Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Αυτισμός σχέσεις: Τι πρέπει να γίνει και τι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε;

Αυτισμός σχέσεις: Τι πρέπει να γίνει και τι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε;

Αυτισμός σχέσεις: Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στο φάσμα τις οποίες όσοι είναι νευροτυπικοί μπορεί να μην αντιμετωπίζουν.

Οι ρομαντικές σχέσεις με έναν ή και τους δύο συντρόφους που έχουν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) μπορεί να φαίνονται πολύ μοναδικές από το ένα ζευγάρι στο άλλο. Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στο φάσμα όταν ασχολούνται με ρομαντικές σχέσεις τις οποίες όσοι είναι νευροτυπικοί μπορεί να μην αντιμετωπίζουν.

Τι είναι η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού;
Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) αναφέρεται σε μια νευρολογική πάθηση που κάνει τα άτομα με συμπτώματα να βιώνουν και να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο διαφορετικά από αυτά που είναι νευροτυπικά. Η μέση ηλικία εμφάνισης του αυτισμού είναι κατά την παιδική ηλικία. Πριν από το 2013, το DSM-IV κατηγοριοποιούσε όσους είχαν μη λεκτικό αυτισμό (αυτισμός Kanner) στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος, ενώ εκείνοι με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας (HFA) ή σύνδρομο Asperger, ήταν στο υψηλότερο άκρο του φάσματος. . Ωστόσο, από τη δημοσίευση του DSM-V το 2013, αποφασίστηκε ότι όλοι οι τύποι συμπτωμάτων αυτισμού θα κατηγοριοποιηθούν μαζί στη διάγνωση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, χωρίς ετικέτες σχετικά με διαφορετικά άκρα του φάσματος ή τύπους αυτισμού.

Αυτισμός και ρομαντικές σχέσεις
Υπάρχει μια κοινή παρανόηση που υπάρχει στην κοινωνία γύρω από ένα άτομο που έχει ΔΑΦ και την ικανότητά του να ερωτεύεται. Ενώ τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να λάβουν ορισμένες μη λεκτικές και λεκτικές ενδείξεις, είναι πολύ πιθανό κάποιος με ΔΑΦ να ερωτευτεί και να διατηρήσει μια ρομαντική σχέση. Στην πραγματικότητα, όσοι έχουν ΔΑΦ μπορούν να βιώσουν έντονα ρομαντικά συναισθήματα σε σύγκριση με εκείνους που είναι νευροτυπικοί. Τα άτομα με ΔΑΦ φέρνουν ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων και πλεονεκτημάτων στις ρομαντικές σχέσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΔΑΦ μπορεί να εμφανιστεί πολύ διαφορετικά σε κάθε άτομο, και έτσι ορισμένες προκλήσεις και οφέλη που υπάρχουν στις ρομαντικές σχέσεις μπορεί να διαφέρουν από τη μια συνεργασία στην άλλη.

Τι αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό στις ρομαντικές σχέσεις
Μερικοί από τους αγώνες που μπορεί να παρουσιαστούν σε μια ρομαντική σχέση με έναν ή και τους δύο συντρόφους με ΔΑΦ περιλαμβάνουν κοινωνικούς αγώνες, υπερδιέγερση, έκφραση συναισθημάτων, αυτορρύθμιση των συναισθημάτων τους και διάφορες ανασφάλειες που μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν πολλοί νευροτυπικοί.

Κατανόηση των κοινωνικών κανόνων
Οι κοινωνικοί αγώνες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΔΑΦ σχετίζονται συχνά με την κατανόησή τους των κοινωνικών κανόνων ή κανόνων και μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να διαβάσουν τη μη λεκτική γλώσσα, καθώς και τους λεκτικούς τόνους. Είναι επίσης πολύ φυσιολογικό για κάποιον με ΔΑΦ να κάνει τις ωμές σκέψεις του για κάτι χωρίς να ανησυχεί πώς μπορεί να αισθανθεί ή να αντιδράσει ένα άλλο άτομο. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο για ένα άτομο με ΔΑΦ να κάνει ή να διατηρήσει επίσης οπτική επαφή. Μερικά άτομα με ΔΑΦ μπορεί επίσης να είναι αρκετά ντροπαλά ή συγκρατημένα σε κοινωνικές καταστάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέση ανάμεσα στον αυτισμό σε παιδιά & τα καρδιομεταβολικά νοσηματα

1 στα 36 παιδιά στις ΗΠΑ διαγνώστηκαν με αυτισμό

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό 2023 #WAAD 2023

Ημερίδα: "Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτισμός"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Κοινωνική δικτύωση: Ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στις αρνητικές επιπτώσεις των social media λόγω του αναπτυξιακού του σταδίου και της ευαισθησίας του σε εξωτερικές επιρροές.

Η σωματική αδυναμία μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη

«Η αξιολόγηση της αδυναμίας είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο Scheinost, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι πιθανό η αδυναμία να αποτελέσει στόχο παρέμβασης».

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Close Icon