ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ασία υψηλή αρτηριακή πίεση: Υψηλότερος κίνδυνος υπέρτασης για νεαρές Ασιάτισσες από τις ΗΠΑ

Ασία υψηλή αρτηριακή πίεση: Υψηλότερος κίνδυνος υπέρτασης για νεαρές Ασιάτισσες από τις ΗΠΑ

Ασία υψηλή αρτηριακή πίεση: Για τις νεαρές Ασιάτισσες, ειδικά τις Φιλιππινέζες, υπάρχει ανάγκη για αυξημένη επιτήρηση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.

Οι νεαρές Ασιάτισσες με διαβήτη, παχυσαρκία ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση από τις συνομήλικές τους χωρίς αυτές τις παθήσεις. Όλα αυτά σύμφωνα με νέα έρευνα που απαιτούσε αυξημένη ιατρική φροντίδα σε αυτόν τον πληθυσμό.
Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, συμπεριλαμβανομένου του 46% των ενηλίκων της Ασίας, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στατιστικά στοιχεία. Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εθνοτικές ομάδες στις ΗΠΑ, ο πληθυσμός της Ασιατικής Αμερικής το 2019 ήταν 23 εκατομμύρια, σχεδόν το 7% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής.

Όμως ελάχιστη έρευνα έχει γίνει για την καρδιαγγειακή τους υγεία. Σε μια νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί το Σάββατο στις εικονικές επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικές ασιατικές εθνότητες για μια σχέση μεταξύ της υψηλής αρτηριακής πίεσης και σχετικών παθήσεων όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μια ορμονική ανισορροπία που επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Εξέτασαν ηλεκτρονικά δεδομένα από 19.258 Κινέζες, 23.213 Φιλιππινέζες και 19.108 Νοτιοασιάτισσες ηλικίας 21 έως 44 ετών. Τα ευρήματα συνέδεσαν το PCOS, την παχυσαρκία και τον διαβήτη με υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης σε Ασιάτισσες και των τριών εθνοτήτων. Όμως ο διαβήτης είχε τον υψηλότερο κίνδυνο. Μεταξύ των Φιλιππινέζων με την πάθηση, το 39% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως και το 25% των Κινέζων και το 18% των γυναικών της Νότιας Ασίας με διαβήτη. Συγκριτικά, τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης απουσία διαβήτη και των άλλων δύο παθήσεων ήταν 4% για τις Φιλιππινέζες, 1% για τις Κινέζες και 1% για τις γυναίκες της Νότιας Ασίας.

Είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το γιατί ορισμένες γυναίκες με αυτές τις παθήσεις έχουν υψηλότερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζέρι Λιου. Ωστόσο, είπε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη για «αυξημένη ευαισθητοποίηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμες διαγνώσεις που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καλύτερη φροντίδα των ασθενών». Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Φιλιππινέζες είχαν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες από τις Κινέζες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και μετά την προσαρμογή της ηλικίας, του δείκτη μάζας σώματος, του διαβήτη και του PCOS. Οι προσαρμοσμένες πιθανότητες υπέρτασης ήταν ελαφρώς χαμηλότερες για τις γυναίκες της Νότιας Ασίας σε σύγκριση με τις Κινέζες.

“Για τις νεαρές Ασιάτισσες, ειδικά τις Φιλιππινέζες, υπάρχει ανάγκη για αυξημένη επιτήρηση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα. Εάν οι ασθενείς έχουν διαβήτη, PCOS ή παχυσαρκία, θα πρέπει να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση από γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης”, δήλωσε ο Liu, ειδικός στην εσωτερική ιατρική στον όμιλο Beth Israel Deaconess Hospital Medicine στη Βοστώνη. Οδήγησε τη μελέτη ενώ βρισκόταν στο Ιατρικό Κέντρο Kaiser Permanente Oakland στην Καλιφόρνια. Ο Liu είπε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και περισσότερες μελέτες που διερευνούν ποιες ιατρικές καταστάσεις είναι πιο διαδεδομένες σε ορισμένες ασιατικές υποομάδες.

Τα επόμενα βήματα στην έρευνα

Η Δρ Latha Palaniappan, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, είπε ότι θα ήθελε να δει περισσότερη έρευνα για τις καλύτερες μεθόδους για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο Palaniappan, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, συνέγραψε μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of Community Health μεταξύ των συμμετεχόντων στη Μανίλα των Φιλιππίνων. Μηνιαίες εκπαιδευτικές συνεδρίες και εβδομαδιαίες υπενθυμίσεις γραπτών μηνυμάτων σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση βοήθησαν στη μείωση της αρτηριακής τους πίεσης. Είναι πιθανό μια παρόμοια οικονομικά αποδοτική προσέγγιση να λειτουργήσει στις ΗΠΑ, είπε.

Συνέστησε επίσης τακτικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου εβδομαδιαίου ελέγχου στο σπίτι, για όλα τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. «Όταν εντοπιστεί αυτός ο παράγοντας κινδύνου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιτυγχάνεται η κατάλληλη θεραπεία και έλεγχος» για την πρόληψη μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, δήλωσε ο Palaniappan, διευθυντής και συνιδρυτής του Κέντρου Ασιατικής Έρευνας και Εκπαίδευσης Υγείας στο Στάνφορντ. Ένα άλλο βασικό βήμα είναι η μείωση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ειδικά των παρασκευασμένων τροφών, και η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών και φρούτων σε εννέα μερίδες την ημέρα, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να κάνετε για να υποχωρήσει το οίδημα στα πόδια

Τι ώρα θα πρέπει να κοιμάστε για καλή καρδιακή υγεία;

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε μόνες τους αντιμετωπίζουν συχνότερα καρδιακές παθήσεις

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου μετά από εγκεφαλικό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τηλεψυχιατρική και ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης για ασθενείς με σχιζοφρένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι ακόμη και ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με τηλεψυχιατρική και με καλή συμμόρφωση. «Ειδικά για ασθενείς με σχιζοφρένεια που έχουν προβλήματα πρόσβασης, η τηλεψυχιατρική είναι πραγματικά χρήσιμη», είπε ο Colon-Rivera.

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.

Εμμηνοπαυσιακή αρθρίτιδα-Ασκήσεις & tips που ανακουφίζουν τον πόνο

Αθλητισμός κολύμβηση: Οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να προκαλέσει κατάγματα. Δείτε πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο στις αρθρώσεις.

Ασύρματος βηματοδότης βιοδιασπάται όταν δεν είναι απαραίτητος

Ασύρματος βηματοδότης: Οι ερευνητές είναι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά να προσφέρουν στους ασθενείς με καρδιοπάθειες έναν προσωρινό «έξυπνο» βηματοδότη που απλώς διαλύεται όταν δεν είναι πλέον απαραίτητος.

Οφέλη της διαλείπουσας νηστείας στον κιρκάδιο ρυθμό

Διαλείπουσα νηστεία: Η διαλείπουσα νηστεία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής όσον αφορά την απώλεια βάρους. Ωστόσο, έχει πολλά υποσχόμενα οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Υπάρχει κίνδυνος για δηλητηρίαση από υπερβολικής ποσότητας νερού;

Δηλητηρίαση από νερό: Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία αραιώνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα.