Ψυχική Υγεία

Αγχώδεις διαταραχές: Το άγχος καταλαμβάνει ακόμη και τα όνειρα

Αγχώδεις διαταραχές: Το άγχος καταλαμβάνει ακόμη και τα όνειρα

Αγχώδεις διαταραχές: Ίσως να μην μπορείτε να ξεφύγετε από το άγχος σας, ακόμη και στον ύπνο. 

ADMAN

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Dreaming αναλύει τα όνειρα των ατόμων με αγχώδεις διαταραχές. Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα συχνά ανησυχητικά όνειρα τους μπορούν να μετατρέψουν την ζωή σε εφιάλτη, αν δεν τους δοθεί η κατάλληλη φροντίδα. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας αποκαλύπτουν ότι το περιεχόμενο των ονείρων των ασθενών με άγχος διαφέρει σημαντικά από το περιεχόμενο των ονείρων υγιών ατόμων και περιέχει περισσότερα αρνητικά και δυσάρεστα στοιχεία», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας και ψυχολόγος Anton Rimsh του Universität Düsseldorf στη Γερμανία.

Η μελέτη του Rimsh παρακολούθησε το περιεχόμενο των ονείρων 38 ασθενών με άγχος μέσω ημερολογίων ονείρων, ερωτηματολογίων και ανάλυσης ονείρου. Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι πολλά θέματα είναι πιο διαδεδομένα σε όνειρα ασθενών με άγχος. Μεταξύ των θεμάτων, περιλαμβάνονται:

 • Να σε κυνηγούν
 • Να δέχεσαι σωματική επίθεση και να αντιμετωπίζεις επιθετικές ενέργειες
 • Να παγώνεις από τρόμο
 • Καυγάδες και λεκτικά επιθετικές αλληλεπιδράσεις
 • Άγχος και φόβος για επιθετικές ενέργειες από άλλους
 • Φόβος πτώσης και κίνδυνος πτώσης
 • Ο αποκλεισμός και η απόρριψη σε κοινωνικές καταστάσεις
 • Θάνατος γονέων και μελών της οικογένειας
 • Ατυχήματα και συντριβές αυτοκινήτων ή αεροπλάνων
 • Αποτυχία

 

Εκτός από αυτές τις επαναλαμβανόμενες εικόνες και γεγονότα, υπήρχαν επίσης ορισμένα κοινά καθοριστικά χαρακτηριστικά που βρέθηκαν σε πολλά από τα όνειρα των συμμετεχόντων, όπως:

 • Προηγούμενα ερωτικά ενδιαφέροντα. Οι πρώην σύντροφοι ή οι πρώην σύζυγοι ήταν επίσης πιο συχνοί πρωταγωνιστές στο περιεχόμενο των ονείρων ατόμων με αγχώδη διαταραχή.
 • Υψηλή ταχύτητα. Τα όνειρα ασθενών με αγχώδη διαταραχή χαρακτηρίζονταν επίσης από κοινή παρουσία υψηλής ταχύτητας γενικά — χαρακτήρες που κινούνται γρήγορα, αντικείμενα και οχήματα.
 • Υψηλή συναισθηματική ένταση. Τα ονειρικά περιεχόμενα σε ασθενείς με άγχος βιώνονται με ιδιαίτερα υψηλή υποκειμενική ένταση και έμφαση.

Τα άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές γενικά τείνουν να ανησυχούν για εμπειρίες και γεγονότα από την ζωή τους κι αυτό τους ακολουθεί ακόμη και στα όνειρά τους.

Ο Rimsh εκτιμά επίσης ότι τα ανήσυχα άτομα τείνουν να βλέπουν τα όνειρά τους ως το κλειδί για τα προβλήματα της ζωής τους. Η εμμονική ερμηνεία των ονείρων τους γίνεται έτσι ένας τρόπος να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ είναι ξύπνιοι.  «Η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω σε ένα άτομο που βιώνει τέτοια όνειρα σε τακτική βάση είναι να συμβουλευτεί έναν ψυχολόγο, ή καλύτερα, έναν ψυχοθεραπευτή, και κατά προτίμηση έναν ψυχαναλυτή», εξηγεί ο Rimsh. «Επειδή συνήθως έχουν την απαραίτητη εμπειρία, δεξιότητες και γνώσεις για να εργάζονται όχι μόνο με τις αγχώδεις διαταραχές αλλά και με τα όνειρα ενός ατόμου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώστε το άγχος και το στρες με ολιγόλεπτη άσκηση

Είναι κληρονομικές οι αγχώδεις διαταραχές;

Ο Covid αυξάνει τις πιθανότητες ψυχικών διαταραχών κατά 25%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, όμως οι περισσότεροι δεν το παραδέχονται.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης.

Η προεκλογική περίοδος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, θέτοντας τους πληθυσμούς σε κίνδυνο

Για τον Smith, όλα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι το άγχος στη ζωή μας είτε προέρχεται από μια πολιτική εκστρατεία είτε από τις ανησυχίες για την πληρωμή των λογαριασμών επηρεάζει τελικά την υγεία.

Το χαμηλό έως μέτριο στρες κάνει καλό, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Νέων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια

"Πρέπει να έχεις τους σωστούς πόρους για να ενισχυθείς από τις αντιξοότητες και το στρες", δήλωσε ο Oshri. "Για ορισμένους ανθρώπους, το να εκτίθενται σε αντιξοότητες είναι κάτι καλό. Αλλά για άλλους, ίσως όχι". "Είναι πιθανό να μπορείς να αντέξεις περισσότερο στρες αν έχεις μια υποστηρικτική κοινότητα ή οικογένεια". Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychologia.

Κάντε τη σχέση από απόσταση να πετύχει!

Σχέση: Η αλήθεια είναι ότι με λίγη δουλειά, οι σχέσεις εξ αποστάσεως μπορούν να επιβιώσουν στη δοκιμασία του χρόνου και μπορούν να είναι εξίσου ανταποδοτικές με τις τυπικές διαπροσωπικές σχέσεις.