ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΑΦ: Πώς μπορεί η μουσικοθεραπεία να βοηθήσει τα άτομα με αυτισμό;

ΔΑΦ: Πώς μπορεί η μουσικοθεραπεία να βοηθήσει τα άτομα με αυτισμό;

ΔΑΦ: Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού.

Η American Music Therapy Association ορίζει τη μουσικοθεραπεία ως μια πειθαρχία βασισμένη σε στοιχεία που συνδυάζει την έρευνα με δημιουργικές, συναισθηματικές και μοναδικές μουσικές εμπειρίες για θεραπεία υγείας και εκπαιδευτικούς στόχους. Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού. Ένας διαπιστευμένος θεραπευτής κάνει μια αρχική αξιολόγηση, στη συνέχεια αναπτύσσει ένα πρόγραμμα και συναντάται τακτικά με το αυτιστικό άτομο για μουσικές δραστηριότητες.

Μουσικοθεραπεία και αυτισμός

Η συνεδρία συνήθως ξεκινά με τον θεραπευτή να παίζει μουσική, μετά να βάζει τον πελάτη να επιλέξει ένα όργανο και να συμμετάσχει. Ο θεραπευτής συνεργάζεται με το άτομο στο επίπεδό του, εστιάζοντας στην ανάδειξη εγγενών ταλέντων και έκφρασης, αντί να «διορθώνει» οποιεσδήποτε συμπεριφορές.

Γιατί χρησιμοποιείται η μουσικοθεραπεία για τον αυτισμό;

Η αναπαραγωγή μουσικής με ένα άλλο άτομο μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης σε ορισμένα αυτιστικά άτομα, ειδικά σε αυτά με μη λεκτικό αυτισμό. Η μουσικοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία:

  • προσωπική έκφραση
  • διαχείριση άγχους
  • κοινωνική σύνδεση
  • σωματικό συντονισμό
  • συγκέντρωση
  • την ικανότητα να μοιράζεστε και να εναλλάσσετε

Πόσο αποτελεσματική είναι η μουσικοθεραπεία για τον αυτισμό;

Πολλοί άνθρωποι έχουν πει για το πώς η μουσικοθεραπεία βοηθά στη διαχείριση ορισμένων χαρακτηριστικών του αυτισμού. Αλλά η έρευνα και οι κλινικές δοκιμές δεν βρίσκουν πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να τυποποιηθούν και να μετρηθούν επιστημονικά.

Μια κλινική δοκιμή του 2017 διαπίστωσε ότι η μουσικοθεραπεία δεν προκάλεσε σημαντική βελτίωση στα σοβαρά συμπτώματα αυτισμού στα παιδιά. Μια κλινική δοκιμή του 2018 έδειξε ότι 8 έως 12 εβδομάδες μουσικοθεραπείας για αυτιστικά παιδιά σχολικής ηλικίας βελτιώθηκαν:

  • λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου
  • κοινωνική επικοινωνία
  • ποιότητα ζωής της οικογένειας

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθούν πραγματικά οι επιπτώσεις της μουσικοθεραπείας στον αυτισμό. Μια ανασκόπηση του 2021 προτείνει οι ερευνητές να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ένα συνεπές πλαίσιο βασισμένο στη νευροαπεικόνιση για να μετρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πώς η μουσικοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει τον αυτιστικό εγκέφαλο, σε αντίθεση με τη χρήση απλώς ανεκδοτικών λογαριασμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο ερωτηματολόγιο ψυχομετρικής αξιολόγησης για τα άτομα με αυτισμό

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού;

Αυτισμός: Πώς προκύπτει αυτή η νευροαναπτυξιακή πάθηση;

Σύνδεση μεταξύ της απώλειας ακοής και του αυτισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Λάθη που προκαλούν αύξηση βάρους μετά το δείπνο

Αύξηση βάρους: Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε μια υγιή σωματική διάπλαση, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών.