Επιστημονικά Νέα

ΔΑΦ: Σχέση ανάμεσα στον αυτισμό σε παιδιά & τα καρδιομεταβολικά νοσηματα

ΔΑΦ: Σχέση ανάμεσα στον αυτισμό σε παιδιά & τα καρδιομεταβολικά νοσηματα

ΔΑΦ: Η νευροαπεικόνιση μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τις σχέσεις μεταξύ της ΔΑΦ και της παχυσαρκίας, ασθενών που είναι λιποβαρείς και την μόλις δημοσιευμένη μελέτη για τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους.

Μια μελέτη που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) από το 2009 έως το 2017 έδειξε ότι περίπου 1 στα 44 παιδιά ηλικίας 3-17 ετών διαγιγνώσκεται με κάποια μορφή διαταραχής του φάσματος του αυτισμού. Η έρευνα έχει επίσης αποδείξει ότι τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους για καρδιομεταβολικές διαταραχές όπως:

  • ο διαβήτης,
  • και η δυσλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή λίπους στο αίμα).

Ωστόσο, το ερώτημα εάν υπάρχει ή όχι συσχέτιση μεταξύ του αυτισμού, των καρδιομεταβολικών διαταραχών και της παχυσαρκίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναπάντητο. Για να βοηθήσουν στην παροχή μιας εικόνας σχετικά με την πιθανή σύνδεση αυτισμού και καρδιομεταβολικών ασθενειών, ο Chanaka N. Kahathuduwa, M.D., Ph.D., και η ομάδα του διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων PubMed, Scopus, Web of Science, ProQuest, Embase και Ovid. Η μελέτη τους, “Συσχετισμός μεταξύ των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού και των καρδιομεταβολικών ασθενειών: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση”, δημοσιεύθηκε από την JAMA Pediatrics.

«Όταν έψαξα τη βιβλιογραφία για να προετοιμάσω την παρουσίασή μου, συνειδητοποίησα ότι τα στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και αυτισμού ήταν αρκετά διφορούμενα», θυμάται ο Kahathuduwa. «Χρειαζόταν μια σταθερή μετα-ανάλυση για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό». Αυτή η αρχική μετα-ανάλυση οδήγησε τον Kahathuduwa να ερευνήσει περαιτέρω. Διερεύνησε πώς η νευροαπεικόνιση μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τις σχέσεις μεταξύ της ΔΑΦ και της παχυσαρκίας, τη συσχέτιση μεταξύ ΔΑΦ και ασθενών που είναι λιποβαρείς και την μόλις δημοσιευμένη μελέτη για τον αυτισμό και τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους.

Οι μελέτες επιταχύνθηκαν, εστιάζοντας στην παχυσαρκία και τη μεταβολική υγεία. Στην τελευταία τους μετα-ανάλυση, οι Kahathuduwa, Dhanasekara και οι συνεργάτες τους αξιολόγησαν 34 μελέτες που περιλάμβαναν 276.173 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με ΔΑΦ και 7.733.306 που δεν είχαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ΔΑΦ συσχετίστηκε με μεγαλύτερους κινδύνους ανάπτυξης διαβήτη συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Η μετα-ανάλυση προσδιόρισε επίσης ότι ο αυτισμός σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους δυσλιπιδαιμίας και καρδιακών παθήσεων, αν και δεν υπήρχε σημαντικός αυξημένος κίνδυνος υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου που να σχετίζεται με τον αυτισμό. Ωστόσο, οι αναλύσεις μετα-παλίνδρομης αποκάλυψαν ότι τα παιδιά με αυτισμό διέτρεχαν μεγαλύτερο συνδεδεμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη και υπέρταση σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Ο Kahathuduwa είπε ότι τα συνολικά αποτελέσματα καταδεικνύουν τον αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών σε ασθενείς με ΔΑΦ, κάτι που θα πρέπει να ωθήσει τους κλινικούς γιατρούς να παρακολουθούν πιο στενά αυτούς τους ασθενείς για πιθανούς συνεισφέροντες, συμπεριλαμβανομένων των σημείων καρδιομεταβολικής νόσου και των επιπλοκών τους.

«Έχουμε διαπιστώσει τις συσχετίσεις μεταξύ του αυτισμού και της παχυσαρκίας, καθώς και του αυτισμού και της καρδιομεταβολικής νόσου, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας», δήλωσε ο Kahathuduwa. «Δεν έχουμε δεδομένα για να υποστηρίξουμε ένα συμπέρασμα ότι ο αυτισμός προκαλεί αυτές τις μεταβολικές διαταραχές, αλλά επειδή γνωρίζουμε ότι ένα παιδί με αυτισμό είναι πιο πιθανό να αναπτύξει αυτές τις μεταβολικές επιπλοκές και διαταραχές στο δρόμο, πιστεύω ότι οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν τα παιδιά με αυτισμό πιο προσεκτικά και ίσως αρχίσουμε να τα εξετάζουμε νωρίτερα από το συνηθισμένο».

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο αυτισμός εντοπίζεται μέσα στις πρώτες 30 ημέρες της ζωής με αλγόριθμο

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού;

Tα άτομα με αυτισμό έχουν την ίδια αίσθηση πόνου με τους υπόλοιπους;

Γιατί τα ποσοστά αυτισμού έχουν τριπλασιαστεί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.