ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκυμοσύνη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου χρόνια μετά τον τοκετό

Εγκυμοσύνη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου χρόνια μετά τον τοκετό

Εγκυμοσύνη: Οι έγκυες με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αντιμετωπίσουν διπλάσιο κίνδυνο για νεφρική νόσο αρκετά χρόνια μετά τον τοκετό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας - AHA.

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπιστώνει ότι ο κίνδυνος σχεδόν τετραπλασιάζεται για τις γυναίκες που είχαν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την εγκυμοσύνη. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τις μαύρες γυναίκες. Ενώ προηγούμενες έρευνες εξέτασαν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη νεφρική νόσο που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, οι συγγραφείς της νέας μελέτης είπαν ότι αυτές οι αναλύσεις δεν περιελάμβαναν μια διαφορετική φυλετική αναπαράσταση – παρόλο που οι μαύρες γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτών των παθήσεων από τις λευκές συνομήλικές τους. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι μαύρες γυναίκες έχουν επίσης τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη από τις λευκές γυναίκες. Όλα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για καλή προγεννητική φροντίδα, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dulaney Wilson, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας στο Τσάρλεστον. «Όποιος φροντίζει αυτές τις γυναίκες, πρέπει να γνωρίζει ότι η νεφρική νόσος – αν και το συνολικό ποσοστό είναι ακόμα χαμηλό – θα μπορούσε να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα», είπε η Wilson. «Αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να αποτρέψουμε αν είναι δυνατόν».

Πάνω από το 15% των γυναικών επηρεάζονται από κάποιο είδος υπέρτασης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, σύμφωνα με την AHA. Οι παθήσεις περιλαμβάνουν προεκλαμψία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά, το ήπαρ, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. εκλαμψία, όταν η προεκλαμψία εξελίσσεται σε επιληπτικές κρίσεις ή κώμα. υπέρταση κύησης, αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης. και χρόνια υπέρταση, υψηλή αρτηριακή πίεση πριν ή κατά τις πρώτες 19 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο ή βλάβη οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής νόσου τελικού σταδίου, όταν οι νεφροί δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν μόνοι τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν νοσοκομειακά αρχεία για 391.838 γυναίκες που γέννησαν στη Νότια Καρολίνα μεταξύ 2004 και 2016, μαζί με σχετικά δεδομένα πιστοποιητικού γέννησης και θανάτου. Περίπου το 35% των γυναικών ήταν μαύρες και το 65% λευκές. Οι συμμετέχουσες ήταν σε ηλικία από 12 έως 49 ετών τη στιγμή που γέννησαν και παρακολουθήθηκαν τρία, πέντε και 14 χρόνια μετά τον τοκετό. Ο κίνδυνος νεφρικής νόσου μετά από τρία χρόνια ήταν 2,29 φορές σε γυναίκες που ανέπτυξαν υπέρταση σχετιζόμενη με την εγκυμοσύνη σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς προβλήματα αρτηριακής πίεσης. Αλλά ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος μεταξύ των γυναικών που είχαν επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτές οι γυναίκες είχαν 3,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νεφρική νόσο μέσα σε τρία χρόνια μετά τον τοκετό από τις συνομήλικές τους που δεν είχαν προβλήματα αρτηριακής πίεσης. Έως 14 χρόνια μετά τον τοκετό, είχαν 2,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν προβλήματα αρτηριακής πίεσης πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι μαύρες γυναίκες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση πριν την εγκυμοσύνη και διαταραχές υπέρτασης που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν νεφρική νόσο μέσα στα 14 χρόνια που έπονται του τοκετού σε σύγκριση με τις μαύρες γυναίκες χωρίς προβλήματα αρτηριακής πίεσης, ενώ ανίστοιχα οι λευκές γυναίκες με τις ίδιες παθήσεις είχαν 1,97 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τις συνομηλικές τους χωρίς διαταραχές αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι κρίσεις επιληψίας εντείνονται στην εγκυμοσύνη

Τι είναι το «σύνδρομο του καθρέφτη» στην εγκυμοσύνη

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Ο πλακούντας έχει αναφερθεί από ερευνητές ως το λεγόμενο «μαύρο κουτί» της εγκυμοσύνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Λάθη που προκαλούν αύξηση βάρους μετά το δείπνο

Αύξηση βάρους: Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε μια υγιή σωματική διάπλαση, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών.