Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Φαρμάκoυ

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: O εμβολιασμός της εγκύου μπορεί να θωρακίσει το μωρό

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: O εμβολιασμός της εγκύου μπορεί να θωρακίσει το μωρό

Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: Ένα πειραματικό εμβόλιο που χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει δείξει πρώιμη υπόσχεση για την προστασία των βρεφών από μια δυνητικά σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ή RSV.

 

Το εμβόλιο, που αναπτύσσεται από την Pfizer, στοχεύει στην προστασία των μωρών από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ή RSV. Τις περισσότερες φορές, το RSV δεν προκαλεί παρά κρυολόγημα. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις σε ορισμένα μωρά, ειδικά σε πρόωρα, και σε μικρά παιδιά με ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πειραματικό εμβόλιο, που ονομάζεται RSVpreF, θα μπορούσε να χορηγηθεί με ασφάλεια σε μητέρες μεταξύ της 24ης και της 36ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Το εμβόλιο τις ώθησε να δημιουργήσουν αντισώματα που καταπολεμούν τη μόλυνση του RSV, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον πλακούντα – παρέχοντας στα νεογνά τους άμυνες ενάντια στον ιό.

Μένει να δούμε πόσο καλά το εμβόλιο προστατεύει τελικά τα βρέφη από ασθένειες, σύμφωνα με ειδικούς που δεν συμμετείχαν στη δοκιμή. Οι ειδικοί χαρακτήρισαν τα πρώτα αποτελέσματα ενθαρρυντικά. «Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να παρέχει προστασία έναντι του RSV ξεκινώντας από τη στιγμή της γέννησης», δήλωσε ο Δρ William Muller, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Νοσοκομείο Παίδων του Σικάγο.

Στην τρέχουσα μελέτη συμμετείχαν 406 έγκυες γυναίκες που τυχαία έλαβαν διάφορες δόσεις του εμβολίου RSVpreF ή ενός εικονικού φαρμάκου. Δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα ασφάλειας και η προσέγγιση λειτούργησε όπως ήλπιζαν οι κατασκευαστές. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 28 Απριλίου στο New England Journal of Medicine. Τα αποτελέσματα «έδειξαν ότι το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα (RSV) σε μητέρες και τα μωρά τους», είπε η Δρ Κάθριν Έντουαρντς, καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Νάσβιλ. Η επόμενη φάση της μελέτης, είπε, θα απαντήσει στο απόλυτο ερώτημα: Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο κατά της σοβαρής ασθένειας που προκαλείται από τον ιό RSV;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ιός RSV είναι η κύρια αιτία πνευμονίας στα μωρά. Ευθύνεται επίσης για τις περισσότερες περιπτώσεις βρογχιολίτιδας, όπου οι μικροί αεραγωγοί των πνευμόνων παθαίνουν φλεγμονή. Σε εθνικό επίπεδο, περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά επισκέπτονται τον γιατρό για λοίμωξη από RSV κατά τη διάρκεια ενός  έτους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και περίπου 58.000 καταλήγουν στο νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον ίδιο τον ιό RSV, διευκρίνισε ο Muller.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διάφορες υποθέσεις για το τι θα μπορούσε να συμβαίνει με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, μία προς μία, και επισημάνσεις των στοιχείων που τις υποστηρίζουν.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Νοσηλείες δεκάδων παιδιών στο Τέξας τόσο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) όσο και για την COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κλειστός προϋπολογισμός για τα σκευάσματα Ριτουξιμάμπης καιΤραστουζουμάμπης για 2024 και 2025

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για τα σκευάσματα Ριτουξιμάμπης καιΤραστουζουμάμπης για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ - Γ.Ν. Θεσσαλονίκης .«Παπαγεωργίου».

Κλειστός προϋπολογισμός για γονιδιακή θεραπεία αντιμετώπισης κληρονομικής μορφής απώλειας όρασης

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για το προϊόν LUXTURNA για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στο πιστοποιημένο για τη χορήγησή του δημόσιο νοσοκομείο.

Κλειστός προϋπολογισμός για γονιδιακή θεραπεία-Τι προβλέπει το ΦΕΚ 

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για το προϊόν ZOLGENSMA για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στα πιστοποιημένα για τη χορήγησή του δημόσια νοσοκομεία,αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Έναρξη λειτουργίας της συμμαχίας της Ε.Ε. για τα κρίσιμα φάρμακα

Στην τελετή επίσης παρευρέθηκαν από πλευράς ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών ΕΛΠΕΝ και DEMOS.

Close Icon