Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βρέφη RSV: Ο ιός του κρύου καιρού το καλοκαίρι προκαλεί ανησυχία στους γονείς

Βρέφη RSV: Ο ιός του κρύου καιρού το καλοκαίρι προκαλεί ανησυχία στους γονείς

O RSV εξαπλώνεται μέσω επαφής με αερομεταφερόμενα σταγονίδια από μολυσμένο άτομο, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό από την COVID-19 να παραμείνει στο δέρμα και σε άλλες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών, τα οποία μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή μετάδοσης.

Βρέφη RSV: Ο RSV, ή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, είναι μια κοινή αιτία συμπτωμάτων όπως το κρύο, αλλά μπορεί να είναι σοβαρή για βρέφη και ηλικιωμένους. Η πρόσφατη εμφάνιση ενός ιού που συνήθως αρρωσταίνει τα παιδιά τους ψυχρότερους μήνες έχει ενοχλήσει τους παιδίατρους των ΗΠΑ και έβαλε πολλά βρέφη στο νοσοκομείο με ενοχλητικό βήχα και αναπνευστικό πρόβλημα.  Οι υποθέσεις μειώθηκαν δραματικά πέρυσι, με τους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι και να απομακρύνονται κοινωνικά, αλλά άρχισαν να αυξάνονται καθώς μειώθηκαν οι περιορισμοί της πανδημίας.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν», είπε η Δρ. Kate Dutkiewicz, ιατρική διευθύντρια στο Παιδικό Νοσοκομείο Beacon στο South Bend της Ιντιάνα, μετά τη θεραπεία δύο βρεφών που είχαν προσβληθεί από RSV πρόσφατα. Και τα δύο χρειάζονταν θεραπεία οξυγόνου για να βοηθήσουν στην αναπνοή ». «Δεν έχω δει ποτέ περιπτώσεις τον Ιούλιο ή κοντά στον Ιούλιο».

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέδωσαν συμβουλευτική για την υγεία στις 10 Ιουνίου σχετικά με την αύξηση των περιπτώσεων RSV σε διάφορα μέρη του Νότου. Περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί και σε πολλές άλλες πολιτείες.

Τα παιδιά που έχουν μολυνθεί με οποιονδήποτε ιό συνήθως αναπτύσσουν μόνο ήπια ασθένεια, αλλά για ορισμένα, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι σοβαρές. Μεταξύ των παιδιών των ΗΠΑ κάτω των 5 ετών, ο RSV συνήθως οδηγεί σε 2 εκατομμύρια επισκέψεις ιατρού-γραφείου κάθε χρόνο, 58.000 νοσηλείες και έως 500 θανάτους – υψηλότερα από τα εκτιμώμενα ποσοστά παιδιών από την COVID-19.

Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω, ο RSV μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και προκαλεί σχεδόν 180.000 νοσηλείες και 14.000 θανάτους ετησίως. Περιπτώσεις σε παιδιά και ενήλικες συμβαίνουν συνήθως το φθινόπωρο έως τις αρχές της άνοιξης.

Τα περιστατικά εκτός εποχής στην Αυστραλία ήταν ένα συμπέρασμα ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Δρ Larry Kociolek, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Παιδικό Νοσοκομείο Lurie του Σικάγου.

Συνήθως, τα βρέφη εκτίθενται σε RSV κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους, συχνά όταν τα μεγαλύτερα αδέλφια μολύνονται στο σχολείο και φέρνουν τον ιό στο σπίτι, δήλωσε ο Kociolek.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «υπήρχαν πολλά παιδιά και μωρά που δεν είχαν εκτεθεί σε RSV το χειμώνα του 2020 και το χειμώνα του 2021. Αυτό αφήνει απλώς ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ευπαθών βρεφών».

Στα βρέφη, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φασαρία, κακή σίτιση, πυρετό και λήθαργο.

Τα παιδιά μπορεί να έχουν ρινική καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα και συριγμό.

Αλλά σε πολύ νεαρά βρέφη και σε αυτά που γεννιούνται πρόωρα, ο ιός μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των μικρών αεραγωγών στους πνεύμονες και γέμισμα με βλεννογόνο.

Τα μωρά που αναπτύσσουν αυτήν την κατάσταση, που ονομάζεται βρογχιολίτιδα, μπορεί να χρειάζονται νοσηλεία και θεραπεία με οξυγόνο ή αναπνευστήρα.

Δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για RSV, αν και μια μηνιαία ένεση ενός φαρμάκου που βασίζεται σε αντισώματα συνταγογραφείται μερικές φορές πριν και καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου RSV για να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών πνευμονικών προβλημάτων RSV σε πρόωρα βρέφη και άλλα μωρά που κινδυνεύουν από σοβαρή ασθένεια. Οι λοιμώξεις είναι συχνές αλλά συνήθως προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα από την αρχική ασθένεια.

Ο Kociolek είπε ότι η πρόσφατη ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε εν μέρει να οφείλεται σε περισσότερες δοκιμές λόγω των φόβων COVID-19. Σε συνηθισμένες στιγμές, οι γονείς μπορεί να απορρίψουν τα συμπτώματα RSV ως τίποτα σοβαρό, αλλά τώρα φοβούνται ότι σηματοδοτούν τον πανδημικό ιό.

O RSV εξαπλώνεται μέσω επαφής με αερομεταφερόμενα σταγονίδια από μολυσμένο άτομο, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό από την COVID-19 να παραμείνει στο δέρμα και σε άλλες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών, τα οποία μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή μετάδοσης.

O RSV είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα κέντρα παιδικής μέριμνας και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν συχνά αυστηρές πολιτικές σχετικά με την κράτηση παιδιών με βήχα στο σπίτι από το σχολείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση των κρουσμάτων του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV στις ΗΠΑ

Πως οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό εξαφάνισαν κάθε γρίπη μέχρι τώρα

Ερευνάται η περίεργη σχέση μεταξύ του ιού του κρυολογήματος και της covid-19

Κοροναϊός: Τι θα συμβεί τον χειμώνα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αυτοδεκτικότητα, η λεπτή 6η αίσθηση 

Αυτοδεκτικότητα: Όταν είμαστε συντονισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα υποκείμενα κίνητρα και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Αυτή η αυτογνωσία μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από παλιά πρότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους μας.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Quiche Lorraine με σπανάκι 

Κις λορέν: Αυτό το Quiche Lorraine με σπανάκι είναι ένα ευέλικτο πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε για οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Close Icon