ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσθμα εγκυμοσύνη: Πώς να διαχειριστείτε τις εξάρσεις

Άσθμα εγκυμοσύνη: Πώς να διαχειριστείτε τις εξάρσεις

Άσθμα εγκυμοσύνη: Για ορισμένες γυναίκες, το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ανεξέλεγκτες εξάρσεις του μπορεί να είναι επιζήμιες για εσάς και το αγέννητο παιδί σας.

Το να έχετε μια υγιή, ευτυχισμένη εγκυμοσύνη είναι σημαντικό, αλλά εάν είστε μία από το 3% έως 8% των γυναικών που έχουν άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο έλεγχος της κατάστασής σας είναι ζωτικής σημασίας. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του άσθματος είναι η έξαρση που οδηγεί σε στένωση των αεραγωγών και δυσκολία στην αναπνοή, με συριγμό και βήχα. Εάν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όχι μόνο η μέλλουσα μητέρα έχει αναπνευστικά προβλήματα, αλλά μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση και στο μωρό, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια λίστα επιπλοκών, όπως:

  • Χαμηλό βάρος γέννησης.
  • Πρόωρος τοκετός.
  • Ανάγκη για καισαρική τομή.

Για ορισμένες γυναίκες, το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα κι αν το άσθμα σας είναι καλά ελεγχόμενο πριν μείνετε έγκυος, δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει έτσι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κι ενώ για άλλες γυναίκες, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο άσθμα όταν είναι έγκυες, ορισμένες μπορεί να δουν ακόμη το άσθμα τους να βελτιώνεται.

Ακολουθούν τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε – με την καθοδήγηση του γιατρού σας – για να ελέγξετε το άσθμα σας και να αποτρέψετε τις εξάρσεις που είναι επιζήμιες για εσάς και το αγέννητο παιδί σας.

Αποφύγετε γνωστούς πυροδοτητές άσθματος

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη των συμπτωμάτων άσθματος, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τους γνωστούς παράγοντες που σας προκαλούν άσθμα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, εάν έχετε αλλεργία στη γύρη, τη μούχλα, τα κατοικίδια ή/και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, πρέπει να συζητήσετε τρόπους για να μειώσετε αυτά τα ερεθίσματα στο περιβάλλον σας με τον αλλεργιολόγο σας. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να καπνίζετε και πρέπει να αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα.

Η γρίπη είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί άσθμα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή έξαρση του. Το ετήσιο εμβόλιο γρίπης μπορεί να μειώσει δραματικά αυτόν τον κίνδυνο. Η τακτική άσκηση, εάν έχετε την έγκριση του μαιευτήρα σας, μπορεί να είναι ευεργετική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φάρμακα για το άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ποτέ μην ξεκινήσετε ή σταματήσετε κανένα από τα φάρμακα για το άσθμα χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Γενικά, τα περισσότερα φάρμακα για το άσθμα είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να θυμάστε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εσάς και το αγέννητο μωρό σας από τις εξάρσεις του άσθματος παρά από τη λήψη των φαρμάκων για το άσθμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η χρήση απολυμαντικών στην εγκυμοσύνη συνδέεται με παιδικό άσθμα και έκζεμα

Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Πώς το βάρος της εγκυμονούσας μητέρας καθορίζει τις αλλεργίες του βρέφους;

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.