Πώς θα αντιμετωπίσετε την υψοφοβία σας;

Γιατί αγχώνεστε όταν βρίσκεστε με κόσμο;

Αντιμετωπίζοντας το σεξουαλικό σας άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.