ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εγκέφαλος φόβος: Ένα ολοκαίνουργιο μονοπάτι του εγκεφάλου προς τον φόβο

Εγκέφαλος φόβος: Ένα ολοκαίνουργιο μονοπάτι του εγκεφάλου προς τον φόβο

Εγκέφαλος φόβος: Η ομάδα διαπίστωσε τελικά ότι ο ανθρώπινος αισθητήριος φλοιός, όχι η αμυγδαλή, είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση των αναμνήσεών μας από τρομακτικά γεγονότα από το παρελθόν.

Ερευνητές του Florida State University εντόπισαν ένα νέο μονοπάτι στον εγκέφαλο που παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκρισή μας στον φόβο. Οι επιστήμονες θεωρούσαν από καιρό την αμυγδαλή, μια δομή σε σχήμα αμυγδάλου στο κέντρο του εγκεφάλου, ως το κέντρο του φόβου και πίστευαν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για το πώς ένα άτομο αντιδρά σε τρομακτικές συνθήκες ή αντιλαμβάνεται τις απειλές. Αυτή η πεποίθηση έχει χρησιμεύσει ως θεμέλιο για πολλά επιστημονικά μοντέλα που εξηγούν διάφορες ψυχιατρικές ασθένειες, αλλά αυτά τα μοντέλα συχνά δεν μπορούν να εξηγήσουν πλήρως αυτές τις καταστάσεις.

Η Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης Wen Li, μαζί με μέλη του Εργαστηρίου της Γνωσιακής Συναισθηματικής Νευροεπιστήμης (απόφοιτοι διδακτορικού της FSU Yuqi You and Kevin Clancy, και ο συνεργάτης στο εργαστήριο Lucas Novak), μπόρεσαν να αναγνωρίσουν μια διαφορετική οδό στον εγκέφαλο, που διοχετεύεται μέσω των ανθρώπινων αισθητηρίων φλοιός, όπου αρχικά αναλύονται πληροφορίες από το περιβάλλον μας. Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Current Biology.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Αυτό το έργο καλύπτει ένα κρίσιμο κενό στη βιβλιογραφία αποκαλύπτοντας ένα νέο μονοπάτι προς τη μνήμη του φόβου και του φόβου”, είπε ο Λι. “Τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε μια κρίσιμη αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο συλλαμβάνουμε και καταλήγουμε να αντιμετωπίζουμε διαταραχές φόβου, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες και το άγχος”. Η έρευνα διεξήχθη στις εγκαταστάσεις λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI) του FSU, όπου η ομάδα χρησιμοποίησε μια αποτρεπτική μέθοδο κλιματισμού που συνδυάζει ουδέτερες μυρωδιές με αποκρουστικές εικόνες και ήχους. Η ομάδα αξιολόγησε επίσης τη μακροπρόθεσμη μνήμη απειλών, που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών.

“Ελπίζαμε να βρούμε νευρωνικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη μνήμη απειλής στον οσφρητικό φλοιό στην αρχή αυτής της έρευνας”, είπε ο You. “Αυτό που με εξέπληξε ήταν ότι η μακροπρόθεσμη μνήμη απειλής στον οσφρητικό φλοιό μπορούσε να πάρει πολλές μορφές και αυτοί οι διαφορετικοί νευρικοί μηχανισμοί υπερλειτουργούσαν όλοι με συνέπεια στο άγχος”. Η ομάδα διαπίστωσε τελικά ότι ο ανθρώπινος αισθητήριος φλοιός, όχι η αμυγδαλή, είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση των αναμνήσεών μας από τρομακτικά γεγονότα από το παρελθόν. Τα ευρήματα μεταξύ των ατόμων με άγχος υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο όσοι έχουν διαγνωστεί με τη διαταραχή μπορεί να αντιλαμβάνονται τις απειλές διαφορετικά και να επηρεάζονται από τον φόβο περισσότερο από άλλα άτομα.

Σημασία των ευρημάτων

“Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει μηχανιστική εικόνα για το πώς σχηματίζεται και αποθηκεύεται η μνήμη απειλών στον αισθητηριακό μας φλοιό”, είπε ο You. “Γνωρίζοντας ότι αυτή η μνήμη απειλής που βασίζεται σε αισθητήρια είναι υπερδραστήρια στο άγχος, μάς οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στο να βοηθήσουμε τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές να αλλάξουν τη δυσπροσαρμοστική αντίληψη και μνήμη της απειλής”. Τα ευρήματα της ομάδας έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν δραστικά την κατανόησή μας για το πώς εμφανίζονται και επιμένουν οι διαταραχές του φόβου και του φόβου. Αυτή η νέα ανακάλυψη υποδεικνύει περαιτέρω νέους θεραπευτικούς στόχους, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρουσιάσουν νέες επιλογές για τη θεραπεία των διαταραχών φόβου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για την ψυχική του υγεία;

Η θεραπεία των αγχωδών διαταραχών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιομεταβολική νόσο, σύμφωνα με ερευνητές

Η διαστρέβλωση του χρόνου της πανδημίας ως μηχανισμός άμυνας

Τα γραπτά μηνύματα πηγή άγχους για όλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διάκριση για το ΕΚΠΑ στην παγκόσμια κατάταξη «Webometrics Ranking Web of Universities»

Tο ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 251η θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων, στην 53η θέση μεταξύ των 3411 Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστοιχα στην 1η θέση στην Ελλάδα μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη.

Νέος ιός προκαλεί ανησυχία στην Κίνα – 35 άτομα θετικά με πιθανή μετάδοση από ζώο

Στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται πως «δεν υπήρχε στενή επαφή ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των ασθενών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση στον ανθρώπινο πληθυσμό μπορεί να είναι σποραδική.

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Αποτροπή/πρόληψη ρήξεις πρόσθιου χιαστού

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα.

Η ξηρασία αναγκάζει την επανεξέταση της χρήσης του νερού στην Ισπανία

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υιοθέτησε ένα στρατηγικό σχέδιο τον περασμένο μήνα για την προσαρμογή του συστήματος διαχείρισης του νερού της Ισπανίας στις «επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.