Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Βρέφη εγκυμοσύνη κορωνοϊός: Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Βρέφη εγκυμοσύνη κορωνοϊός: Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Βρέφη εγκυμοσύνη κορωνοϊός: Τα μωρά των μητέρων που έχουν μολυνθεί από την Covid έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πολύ πρόωρα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας και μακροχρόνιων αναπηριών όπως η εγκεφαλική παράλυση, το άσθμα και η απώλεια ακοής.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον για τις εγκύους και τα μωρά τους. Τα επίπεδα άγχους στις μέλλουσες μητέρες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι έγκυες γυναίκες με Covid έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις μη μολυσμένες έγκυες να χρειαστούν εντατική θεραπεία και 22 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Οι μολυσμένες μητέρες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν νεκρό παιδί. Ωστόσο, μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές της πανδημίας για την υγεία των βρεφών μπορεί να μην είναι εμφανείς για χρόνια ή και δεκαετίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μωρά των μητέρων που έχουν μολυνθεί από την Covid έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πολύ πρόωρα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας και μακροχρόνιων αναπηριών όπως η εγκεφαλική παράλυση, το άσθμα και η απώλεια ακοής.

Ποια προβλήματα αναπτύσσονται σε μητέρες και βρέφη;

Μελέτες έχουν συνδέσει τον πυρετό και τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αναπτυξιακές και ψυχιατρικές καταστάσεις όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. “Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις δεν εμφανίζονται μέχρι τη μέση παιδική ηλικία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή, αλλά έχουν την προέλευσή τους στην εμβρυϊκή ζωή”, δήλωσε η Δρ. Ευδοκία Αναγνώστου, νευρολόγος και καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Για τα έμβρυα που εκτίθενται στην Covid, ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνήθως δεν είναι ο ίδιος ο κορωνοϊός, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας. Τόσο οι σοβαρές λοιμώξεις Covid όσο και το στέλεχος της πανδημίας μπορούν να εκθέσουν τα έμβρυα σε επιβλαβή φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβεί όταν το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας καταπολεμά έναν ιό ή όταν οι ορμόνες του στρες στέλνουν ασταμάτητα σήματα συναγερμού.

Η προγεννητική φλεγμονή “αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος και, ανάλογα με το χρόνο της λοίμωξης, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ανάπτυξης της καρδιάς ή των νεφρών”, είπε η Δρ. Αναγνώστου. Αν και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν συστήσει ανεπιφύλακτα τα εμβόλια κατά του Covid για εγκύους, μόνο το 35% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Τουλάχιστον 150.000 έγκυες έχουν διαγνωστεί με Covid. Περισσότερες από 25.000 έχουν νοσηλευτεί και 249 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αν και τα περισσότερα μωρά θα είναι καλά, ακόμη και μια μικρή αύξηση του ποσοστού των παιδιών με ειδικές ιατρικές ή εκπαιδευτικές ανάγκες θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση στον πληθυσμό, δεδομένου του τεράστιου αριθμού των λοιμώξεων από την Covid, είπε η Αναγνώστου.

Τα καλά νέα για τον κορωνοϊό είναι ότι σπάνια διαπερνά τον πλακούντα, το όργανο που έχει ως αποστολή να προστατεύει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο από μολύνσεις και να του παρέχει οξυγόνο. Έτσι οι μαμάδες με Covid σπάνια δίνουν τον ιό στα παιδιά τους πριν τη γέννηση. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή ορισμένοι ιοί που μολύνουν άμεσα το έμβρυο, όπως ο Ζίκα, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικό τοκετό. Ωστόσο, μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι η φλεγμονή από τη λοίμωξη Covid της μητέρας μπορεί να τραυματίσει τον πλακούντα. Η βλάβη του πλακούντα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προεκλαμψία, μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης της μητέρας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βρέφη έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό από τους ενήλικες

Τα βρέφη νιώθουν πιο άνετα να αναπτύξουν σχέσεις μυρίζοντας τη μητέρα τους

20% περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ επέλεξαν τον τοκετό στο σπίτι το 2020

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας ενός βρέφους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Είναι απαραίτητοι οι συνεργάτες των ασθενών στην έρευνα;

Συνολικά, η κοινοπραξία NECESSITY φαίνεται να ήταν επιτυχημένη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα συνεργατικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλινικής έρευνας στο μέλλον, βοηθώντας στην απάντηση ερωτήσεων από την οπτική γωνία τόσο του ασθενούς όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Ένα δισεκατομμύριο νέοι σε κίνδυνο απώλειας ακοής 

Ακοή νέοι: Ένας από τους κύριους ένοχους που συμβάλλει σε αυτό το αυξανόμενο πρόβλημα είναι η ευρεία χρήση προσωπικών συσκευών ήχου, όπως ακουστικά και ακουστικά, που χρησιμοποιούνται σε υψηλή ένταση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Close Icon