Επιστημονικά Νέα

ΔΑΦ: Σχέση ανάμεσα στον αυτισμό σε παιδιά & τα καρδιομεταβολικά νοσηματα

ΔΑΦ: Σχέση ανάμεσα στον αυτισμό σε παιδιά & τα καρδιομεταβολικά νοσηματα

ΔΑΦ: Η νευροαπεικόνιση μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τις σχέσεις μεταξύ της ΔΑΦ και της παχυσαρκίας, ασθενών που είναι λιποβαρείς και την μόλις δημοσιευμένη μελέτη για τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους.

Μια μελέτη που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) από το 2009 έως το 2017 έδειξε ότι περίπου 1 στα 44 παιδιά ηλικίας 3-17 ετών διαγιγνώσκεται με κάποια μορφή διαταραχής του φάσματος του αυτισμού. Η έρευνα έχει επίσης αποδείξει ότι τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους για καρδιομεταβολικές διαταραχές όπως:

  • ο διαβήτης,
  • και η δυσλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή λίπους στο αίμα).

Ωστόσο, το ερώτημα εάν υπάρχει ή όχι συσχέτιση μεταξύ του αυτισμού, των καρδιομεταβολικών διαταραχών και της παχυσαρκίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναπάντητο. Για να βοηθήσουν στην παροχή μιας εικόνας σχετικά με την πιθανή σύνδεση αυτισμού και καρδιομεταβολικών ασθενειών, ο Chanaka N. Kahathuduwa, M.D., Ph.D., και η ομάδα του διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων PubMed, Scopus, Web of Science, ProQuest, Embase και Ovid. Η μελέτη τους, “Συσχετισμός μεταξύ των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού και των καρδιομεταβολικών ασθενειών: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση”, δημοσιεύθηκε από την JAMA Pediatrics.

«Όταν έψαξα τη βιβλιογραφία για να προετοιμάσω την παρουσίασή μου, συνειδητοποίησα ότι τα στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και αυτισμού ήταν αρκετά διφορούμενα», θυμάται ο Kahathuduwa. «Χρειαζόταν μια σταθερή μετα-ανάλυση για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό». Αυτή η αρχική μετα-ανάλυση οδήγησε τον Kahathuduwa να ερευνήσει περαιτέρω. Διερεύνησε πώς η νευροαπεικόνιση μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τις σχέσεις μεταξύ της ΔΑΦ και της παχυσαρκίας, τη συσχέτιση μεταξύ ΔΑΦ και ασθενών που είναι λιποβαρείς και την μόλις δημοσιευμένη μελέτη για τον αυτισμό και τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους.

Οι μελέτες επιταχύνθηκαν, εστιάζοντας στην παχυσαρκία και τη μεταβολική υγεία. Στην τελευταία τους μετα-ανάλυση, οι Kahathuduwa, Dhanasekara και οι συνεργάτες τους αξιολόγησαν 34 μελέτες που περιλάμβαναν 276.173 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με ΔΑΦ και 7.733.306 που δεν είχαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ΔΑΦ συσχετίστηκε με μεγαλύτερους κινδύνους ανάπτυξης διαβήτη συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Η μετα-ανάλυση προσδιόρισε επίσης ότι ο αυτισμός σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους δυσλιπιδαιμίας και καρδιακών παθήσεων, αν και δεν υπήρχε σημαντικός αυξημένος κίνδυνος υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου που να σχετίζεται με τον αυτισμό. Ωστόσο, οι αναλύσεις μετα-παλίνδρομης αποκάλυψαν ότι τα παιδιά με αυτισμό διέτρεχαν μεγαλύτερο συνδεδεμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη και υπέρταση σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Ο Kahathuduwa είπε ότι τα συνολικά αποτελέσματα καταδεικνύουν τον αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών σε ασθενείς με ΔΑΦ, κάτι που θα πρέπει να ωθήσει τους κλινικούς γιατρούς να παρακολουθούν πιο στενά αυτούς τους ασθενείς για πιθανούς συνεισφέροντες, συμπεριλαμβανομένων των σημείων καρδιομεταβολικής νόσου και των επιπλοκών τους.

«Έχουμε διαπιστώσει τις συσχετίσεις μεταξύ του αυτισμού και της παχυσαρκίας, καθώς και του αυτισμού και της καρδιομεταβολικής νόσου, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας», δήλωσε ο Kahathuduwa. «Δεν έχουμε δεδομένα για να υποστηρίξουμε ένα συμπέρασμα ότι ο αυτισμός προκαλεί αυτές τις μεταβολικές διαταραχές, αλλά επειδή γνωρίζουμε ότι ένα παιδί με αυτισμό είναι πιο πιθανό να αναπτύξει αυτές τις μεταβολικές επιπλοκές και διαταραχές στο δρόμο, πιστεύω ότι οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν τα παιδιά με αυτισμό πιο προσεκτικά και ίσως αρχίσουμε να τα εξετάζουμε νωρίτερα από το συνηθισμένο».

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο αυτισμός εντοπίζεται μέσα στις πρώτες 30 ημέρες της ζωής με αλγόριθμο

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού;

Tα άτομα με αυτισμό έχουν την ίδια αίσθηση πόνου με τους υπόλοιπους;

Γιατί τα ποσοστά αυτισμού έχουν τριπλασιαστεί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αισθητηριακά προσαρμοσμένες οδοντιατρικές αίθουσες μειώνουν το στρες των αυτιστικών παιδιών κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των δοντιών

"Σε κάθε οδοντιατρείο υπάρχουν σταθμισμένες σαλιάρες ακτίνων Χ που μπορεί να βοηθήσουν στην ηρεμία του παιδιού, μπορούν να φορέσουν γυαλιά ηλίου, μπορούν να φορέσουν ένα καπέλο με σκούφο που να καλύπτει τα αυτιά για να σιγοντάρει τους θορύβους - όλα αυτά είναι εντελώς δωρεάν και εύκολες προσαρμογές που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμπειρία της κλινικής για τα άτομα με αισθητηριακές ευαισθησίες, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των οδοντιάτρων να παρέχουν φροντίδα".

Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία ζουν περισσότερο μετά από χειρουργική επέμβαση στο κρανίο, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη

"Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση για όλες τις θεραπευτικές επιλογές, με αυξημένη εξέταση της υποψηφιότητας για χειρουργική επέμβαση κρανιακής επιληψίας ή νευροδιέγερση όπως η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου", τόνισε η Δρ Lam, η οποία κατέχει επίσης την έδρα Yeager στην Παιδιατρική Νευροχειρουργική.

Τεστ Καρκίνος NHS - Ασιοδοξία δίνει τεστ αίματος για την ανίχνευση της πηγής 50 ειδών της νόσου

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», είπε και κατέληξε: «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή».