ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΗΠΑ αρτηριακή πίεση: Λόγω πανδημίας, λιγότεροι πολίτες φρόντισαν την υγεία τους

ΗΠΑ αρτηριακή πίεση: Λόγω πανδημίας, λιγότεροι πολίτες φρόντισαν την υγεία τους

ΗΠΑ αρτηριακή πίεση: Κατά μέσο όρο, μόνο το 53,3% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είχαν υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση πέρυσι. Πρόκειται για μια σαφή μείωση σε σύγκριση με το 60,5% το 2019.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που μπορούσαν να διατηρήσουν την αρτηριακή τους πίεση σε υγιή επίπεδα μειώθηκε σημαντικά το 2020. Αφενός οι άνθρωποι απέφευγαν το ιατρείο, αφετέρου δεν μπορούσαν να λάβουν φροντίδα επειδή οι γιατροί τους έκλεισαν προσωρινά τα ιατρεία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε το Σάββατο σε ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έδειξε ότι κατά μέσο όρο, μόνο το 53,3% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είχαν υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση πέρυσι. Πρόκειται για μια σαφή μείωση σε σύγκριση με το 60,5% το 2019.

Ο λόγος πίσω από την μείωση

“Υπήρχε σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης στην αρχή”. Αυτό ανέφερε η Alanna Chamberlain, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Mayo Clinic. “Στη συνέχεια, προφανώς, με μια πανδημία και τους ανθρώπους να έχουν λιγότερες επισκέψεις σε εσωτερικούς ασθενείς, είδαμε αυτή τη μεγάλη πτώση στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης”. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να προκαλέσει βλάβη η ανεξέλεγκτη υπέρταση. Αν δεν ελέγχεται, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και πολλές άλλες παθήσεις, όπως η νεφρική νόσος.

Τώρα, το 2021, οι σωρευτικές επιπτώσεις, που επιταχύνθηκαν από την πανδημία, γίνονται εμφανείς. Οι γιατροί λένε ότι ο συνδυασμός της μη ελεγχόμενης αρτηριακής πίεσης και άλλων ελλείψεων που σχετίζονται με την πανδημία στην υγειονομική περίθαλψη έχει οδηγήσει σε έναν πιο άρρωστο πληθυσμό ασθενών συνολικά. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να χρειάζονται πιο εντατική και περίπλοκη φροντίδα σε νοσοκομεία που έχουν ήδη αραιώσει λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19. Οι ασθενείς εμφανίζονται με πιο σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια επειδή είναι χρόνια υπερτασικοί.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη της Mayo Clinic εξέτασε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας από 24 συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε εθνικό επίπεδο. Η Chamberlain και η ομάδα της ανέλυσαν αρχεία όσων ήταν σε θέση να διατηρήσουν μια ένδειξη της αρτηριακής πίεσης όχι μεγαλύτερη από 140/90 mm Hg. Το AHA και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας ορίζουν την υπέρταση ως 130/80 ή μεγαλύτερη. Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι μικρότερη από 120/80. Η Chamberlain σημείωσε επίσης πτώση στον αριθμό των ατόμων που διαγνώστηκαν με υψηλή αρτηριακή πίεση που επέστρεψαν στους γιατρούς τους για τις απαραίτητες επισκέψεις παρακολούθησης στην πανδημία: 31,7% το 2020, έναντι 36,7% το 2019.

Η μελέτη θα πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική, καθώς δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Και δεν παρακολουθεί μεμονωμένους ασθενείς με την πάροδο του χρόνου για να δει πώς οι μετρήσεις της αρτηριακής τους πίεσης μπορεί να έχουν άμεσα επηρεάσει τα αποτελέσματα της υγείας τους. Αλλά ειδικοί λένε ότι η έρευνα είναι μόνο ένας δείκτης αυτού που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο μεταξύ των γιατρών: Ακόμη και όσοι δεν αρρώστησαν ποτέ με Covid-19, πολλοί έχουν υποστεί επιπτώσεις στην υγεία της πανδημίας που θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστούν:

  • Οι άνθρωποι αύξησαν το βάρος τους
  • Μπορεί να άρχισαν να καπνίζουν
  • Αγκάλιασαν την καθιστική ζωή
  • Μείωσαν την κίνηση στην καθημερινότητά τους
  • Αύξησαν την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υψηλότερη αρτηριακή πίεση για ομοφυλόφιλους άνδρες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες

Αυξημένος κίνδυνος υπέρτασης για τις νεαρές Ασιάτισσες

Οφέλη της Γιόγκα για την υγεία της καρδιάς

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού σήμερα 29 Οκτωβρίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαγειρέψτε πάπια με μήλο και καταπλήξτε τα πλήθη

Πάπια με μήλο: Η πάπια είναι ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα. Το κρέας της είναι ελαφρώς λιπαρό και κοκκινωπό, αλλά πάρα πολύ γευστικό, ενώ σε συνδυασμό με φρούτα, η γεύση της απογειώνεται.

Η τακτική άσκηση είναι ευεργετική κατά της πνευμονίας

Πνευμονία άσκηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον φέρνει κατάθλιψη και αίσθημα απόγνωσης σε όλους

Όμικρον ψυχική υγεία: Αν και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έδωσαν την υπόσχεση μιας ανάκαμψης, η παραλλαγή Όμικρον από την Μποτσουάνα επηρεάζει και πάλι ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με την ψυχική υγεία,

20% περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ επέλεξαν τον τοκετό στο σπίτι το 2020

ΗΠΑ τοκετός στο σπίτι: Ο αριθμός των γεννήσεων στο σπίτι αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% από 38.000 το 2019 σε περισσότερες από 45.000 το 2020, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ανάλυσης που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μύθοι γύρω από τα σνακ, οι οποίοι μπορεί να σας μπερδεύουν και να σας οδηγούν σε λάθος διατροφικές επιλογές

Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με νάτριο, που αυξάνει την πίεση, και μην ξεχνάτε να περιορίζεστε στην ποσότητα της μιας χούφτας.

Το Viagra μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ερευνητές προβλέπουν ότι η προσέγγισή τους θα εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων σε άλλες εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig.

Οι δείκτες λιπιδίων στο αίμα προβλέπουν καρδιαγγειακά επεισόδια 20 χρόνια πριν

Υγεία καρδιάς: Οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα εάν οι αναλογίες δύο μεταφορέων λιπιδίων στο αίμα μπορούν να προβλέψουν καρδιαγγειακά συμβάντα. Οι μεταφορείς λιπιδίων που μας ενδιαφέρουν ονομάζονται απολιποπρωτεΐνη Β (apoB) και απολιποπρωτεΐνη Α-1 (apoB1). Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα apoB και τα χαμηλότερα επίπεδα apoA-1 έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα από εκείνους με χαμηλότερες αναλογίες apoB προς apoA-1. Οι ερευνητές λένε ότι οι μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές που υπογραμμίζουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους λόγους apoB/apoA-1.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια ακοής;

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Το κοχλιακό εμφύτευμα επιτρέπει στους περισσότερους υποψηφίους να βελτιώσουν τρομερά την αντίληψη της ομιλίας σε σύγκριση με την ακοή τους (πριν), παρά την πιθανή παρουσία νέου σχηματισμού οστού.