Ψυχική Υγεία

Αγχώδεις διαταραχές: Το άγχος καταλαμβάνει ακόμη και τα όνειρα

Αγχώδεις διαταραχές: Το άγχος καταλαμβάνει ακόμη και τα όνειρα

Αγχώδεις διαταραχές: Ίσως να μην μπορείτε να ξεφύγετε από το άγχος σας, ακόμη και στον ύπνο. 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Dreaming αναλύει τα όνειρα των ατόμων με αγχώδεις διαταραχές. Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα συχνά ανησυχητικά όνειρα τους μπορούν να μετατρέψουν την ζωή σε εφιάλτη, αν δεν τους δοθεί η κατάλληλη φροντίδα. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας αποκαλύπτουν ότι το περιεχόμενο των ονείρων των ασθενών με άγχος διαφέρει σημαντικά από το περιεχόμενο των ονείρων υγιών ατόμων και περιέχει περισσότερα αρνητικά και δυσάρεστα στοιχεία», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας και ψυχολόγος Anton Rimsh του Universität Düsseldorf στη Γερμανία.

Η μελέτη του Rimsh παρακολούθησε το περιεχόμενο των ονείρων 38 ασθενών με άγχος μέσω ημερολογίων ονείρων, ερωτηματολογίων και ανάλυσης ονείρου. Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι πολλά θέματα είναι πιο διαδεδομένα σε όνειρα ασθενών με άγχος. Μεταξύ των θεμάτων, περιλαμβάνονται:

 • Να σε κυνηγούν
 • Να δέχεσαι σωματική επίθεση και να αντιμετωπίζεις επιθετικές ενέργειες
 • Να παγώνεις από τρόμο
 • Καυγάδες και λεκτικά επιθετικές αλληλεπιδράσεις
 • Άγχος και φόβος για επιθετικές ενέργειες από άλλους
 • Φόβος πτώσης και κίνδυνος πτώσης
 • Ο αποκλεισμός και η απόρριψη σε κοινωνικές καταστάσεις
 • Θάνατος γονέων και μελών της οικογένειας
 • Ατυχήματα και συντριβές αυτοκινήτων ή αεροπλάνων
 • Αποτυχία

 

Εκτός από αυτές τις επαναλαμβανόμενες εικόνες και γεγονότα, υπήρχαν επίσης ορισμένα κοινά καθοριστικά χαρακτηριστικά που βρέθηκαν σε πολλά από τα όνειρα των συμμετεχόντων, όπως:

 • Προηγούμενα ερωτικά ενδιαφέροντα. Οι πρώην σύντροφοι ή οι πρώην σύζυγοι ήταν επίσης πιο συχνοί πρωταγωνιστές στο περιεχόμενο των ονείρων ατόμων με αγχώδη διαταραχή.
 • Υψηλή ταχύτητα. Τα όνειρα ασθενών με αγχώδη διαταραχή χαρακτηρίζονταν επίσης από κοινή παρουσία υψηλής ταχύτητας γενικά — χαρακτήρες που κινούνται γρήγορα, αντικείμενα και οχήματα.
 • Υψηλή συναισθηματική ένταση. Τα ονειρικά περιεχόμενα σε ασθενείς με άγχος βιώνονται με ιδιαίτερα υψηλή υποκειμενική ένταση και έμφαση.

Τα άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές γενικά τείνουν να ανησυχούν για εμπειρίες και γεγονότα από την ζωή τους κι αυτό τους ακολουθεί ακόμη και στα όνειρά τους.

Ο Rimsh εκτιμά επίσης ότι τα ανήσυχα άτομα τείνουν να βλέπουν τα όνειρά τους ως το κλειδί για τα προβλήματα της ζωής τους. Η εμμονική ερμηνεία των ονείρων τους γίνεται έτσι ένας τρόπος να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενώ είναι ξύπνιοι.  «Η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω σε ένα άτομο που βιώνει τέτοια όνειρα σε τακτική βάση είναι να συμβουλευτεί έναν ψυχολόγο, ή καλύτερα, έναν ψυχοθεραπευτή, και κατά προτίμηση έναν ψυχαναλυτή», εξηγεί ο Rimsh. «Επειδή συνήθως έχουν την απαραίτητη εμπειρία, δεξιότητες και γνώσεις για να εργάζονται όχι μόνο με τις αγχώδεις διαταραχές αλλά και με τα όνειρα ενός ατόμου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώστε το άγχος και το στρες με ολιγόλεπτη άσκηση

Είναι κληρονομικές οι αγχώδεις διαταραχές;

Ο Covid αυξάνει τις πιθανότητες ψυχικών διαταραχών κατά 25%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.