ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΑΦ: 1 στα 36 παιδιά στις ΗΠΑ διαγνώστηκαν με αυτισμό

ΔΑΦ: 1 στα 36 παιδιά στις ΗΠΑ διαγνώστηκαν με αυτισμό

ΔΑΦ: Ο αυτισμός ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος στα αγόρια από ότι στα κορίτσια, αλλά ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά στα 8χρονα κορίτσια.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι περισσότερα παιδιά στην Αμερική έχουν αυτισμό από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Διαπιστώνει επίσης ότι η πανδημία του COVID-19 καθυστέρησε τη διάγνωση για πολλούς, γεγονός που θα μπορούσε να έχει μόνιμο αντίκτυπο.

Περισσότερες διαγνώσεις παιδιών με ΔΑΦ μετά την πανδημία

Στοιχεία από 11 κοινότητες στο Δίκτυο Παρακολούθησης Αυτισμού και Αναπτυξιακών Αναπηριών, το οποίο παρακολουθεί τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των παιδιών με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες, αποκάλυψαν ότι στην ηλικία των 8 ετών, περίπου 1 στα 36 παιδιά έχει ταυτοποιηθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΑ).

Αυτό είναι το 2,8% των 8χρονων παιδιών, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην εβδομαδιαία αναφορά νοσηρότητας και θνησιμότητας του CDC. Μια προηγούμενη εκτίμηση, που έγινε το 2018, προσδιόριζε τον επιπολασμό σε 1 στα 44 παιδιά, ή 2,3%. Μια δεύτερη έκθεση διαπίστωσε ότι η πρόοδος στην έγκαιρη ανίχνευση του αυτισμού μεταξύ των παιδιών ηλικίας 4 ετών στις ίδιες 11 κοινότητες επιβραδύνθηκε κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας COVID-19.

Ήταν λιγότερο πιθανό να ελεγχθούν ή να ταυτοποιηθούν με ΔΑΦ από ό,τι τα σημερινά παιδιά ηλικίας 8 ετών στην ίδια ηλικία. «Οι διαταραχές λόγω της πανδημίας στην έγκαιρη αξιολόγηση των παιδιών και οι καθυστερήσεις στη σύνδεση των παιδιών με τις υπηρεσίες και την υποστήριξη που χρειάζονται μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις», δήλωσε η Δρ Κάρεν Ρέμλεϊ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Γεννητικών Ανωμαλιών και Αναπτυξιακών Αναπηριών του CDC.

«Τα δεδομένα σε αυτήν την έκθεση μπορούν να βοηθήσουν τις κοινότητες να κατανοήσουν καλύτερα πώς η πανδημία επηρέασε την έγκαιρη αναγνώριση του αυτισμού στα μικρά παιδιά και να προβλέψουν τις μελλοντικές ανάγκες καθώς αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν», δήλωσε ο Ρέμλεϊ σε δελτίο τύπου του πρακτορείου.

Αυτός που διαγνώστηκε με ΔΑΦ άλλαξε επίσης, αποκάλυψε η έκθεση. Ο επιπολασμός του αυτισμού στα παιδιά της Ασίας, των Μαύρων και των Ισπανόφωνων ήταν τουλάχιστον 30% υψηλότερος το 2020 από το 2018. Μεταξύ των λευκών παιδιών, ο επιπολασμός της ΔΑΦ αυξήθηκε κατά 14,6% κατά την περίοδο αυτή.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το ποσοστό των 8χρονων παιδιών από την Ασία ή τον Ειρηνικό, Ισπανόφωνο ή Μαύρο που ταυτίστηκε με αυτισμό ήταν υψηλότερο από ό,τι στα λευκά παιδιά. Για τα λευκά παιδιά ήταν 2,4%, σε σύγκριση με 3,3% για τα παιδιά των νησιών της Ασίας και του Ειρηνικού. 3,2% για τα παιδιά Ισπανόφωνων και 2,9% για τα μαύρα παιδιά.

Το CDC είπε ότι αυτό ήταν το αντίθετο των φυλετικών και εθνοτικών διαφορών που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες εκθέσεις. Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία σημείωσαν ότι οι αλλαγές μπορεί να αντικατοπτρίζουν βελτιωμένο έλεγχο, ευαισθητοποίηση και πρόσβαση σε υπηρεσίες μεταξύ των ιστορικά υποεξυπηρετούμενων ομάδων.

Οι ανισότητες ως προς τη συνυπάρχουσα διανοητική αναπηρία έχουν παραμείνει, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι ένα υψηλότερο ποσοστό μαύρων παιδιών με αυτισμό ταυτίστηκε με νοητική αναπηρία σε σύγκριση με εκείνα άλλων φυλών και εθνικών ομάδων. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στην πρόσβαση σε υπηρεσίες διάγνωσης και υποστήριξης, είπε το CDC.

Ο αυτισμός ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος στα αγόρια από ότι στα κορίτσια, αλλά ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά στα 8χρονα κορίτσια. Ο επιπολασμός στις 11 κοινότητες κυμαινόταν από 1 στις 43 (2,3%) στο Μέριλαντ έως 1 στις 22 (4,5%) στην Καλιφόρνια. Το CDC είπε ότι αυτές οι παραλλαγές μπορεί να οφείλονται στον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες αναγνωρίζουν τα παιδιά με αυτισμό.

Τα ευρήματα προσφέρουν μια ευκαιρία σύγκρισης τοπικών πολιτικών και μοντέλων για την παροχή υπηρεσιών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάγνωση και την παροχή πιο ολοκληρωμένης υποστήριξης σε άτομα με αυτισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτισμός: Ημερίδα για το ρόλο των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας

Σχέση ανάμεσα στον αυτισμό σε παιδιά & τα καρδιομεταβολικά νοσηματα

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού;

Tα άτομα με αυτισμό έχουν την ίδια αίσθηση πόνου με τους υπόλοιπους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.