Πολιτική Φαρμάκoυ

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: O εμβολιασμός της εγκύου μπορεί να θωρακίσει το μωρό

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: O εμβολιασμός της εγκύου μπορεί να θωρακίσει το μωρό

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: Ένα πειραματικό εμβόλιο που χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει δείξει πρώιμη υπόσχεση για την προστασία των βρεφών από μια δυνητικά σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ή RSV.

 

Το εμβόλιο, που αναπτύσσεται από την Pfizer, στοχεύει στην προστασία των μωρών από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ή RSV. Τις περισσότερες φορές, το RSV δεν προκαλεί παρά κρυολόγημα. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις σε ορισμένα μωρά, ειδικά σε πρόωρα, και σε μικρά παιδιά με ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πειραματικό εμβόλιο, που ονομάζεται RSVpreF, θα μπορούσε να χορηγηθεί με ασφάλεια σε μητέρες μεταξύ της 24ης και της 36ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Το εμβόλιο τις ώθησε να δημιουργήσουν αντισώματα που καταπολεμούν τη μόλυνση του RSV, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον πλακούντα – παρέχοντας στα νεογνά τους άμυνες ενάντια στον ιό.

Μένει να δούμε πόσο καλά το εμβόλιο προστατεύει τελικά τα βρέφη από ασθένειες, σύμφωνα με ειδικούς που δεν συμμετείχαν στη δοκιμή. Οι ειδικοί χαρακτήρισαν τα πρώτα αποτελέσματα ενθαρρυντικά. «Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να παρέχει προστασία έναντι του RSV ξεκινώντας από τη στιγμή της γέννησης», δήλωσε ο Δρ William Muller, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Νοσοκομείο Παίδων του Σικάγο.

Στην τρέχουσα μελέτη συμμετείχαν 406 έγκυες γυναίκες που τυχαία έλαβαν διάφορες δόσεις του εμβολίου RSVpreF ή ενός εικονικού φαρμάκου. Δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα ασφάλειας και η προσέγγιση λειτούργησε όπως ήλπιζαν οι κατασκευαστές. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 28 Απριλίου στο New England Journal of Medicine. Τα αποτελέσματα «έδειξαν ότι το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα (RSV) σε μητέρες και τα μωρά τους», είπε η Δρ Κάθριν Έντουαρντς, καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Νάσβιλ. Η επόμενη φάση της μελέτης, είπε, θα απαντήσει στο απόλυτο ερώτημα: Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά της σοβαρής ασθένειας που προκαλείται από τον ιό RSV;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ιός RSV είναι η κύρια αιτία πνευμονίας στα μωρά. Ευθύνεται επίσης για τις περισσότερες περιπτώσεις βρογχιολίτιδας, όπου οι μικροί αεραγωγοί των πνευμόνων παθαίνουν φλεγμονή. Σε εθνικό επίπεδο, περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά επισκέπτονται τον γιατρό για λοίμωξη από RSV κατά τη διάρκεια ενός  έτους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και περίπου 58.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ίδιο τον ιό RSV, διευκρίνισε ο Muller.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διάφορες υποθέσεις για το τι θα μπορούσε να συμβαίνει με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, μία προς μία, και επισημάνσεις των στοιχείων που τις υποστηρίζουν.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Νοσηλείες δεκάδων παιδιών στο Τέξας τόσο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) όσο και για την COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΦΕΕ Κλινικές Μελέτες: Το μεγαλύτερο όφελος είναι για τους Έλληνες ασθενείς

20 Μαΐου 2023: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τονίζει, για μια ακόμη φορά, το σπουδαίο ρόλο της Κλινικής Έρευνας στην προάσπιση και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για το PhARMA Innovation Forum Greece

Καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε η Γενική Συνέλευση των μελών του PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece που πραγματοποιήθηκε χθες. Το νέο ΔΣ συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά με σκοπό τη συγκρότησή του σε σώμα.

Επείγουσα ανάγκη για αλλαγή στη διαχείριση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) στην Ελλάδα

Νέα Έκθεση του Economist Impact αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για αλλαγή στη διαχείριση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) στην Ελλάδα.Η ΧΝΝ επηρεάζει έναν στους 10 ενήλικες στην Ευρώπη, ωστόσο παραμένει σημαντικά υποδιαγνωσμένη.

Απεταμίνη: Ένα παράνομα εισαγόμενο προϊόν αύξησης βάρους

H απεταμίνη διατίθεται παράνομα στην αγορά για αύξηση βάρους και αύξηση της σωματικής διάπλασης.Μια δημοσιευμένη αναφορά περιγράφει ένα άτομο που ανέπτυξε αυτοάνοση ηπατίτιδα μετά από έξι εβδομάδες καθημερινής χρήσης απεταμίνης.

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο: Ανοίγει η συζήτηση για την νέα φαρμακευτική νομοθεσία

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο: Η Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταρρύθμιση των φαρμακευτικών προϊόντων η οποία δημοσιεύθηκε στις 26 Απριλίου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Η φαρμακευτική νομοθεσία στην ΕΕ απειλεί να σαμποτάρει το καινοτόμο φάρμακο

Η φαρμακευτική νομοθεσία στην ΕΕ απειλεί να σαμποτάρει το καινοτόμο φάρμακο στην Ευρώπη και να απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους Ευρωπαίους ασθενείς από θεραπείες αιχμής. Η απάντηση EFPIA-ΣΦΕΕ στη δημοσίευση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ

Έλενα Χουλιάρα: Πώς θα ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του ΕΣΥ

''Με σταθερό στόχο τη θωράκιση και την περαιτέρω ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, η AstraZeneca συμμετέχει ενεργά στον διάλογο με κορυφαίους επιστήμονες και εκπροσώπους του τομέα της υγείας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για στήριξη του συστήματος υγείας. '', επεσήμανε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου στο panel του Delphi Economic Forum το οποίο εστίασε στις προτάσεις της μελέτης Partnership for Health System Sustainability & Resilience (PHSSR).

Κώστας Παπαγιάννης στο Φόρουμ Δελφών: Τρεις προκλήσεις και μια ευκαιρία στην φαρμακευτική νομοθεσία

Ο Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas, συμμετείχε στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας, αναλύοντας τις τρεις προκλήσεις και τη μια ευκαιρία που παρουσιάζονται.