Ψυχική Υγεία

Ανάγνωση παιδιά οφέλη: Διαβάστε δυνατά στα παιδιά σας, τα κάνει πιο έξυπνα-Μελέτη

Ανάγνωση παιδιά οφέλη: Διαβάστε δυνατά στα παιδιά σας, τα κάνει πιο έξυπνα-Μελέτη

Ανάγνωση παιδιά οφέλη: Η ανάγνωση στα μικρά παιδιά χτίζει δεσμούς με τους φροντιστές τους και ενισχύει τις γλωσσικές και γραμματικές τους δεξιότητες, αλλά ο χρόνος της εξιστόρησης ωφελεί επίσης τα μεγαλύτερα παιδιά, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, η ανάγνωση σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών για μία ώρα την ημέρα στο σχολείο μπορεί να ενισχύσει την ευφυΐα τους, αναφέρουν Ιταλοί ερευνητές. “Δουλεύει; Ναι, βρήκαμε κάποια πειστικά στοιχεία ότι λειτουργεί”, δήλωσε ο ερευνητής Emanuele Castano κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ενημέρωσης σχετικά με τα νέα ευρήματα. Ο ίδιος είναι καθηγητής ψυχολογίας και γνωσιακής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο. Το πείραμα διεξήχθη σε 32 ιταλικά δημοτικά σχολεία, όπου τα παιδιά έχουν συνήθως περίπου έξι ώρες μαθημάτων σε μια οκτάωρη σχολική μέρα, είπε ο Castano.

Στην παρεμβατική ομάδα, ο δάσκαλος διάβαζε δυνατά στους μαθητές μυθοπλασία κατάλληλη για την ηλικία τους για μία ώρα την ημέρα. Η ομάδα ελέγχου συνέχισε τις τακτικές της δραστηριότητες. Συνολικά, η μελέτη περιελάμβανε 626 παιδιά. Στην αρχή της μελέτης και μετά από τέσσερις μήνες, τα παιδιά συμμετείχαν σε δύο τυπικές μετρήσεις: την κλίμακα νοημοσύνης Wechsler για παιδιά (WISC-IV) και την κλίμακα συστήματος γνωστικής αξιολόγησης (CAS2).

Το WISC-IV μετρά αυτό που γνωρίζουν τα παιδιά — λεξιλόγιο, κατανόηση, ομοιότητες, πληροφορίες και συλλογιστική λέξη. Το CAS2 δοκιμάζει «δεξιότητες σκέψης», όπως η προσοχή και η επεξεργασία. Ενώ η ομάδα ελέγχου έδειξε οφέλη και στις δύο δοκιμές – αυτό θα ήταν αναμενόμενο στην κανονική ανάπτυξη – είπε ο Castano, συγκριτικά, τα παιδιά που ο εκπαιδευτικός τους διάβαζε έως και μία ώρα την ημέρα εμφάνισαν «σημαντικά ισχυρότερη αύξηση στα μέτρα ευφυΐας, αξιοποιώντας τόσο τη γνώση πραγμάτων όσο και τις δεξιότητες σκέψης», σύμφωνα με τη μελέτη. “Η βελτίωση εμφανίζεται σε κάθε υποκλίμακα και στα δύο μέτρα”, είπε ο Castano.

Η δοκιμή βασίζεται σε μια δεκαετή προσπάθεια από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Περούτζια, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτή η εργασία έχει επίσης διερευνήσει τις επιδράσεις της δυνατής ανάγνωσης σε ηλικιωμένους και σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. Οι μελέτες ώθησαν τους αξιωματούχους στην Τοσκάνη, μια από τις 20 διοικητικές περιφέρειες της Ιταλίας, να υιοθετήσουν μια ώρα την ημέρα ανάγνωσης στα δημόσια σχολεία, είπαν οι ερευνητές.

Σημειώνεται ότι μια επισκόπηση της μελέτης παρουσιάστηκε την Παρασκευή (27/5) στο πλαίσιο συνάντησης της Association for Psychological Science.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος "επεκτείνει τον κόσμο" των παιδιών με αυτισμό

Διατροφικές αλλαγές ανακουφίζουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ στα παιδιά

Η πανδημία της COVID και το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων έπληξαν σκληρά την ψυχική υγεία των παιδιών

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Αλλεργίες - Ο κρυφός τους αντίκτυπος στην ψυχική υγεία

Το περιπετειώδες παιχνίδι ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του "γονιδίου της παρορμητικότητας"

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Η κεταμίνη σε συνδυασμό με την παρακολούθηση χαμογελαστών προσώπων υπόσχεται πολλά για άτομα ανθεκτικά στη θεραπεία για την κατάθλιψη

Οι ασθενείς στη δοκιμή μας θα συνεχίσουν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης για ένα ολόκληρο έτος μετά την έγχυση, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια αρχική κατανόηση του πόσο ακριβώς μπορεί να διαρκέσει αυτό το όφελος.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Η ειδική ομάδα εργασίας των ΗΠΑ συνιστά διαγνωστικές εξετάσεις για το άγχος και την κατάθλιψη στους ενήλικες

Η UTSF αποτελείται από εθελοντές ιατρικούς εμπειρογνώμονες που επιδιώκουν να διατυπώνουν συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, συμβουλευτική και προληπτικά φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών.

7 Tips για μια καλή ψυχική υγεία

Ψυχική ευεξία: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να φροντίζουμε καθημερινά την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή μας είναι αναμενόμενες στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να εντοπιστούν στην κούραση, το σωματικό στρες και τις αλλαγές στον μεταβολισμό, οι ορμόνες είναι η κύρια αιτία των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.