Επιστημονικά Νέα

Μειονότητες υπέρταση: Υψηλότερη αρτηριακή πίεση παρατηρήθηκε σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους

Μειονότητες υπέρταση: Υψηλότερη αρτηριακή πίεση παρατηρήθηκε σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους

Μειονότητες υπέρταση: Οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι ενήλικες βιώνουν σημαντικούς ψυχοκοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή τους υγεία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή συχνά δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς AHA, περίπου οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Περισσότεροι από 1 στους 3 από αυτούς μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι την έχουν. Νέα μελέτη ανακάλυψε πως ομοφυλόφιλοι άνδρες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες μπορεί να έχουν υψηλότερες πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 424.255 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων το 1,8% ήταν ομοφυλόφιλοι και το 2,3% ήταν αμφιφυλόφιλοι. Το δείγμα προσαρμόστηκε με βάση:

  • δημογραφικά στοιχεία
  • ασφάλιση
  • δείκτη μάζας σώματος
  • κατάσταση καπνίσματος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους συνομηλίκους τους. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν το Σάββατο στο εικονικό συνέδριο Επιστημονικών Συνεδριών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

Ανάλυση των ευρημάτων

Η επικεφαλής ερευνήτρια Yashika Sharma είπε ότι δεν εξεπλάγη από τα ευρήματα της έρευνας. «Υπάρχουν άφθονα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ενήλικες της σεξουαλικής μειονότητας έχουν υψηλότερο επιπολασμό αρκετών παραγόντων κινδύνου για υπέρταση, όπως η χρήση καπνού, η σύντομη διάρκεια ύπνου και η παχυσαρκία, από τους ετεροφυλόφιλους ενήλικες». Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που υποδηλώνουν γιατί υπάρχουν οι ανισότητες. Οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι ενήλικες «βιώνουν σημαντικούς ψυχοκοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή τους υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», σύμφωνα με μια επιστημονική δήλωση του AHA πέρυσι για την υγεία της καρδιάς σε ενήλικες LGBTQ.

Ωστόσο, η Sharma διαπίστωσε έκπληκτη ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν φάρμακα για την κατάστασή τους, σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες. Την ίδια στιγμή, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Αυτός ο αριθμός ευθυγραμμίζεται με προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι «ορισμένες ομάδες ενηλίκων σεξουαλικής μειονότητας τείνουν να καθυστερούν την υγειονομική περίθαλψη», είπε η Sharma.

Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα πρέπει να επιμένουν περισσότερο στον έλεγχο των ενηλίκων LGB για υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα επαγγέλματα υγείας όπως γιατροί, νοσοκόμες και βοηθοί ιατρών πρέπει να ενημερωθούν σε σχέση με τις ανισότητες υγείας LGB. Η έρευνα ήταν περιορισμένη επειδή δεν υπήρχαν πληροφορίες για την κατανάλωση αλκοόλ, παράγοντα κινδύνου υπέρτασης με υψηλότερα ποσοστά στην ομοφυλοφιλική και αμφιφυλόφιλη κοινότητα. Ωστόσο, εντάσσεται στην ευρύτερη κατανόηση για τη θεωρία του άγχους των μειονοτήτων, η οποία επιχειρεί να εξηγήσει πώς οι περιθωριοποιημένες ταυτότητες, όπως η σεξουαλική ταυτότητα, συνδέονται με χειρότερα αποτελέσματα υγείας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξημένος κίνδυνος υπέρτασης για τις νεαρές Ασιάτισσες

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού σήμερα 29 Οκτωβρίου

Τιπς για γεύση και υφή στη διατροφή που σας έχει συστήσει ο καρδιολόγος σας

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη μια νέα ώθηση στη βιομηχανία τροφίμων να μειώσει το αλάτι στα προϊόντα της,

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.