Ψυχική Υγεία

Ψυχολογία: Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

Η ψυχική υγεία των παιδιών συνδέεται με την ψυχική υγεία των γονιών τους. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι 1 στα 14 παιδιά έχουν γονείς με κακή ψυχική υγεία. Οι πατέρες και οι μητέρες -και άλλοι φροντιστές που έχουν το ρόλο του γονέα- χρειάζονται υποστήριξη, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να τους βοηθήσει να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Η ψυχική υγεία ενός παιδιού υποστηρίζεται από τους γονείς του

Το να είσαι ψυχικά υγιής κατά την παιδική ηλικία περιλαμβάνει την επίτευξη αναπτυξιακών και συναισθηματικών ορόσημων και την εκμάθηση υγιών κοινωνικών δεξιοτήτων και πώς να αντιμετωπίζεις όταν υπάρχουν προβλήματα. Τα ψυχικά υγιή παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετική ποιότητα ζωής και είναι πιο πιθανό να λειτουργούν καλά στο σπίτι, στο σχολείο και στις κοινότητές τους. Η υγιής ανάπτυξη ενός παιδιού εξαρτάται από τους γονείς του -και άλλους φροντιστές που ενεργούν ως γονείς- που χρησιμεύουν ως πρώτες πηγές υποστήριξής τους για να γίνουν ανεξάρτητοι και να οδηγήσουν μια υγιή και επιτυχημένη ζωή.

Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, όπως η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ή του άγχους (φόβος ή ανησυχία), μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή. Η φροντίδα των παιδιών μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τους γονείς, ιδιαίτερα εάν δεν έχουν πόρους και υποστήριξη, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του γονέα. Γονείς και παιδιά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν κοινούς κινδύνους, όπως κληρονομικά τρωτά σημεία, να ζουν σε μη ασφαλή περιβάλλοντα και να αντιμετωπίζουν διακρίσεις ή στερήσεις.

Η κακή ψυχική υγεία των γονέων σχετίζεται με την κακή ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών

Μια πρόσφατη μελέτη ζήτησε από γονείς να αναφέρουν την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού τους καθώς και τη δική τους ψυχική υγεία. Ένα στα 14 παιδιά ηλικίας 0-17 ετών είχε έναν γονέα που ανέφερε κακή ψυχική υγεία και αυτά τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή γενική υγεία, να έχουν νοητική, συναισθηματική ή αναπτυξιακή αναπηρία, να έχουν δυσμενείς παιδικές εμπειρίες, όπως έκθεση σε βία ή οικογενειακές αναταραχές, συμπεριλαμβανομένου του διαζυγίου, και να ζει κανείς στη φτώχεια.

Οι πατέρες είναι σημαντικοί για την ψυχική υγεία των παιδιών

Οι πατέρες είναι σημαντικοί για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών, αν και δεν περιλαμβάνονται τόσο συχνά σε ερευνητικές μελέτες όσο οι μητέρες. Η πρόσφατη μελέτη εξέτασε τους πατέρες και άλλους άνδρες φροντιστές και βρήκε παρόμοιες συνδέσεις μεταξύ της ψυχικής τους υγείας και της γενικής και ψυχικής υγείας του παιδιού τους όπως για τις μητέρες και άλλες γυναίκες που φροντίζουν.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παιδιατρικοί ειδικοί δίνουν νέες συστάσεις για την ασφάλεια των μωρών που κοιμούνται

Οι γονείς τώρα μπορούν να αποφασίσουν εάν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους από 6 μηνών έως 5 ετών κατά της COVID-19

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει τα παιδιά πριν καν γεννηθούν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.

Το κάπνισμα μπορεί να είναι μια αιτία κατάθλιψης

Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας μεταξύ 53% και 127% και κατάθλιψης κατά 54% έως 132%, έδειξε έκθεση ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που δημοσιεύτηκε σήμερα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί γιατί συμβαίνει αυτό και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος ή η διπολική διαταραχή.