Ψυχική Υγεία

Ψυχολογία παιδιών: Πώς επηρεάζουν οι γονείς τα παιδιά;

Ψυχολογία παιδιών: Πώς επηρεάζουν οι γονείς τα παιδιά;

Ψυχολογία παιδιών: Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των παιδιών τους, χωρίς όμως να το καταλαβαίνουν. Για τον λόγο αυτό, πολλές είναι οι φορές που κάνουν λάθη και δεν καταλαβαίνουν πως αυτές οι συμπεριφορές τους θα επηρεάσουν τις μελλοντικές αντιδράσεις των παιδιών τους. Ποια όμως είναι αυτά τα λάθη που κάνουν;

Ζούμε σε έναν όλο και πιο στρεσογόνο κόσμο, γι’ αυτό δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό από αυτή τη στιγμή να καλλιεργήσουμε συναισθηματική και ψυχική ανθεκτικότητα στα παιδιά μας. Όχι μόνο τα πνευματικά δυνατά παιδιά είναι καλύτερα προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν μελλοντικά προβλήματα μόνα τους, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι είναι επίσης πιο πιθανό να ασχοληθούν με το σχολείο και τις μελλοντικές τους δραστηριότητες.

7 λάθη των γονέων που επηρεάζουν τα παιδιά τους

1. Ελαχιστοποιήστε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υγιές να εκφράζουν και να μιλούν για τα συναισθήματά τους. Όταν οι γονείς λένε στα παιδιά τους πράγματα όπως “μην στεναχωριέσαι τόσο για αυτό” ή “δεν είναι μεγάλη υπόθεση”, στέλνουν το μήνυμα ότι τα συναισθήματα δεν έχουν σημασία και ότι είναι καλύτερα να τα καταπιέζεις. Εάν το παιδί σας εκδηλώνει εκφράσεις φόβου κατά τη διάρκεια μιας δυνατής καταιγίδας, για παράδειγμα, σκέφτεται να πει: “Ξέρω ότι φοβάσαι αυτή τη στιγμή”. Στη συνέχεια, ρωτήστε τους τι πιστεύουν ότι θα τους έκανε να νιώσουν καλύτερα. Αυτό τους διδάσκει πώς να διαχειρίζονται και να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα μόνα τους. 

2. Σώστε τους από την αποτυχία. Ως γονείς, είναι δύσκολο να παρακολουθούμε τα παιδιά μας να παλεύουν μέσα από προκλήσεις που γνωρίζουμε ότι μπορούμε εύκολα να τους διορθώσουμε. Σκεφτείτε το όμως ως εξής: η αποτυχία είναι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας. Εάν δεν δοθεί ποτέ η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν τα μαθήματα που συνοδεύουν την αποτυχία, δεν θα αναπτύξουν ποτέ την επιμονή που χρειάζονται για να σηκωθούν ξανά μετά από μια αποτυχία.

3. Υπερβολική απόλαυση των παιδιών σας. Τα παιδιά λατρεύουν τα πράγματα και οι γονείς λατρεύουν να τους τα δίνουν. Όμως η έρευνα δείχνει ότι όταν δίνετε στα παιδιά σας ό,τι επιθυμούν, χάνουν δεξιότητες που σχετίζονται με την ψυχική δύναμη, όπως η αυτοπειθαρχία. Θέλετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν γνωρίζοντας ότι είναι δυνατό να πετύχουν αυτό που θέλουν, αν δουλέψουν για αυτό. Οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους να μαθαίνουν τον αυτοέλεγχο θέτοντας σαφείς κανόνες για πράγματα.

4. Περιμένοντας την τελειότητα. Είναι φυσικό να θέλετε το παιδί σας να στοχεύει σε μεγάλους στόχους και να είναι το καλύτερο σε όλα. Αλλά δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Το να θέσετε τον πήχη πολύ ψηλά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης αργότερα στη ζωή. Δημιουργήστε ψυχική δύναμη στα παιδιά σας φροντίζοντας οι προσδοκίες σας να είναι ρεαλιστικές. Και ακόμα κι αν τα παιδιά σας δεν τα συναντήσουν, οι αναποδιές που αντιμετωπίζουν θα τους διδάξουν πολύτιμα μαθήματα ζωής και πώς να πετύχουν την επόμενη φορά.

5. Φροντίζοντας να νιώθουν πάντα άνετα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνουν το παιδί σας να αισθάνεται άβολα, ειδικά όταν αυτό περιλαμβάνει να κάνει κάτι καινούργιο: να δοκιμάζει νέα τρόφιμα, να κάνει νέους φίλους, να παίζει ένα νέο άθλημα ή να μετακομίζει σπίτι και να πρέπει να πάει σε ένα νέο σχολείο. Αλλά ακριβώς όπως η αποτυχία, έτσι και το να αγκαλιάζεις άβολες στιγμές μπορεί να τονώσει την ψυχική δύναμη. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Βοηθήστε τους να ξεκινήσουν, γιατί αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.

6. Μη θέτοντας όρια γονέα-παιδιού. Θέλετε τα παιδιά σας να παίρνουν τις αποφάσεις τους, αλλά πρέπει επίσης να ξέρουν ότι είστε το αφεντικό. Για παράδειγμα, αν ορίσετε απαγόρευση κυκλοφορίας για το 12χρονο παιδί σας, φροντίστε να το τηρεί κάθε βράδυ. Τα παιδιά που είναι διανοητικά δυνατά έχουν γονείς που κατανοούν τη σημασία των ορίων και της συνέπειας. Η υπαναχώρηση και η υπερβολική συχνή διαπραγμάτευση των κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε διαμάχες εξουσίας ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας.

7. Μη φροντίζοντας τον εαυτό σας. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να διατηρήσουμε υγιεινές συνήθειες (π.χ. να τρώμε υγιεινά, να ασκούμαστε καθημερινά, να αφιερώνουμε χρόνο στην αποκατάσταση). Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώνετε συνήθειες αυτοφροντίδας για τα παιδιά σας. Είναι επίσης σημαντικό να εξασκείτε δεξιότητες υγιούς αντιμετώπισης μπροστά στα παιδιά σας. Για παράδειγμα, εάν αγχώνεστε για τη δουλειά, σκεφτείτε να πείτε στο παιδί σας: “Είχα μια πολύ κουραστική μέρα στη δουλειά και θα χαλαρώσω με τσάι και ένα βιβλίο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτισμός-Τα drums ως μέσο έκφρασης & ενίσχυσης των κινητικών αποδόσεων

Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά από περίοδο σεξουαλικής αποχής;

Ο χώρος πρασίνου κλειδί για καλύτερη ψυχική υγεία στις πόλεις

Πότε ένας ελίτ αθλητής χρειάζεται θεραπεία ψυχικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Πώς τα φυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Ψυχική υγεία: Η διατήρηση των φυτών μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω τη δημιουργικότητα και να φέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά για άτομα που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτό που καλλιεργούν για μαγειρικούς σκοπούς.

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.