Επιστημονικά Νέα

Βρέφη εγκυμοσύνη κορωνοϊός: Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Βρέφη εγκυμοσύνη κορωνοϊός: Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Βρέφη εγκυμοσύνη κορωνοϊός: Τα μωρά των μητέρων που έχουν μολυνθεί από την Covid έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πολύ πρόωρα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας και μακροχρόνιων αναπηριών όπως η εγκεφαλική παράλυση, το άσθμα και η απώλεια ακοής.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον για τις εγκύους και τα μωρά τους. Τα επίπεδα άγχους στις μέλλουσες μητέρες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι έγκυες γυναίκες με Covid έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις μη μολυσμένες έγκυες να χρειαστούν εντατική θεραπεία και 22 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Οι μολυσμένες μητέρες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν νεκρό παιδί. Ωστόσο, μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές της πανδημίας για την υγεία των βρεφών μπορεί να μην είναι εμφανείς για χρόνια ή και δεκαετίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μωρά των μητέρων που έχουν μολυνθεί από την Covid έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πολύ πρόωρα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας και μακροχρόνιων αναπηριών όπως η εγκεφαλική παράλυση, το άσθμα και η απώλεια ακοής.

Ποια προβλήματα αναπτύσσονται σε μητέρες και βρέφη;

Μελέτες έχουν συνδέσει τον πυρετό και τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αναπτυξιακές και ψυχιατρικές καταστάσεις όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. “Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις δεν εμφανίζονται μέχρι τη μέση παιδική ηλικία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή, αλλά έχουν την προέλευσή τους στην εμβρυϊκή ζωή”, δήλωσε η Δρ. Ευδοκία Αναγνώστου, νευρολόγος και καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Για τα έμβρυα που εκτίθενται στην Covid, ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνήθως δεν είναι ο ίδιος ο κορωνοϊός, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας. Τόσο οι σοβαρές λοιμώξεις Covid όσο και το στέλεχος της πανδημίας μπορούν να εκθέσουν τα έμβρυα σε επιβλαβή φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβεί όταν το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας καταπολεμά έναν ιό ή όταν οι ορμόνες του στρες στέλνουν ασταμάτητα σήματα συναγερμού.

Η προγεννητική φλεγμονή “αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος και, ανάλογα με το χρόνο της λοίμωξης, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ανάπτυξης της καρδιάς ή των νεφρών”, είπε η Δρ. Αναγνώστου. Αν και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν συστήσει ανεπιφύλακτα τα εμβόλια κατά του Covid για εγκύους, μόνο το 35% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Τουλάχιστον 150.000 έγκυες έχουν διαγνωστεί με Covid. Περισσότερες από 25.000 έχουν νοσηλευτεί και 249 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αν και τα περισσότερα μωρά θα είναι καλά, ακόμη και μια μικρή αύξηση του ποσοστού των παιδιών με ειδικές ιατρικές ή εκπαιδευτικές ανάγκες θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση στον πληθυσμό, δεδομένου του τεράστιου αριθμού των λοιμώξεων από την Covid, είπε η Αναγνώστου.

Τα καλά νέα για τον κορωνοϊό είναι ότι σπάνια διαπερνά τον πλακούντα, το όργανο που έχει ως αποστολή να προστατεύει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο από μολύνσεις και να του παρέχει οξυγόνο. Έτσι οι μαμάδες με Covid σπάνια δίνουν τον ιό στα παιδιά τους πριν τη γέννηση. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή ορισμένοι ιοί που μολύνουν άμεσα το έμβρυο, όπως ο Ζίκα, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικό τοκετό. Ωστόσο, μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι η φλεγμονή από τη λοίμωξη Covid της μητέρας μπορεί να τραυματίσει τον πλακούντα. Η βλάβη του πλακούντα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προεκλαμψία, μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης της μητέρας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βρέφη έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό από τους ενήλικες

Τα βρέφη νιώθουν πιο άνετα να αναπτύξουν σχέσεις μυρίζοντας τη μητέρα τους

20% περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ επέλεξαν τον τοκετό στο σπίτι το 2020

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας ενός βρέφους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.