Ψυχική Υγεία

Αγοραφοβία: Γιατί αγχώνεστε όταν βρίσκεστε με κόσμο;

Αγοραφοβία: Γιατί αγχώνεστε όταν βρίσκεστε με κόσμο;

Αγοραφοβία: Η αγοραφοβία είναι ο φόβος να βρεθείτε σε καταστάσεις όπου η απόδραση μπορεί να είναι δύσκολη ή ότι η βοήθεια δεν θα ήταν διαθέσιμη εάν τα πράγματα πάνε στραβά.

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η αγοραφοβία είναι απλώς ένας φόβος για ανοιχτούς χώρους, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση. Κάποιος με αγοραφοβία μπορεί να φοβάται τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή και την επίσκεψη σε ένα εμπορικό κέντρο. Εάν κάποιος με αγοραφοβία βρεθεί σε μια αγχωτική κατάσταση, συνήθως θα βιώσει τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού, όπως γρήγορος καρδιακός παλμός, γρήγορη αναπνοή, αίσθημα ζέστης και ιδρώτα και θα αισθάνεται άρρωστος. Θα αποφύγει καταστάσεις που προκαλούν άγχος και μπορεί να φύγει από το σπίτι μόνο με έναν φίλο ή σύντροφο. Θα παραγγείλει είδη παντοπωλείου online αντί να πάει στο σούπερ μάρκετ. Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά είναι γνωστή ως αποφυγή.

Τι προκαλεί την αγοραφοβία;

Η αγοραφοβία συνήθως αναπτύσσεται ως επιπλοκή της διαταραχής πανικού, μιας αγχώδους διαταραχής που περιλαμβάνει κρίσεις πανικού και στιγμές έντονου φόβου. Μπορεί να προκύψει συσχετίζοντας τις κρίσεις πανικού με τα μέρη ή τις καταστάσεις όπου εμφανίστηκαν και στη συνέχεια αποφεύγοντάς τες. Μια μειοψηφία ατόμων με αγοραφοβία δεν έχει ιστορικό κρίσεων πανικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φόβος τους μπορεί να σχετίζεται με ζητήματα όπως ο φόβος του εγκλήματος, η τρομοκρατία, η ασθένεια ή το ατύχημα. Τραυματικά γεγονότα, όπως το πένθος, μπορεί να συμβάλλουν στην αγοραφοβία, καθώς και σε ορισμένα γονίδια που κληρονομήσατε από τους γονείς σας.

Διάγνωση αγοραφοβίας

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεαστείτε από αγοραφοβία. Θα πρέπει να κανονίσετε μια τηλεφωνική συνεννόηση εάν δεν νιώθετε έτοιμοι να επισκεφτείτε προσωπικά τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να περιγράψετε τα συμπτώματά σας, πόσο συχνά εμφανίζονται και σε ποιες καταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να τους πείτε πώς αισθάνεστε και πώς σας επηρεάζουν τα συμπτώματά σας.

Αντιμετώπιση αγοραφοβίας

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης, της πιο υγιεινής διατροφής και της αποφυγής αλκοόλ, ναρκωτικών και ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως τσάι, καφές. Οι τεχνικές αυτοβοήθειας που μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού περιλαμβάνουν την παραμονή στο σημείο που βρίσκεστε, την εστίαση σε κάτι που δεν είναι απειλητικό και ορατό και την αργή, βαθιά αναπνοή.

Εάν η αγοραφοβία σας αποτυγχάνει να ανταποκριθεί σε αυτές τις μεθόδους θεραπείας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε απευθείας για ψυχολογικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), χωρίς να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να συνιστάται φαρμακευτική αγωγή εάν οι τεχνικές αυτοβοήθειας και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αποτελεσματικές στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας. Συνήθως θα σας συνταγογραφηθεί μια σειρά εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), οι οποίοι χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης. Σε σοβαρές περιπτώσεις αγοραφοβίας, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλους τύπους θεραπείας, όπως CBT και θεραπεία χαλάρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η νευρική ανορεξία επιφέρει δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο-Μελέτη

Τα παιδιά που παίζουν ομαδικά αθλήματα τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας από τα παιδιά που δεν παίζουν

Οι έγχρωμες κοπέλες έχουν αρνητικές εμπειρίες με τα φυσικά τους μαλλιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.