Ψυχική Υγεία

Εγκυμοσύνη: Το στρες επηρεάζει την νευροψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού

Εγκυμοσύνη: Το στρες επηρεάζει την νευροψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού

Εγκυμοσύνη: Tα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες που έχουν στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κοινωνικά, συναισθηματικά και μαθησιακά προβλήματα καθώς μεγαλώνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Η αυξημένη ψυχολογική δυσφορία της μαμάς δεν επηρεάζει μόνο αυτήν, αλλά και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του αγέννητου μωρού της», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Catherine Limperopoulos, διευθύντρια του Developing Brain Institute στο Children’s National Hospital στην Ουάσιγκτον, DC. Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 100 έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους για 18 μήνες. Οι γυναίκες απάντησαν επίσης σε ερωτηματολόγια σχετικά με τα επίπεδα άγχους τους μεταξύ 24 και 40 εβδομάδων εγκυμοσύνης και τα παιδιά τους υποβλήθηκαν σε νευροαναπτυξιακό τεστ σε ηλικία 18 μηνών.

Βρέφη που γεννήθηκαν από γυναίκες που ανέφεραν υψηλά επίπεδα στρες εμφάνισαν αλλαγές στον εγκέφαλο σε βασικές περιοχές του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών στο εξωτερικό μέρος του εγκεφάλου (ψυχικό βάθος) και στον αριστερό ιππόκαμπο, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη μάθηση και τη μνήμη, έδειξε η μελέτη. Αυτά τα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρόβλημα να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους και να παρουσιάζουν προβλήματα σκέψης.

«Οι αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε κρίσιμες στιγμές της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν παρατεταμένες νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις καθώς αυτά τα μωρά μεγαλώνουν», δήλωσε η Λυμπερόπουλος. Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία και ευημερία ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου, γι’ αυτό και οι μέλλουσες μαμάδες συμβουλεύονται να λαμβάνουν πολυβιταμίνες, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, να εμβολιάζονται και να στοχεύουν στην κατάλληλη αύξηση βάρους, είπε η Λιμπερόπουλος.

«Η εγκυμοσύνη είναι μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης και πολλά πράγματα μπορούν να διαταράξουν αυτήν την κρίσιμη ισορροπία, συμπεριλαμβανομένου του μητρικού στρες», πρόσθεσε.

Το πώς ακριβώς τα επίπεδα στρες μιας γυναίκας επηρεάζουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός εμβρύου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό. Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης βρήκαν μόνο μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 29 Απριλίου στο περιοδικό JAMA Network Open.

«Το άγχος αυξάνει τη δραστηριότητα του μητρικού ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια απάντηση στο στρες της μητέρας, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του πλακούντα, τη ροή του αίματος ή τη φλεγμονώδη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», εξήγησε η Λιμπερόπουλος. (Ο πλακούντας παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα αποφύγετε την απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό;

CDC: Αυξάνονται τα ποσοστά υπερτασικών διαταραχών στην εγκυμοσύνη

Μπορούν οι εγκυμονούσες να κάνουν ηλιοθεραπεία;

RSV - Πειραματικό εμβόλιο της εγκύου μπορεί να θωρακίσει το μωρό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανοήστε τις ψυχικές διαταραχές και ενισχύστε την θεραπεία σας

Ψυχική διαταραχή: Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με μια ψυχική διαταραχή, να θυμάστε ότι η αναζήτηση θεραπείας είναι ένα γενναίο και σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία και την ανάρρωση.

Πώς η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει και την ψυχική σας υγεία;

Άσκηση βελτίωση: Ο κόσμος έχει γίνει τόσο ανταγωνιστικός, η ζωή μας με γρήγορους ρυθμούς δεν μας δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε και να πάρουμε μια ανάσα, και να προσθέσουμε σε αυτό το αμέτρητο άγχος όλο αυτό έχει σωρευτική επίδραση στην υγεία σας.