Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό 2023 #WAAD 2023

ΕΣΑμεΑ: Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό 2023 #WAAD 2023

ΕΣΑμεΑ: Η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας καθώς και τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτισμό. 

Η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας καθώς και τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτισμό. Ο Αυτισμός είναι μια γενετική, ισόβια αναπηρία που απαντάται σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία και αποτελεί ένα φάσμα διαταραχών με κυριότερες τη διαταραχή της κοινωνικότητας, της επικοινωνίας, της ακαμψίας της σκέψης και της συμπεριφοράς.

Οι δυσκολίες στον τρόπο που τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται και συνδέονται με το περιβάλλον τους έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικογένειά τους που, στην Ελλάδα, αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη φροντίδα και την εκπαίδευσή τους. Οι δυσκολίες αυτές φάνηκαν ιδιαίτερα και μεγεθύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου άτομα με αυτισμό, μαζί με άλλα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα ανά τον κόσμο, ήταν από τα πρώτα θύματα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε τεράστιο έλλειμα πληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και τους τρόπους προφύλαξης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό.

Τα άτομα με αυτισμό και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Τα περισσότερα άτομα με αυτισμό χρειάζονται σταθερότητα, εξοικείωση και υψηλό επίπεδο προβλεψιμότητας. Πολλοί παρουσιάζουν υπερευαισθησία σε αισθητηριακά ερεθίσματα. Ως εκ τούτου, οι στρεσογόνες συνθήκες και η σοβαρή αισθητηριακή υπερφόρτωση μπορούν να προκαλέσουν έντονη αγωνία και εκδήλωση ασυνήθιστων συμπεριφορών που μπορεί να παρερμηνευθούν και να τους θέσουν σε κίνδυνο. Πολλά άτομα με αυτισμό έχουν συνυπάρχουσες αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Τα άτομα με αυτισμό θα πρέπει να προστατεύονται από τα Έθνη στη βάση:

  • Των υποχρεώσεών τους βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ιδίως το άρθρο 11 για καταστάσεις κινδύνου και ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
  • Του ψηφίσματος 2475 (2019) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των ατόμων με αναπηρία σε συγκρούσεις
  • Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες, τις δημόσιες αρχές και τους ανθρωπιστικούς φορείς να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις ανάγκες των Ουκρανών ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

Στην Ελλάδα η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ιδρυτικό μέλος της ΕΣΑμεΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, στέλνει ανοιχτή επιστολή στους υπουργούς Χ.Σταϊκούρα, .Αθ.Πλεύρη, Ν.Κεραμέως και στην υφυπουργό. Δ.Μ. Μιχαηλίδου, με τίτλο: «ΠΟΣΓΚΑμεΑ: Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, η επίδειξη έμπρακτης βούλησης από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας για την αντιμετώπιση της σωρείας των ζητημάτων που παραμένουν αμείλικτα παρόντα για τα άτομα στο φάσμα της διαταραχής, εκλαμβάνεται τουλάχιστον ως μια αποδεκτή και αξιόπιστη απάντηση».

Για το 2023, η Autism-Europe διεξάγει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης (WAAD 2023) αφιερωμένη στην «Οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς για άτομα με αυτισμό»

Η AE συνέταξε ένα μανιφέστο για να τονίσει τις προτεραιότητες αυτής της εκστρατείας για την αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αυτισμό. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ (αγγλικά). Η AE απευθύνει έκκληση προς τους ευρωπαϊκούς, εθνικούς και περιφερειακούς φορείς χάραξης πολιτικής και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να διασφαλίσουν την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων και των αναγκών των ατόμων με αυτισμό στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD). Οι ανάγκες των αυτιστικών ατόμων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επαρκώς κατά την εφαρμογή της σε όλους τους τομείς, τόσο στην ΕΕ όσο και επίπεδα των κρατών μελών.

ΟΗΕ: «Transformation: Toward a Neuro-Inclusive World for All»

Σύμφωνα με το μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2023, «απομακρυνόμαστε από την αφήγηση της θεραπείας ή της μετατροπής των ατόμων με αυτισμό και αντ’ αυτού εστιάζουμε στην αποδοχή, την υποστήριξη και τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Αυτός είναι ένας σημαντικός μετασχηματισμός για όλα τα άτομα με αυτισμό, τους συμμάχους τους και τον κόσμο γενικότερα. Δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αυτισμό να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή τους και να συμπεριληφθούν πλήρως ως πολύτιμα μέλη των οικογενειών και των κοινωνιών τους. Καθιστά επίσης δυνατή την εστίαση της προσοχής στη συνεισφορά που έχουν τα άτομα με αυτισμό στον κόσμο, όπως θα κάνει η φετινή εορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού (WAAD), εστιάζοντας ιδιαίτερα στη συνεισφορά τους στο σπίτι, στην εργασία, στις τέχνες και στη χάραξη πολιτικής.

Τα άτομα με αυτισμό, ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και άλλες προκλήσεις. Όπως συμβαίνει με όλους, έχουν ένα ευρύ φάσμα ταλέντων και προκλήσεων που συχνά δεν αναγνωρίζεται από τον κόσμο στον οποίο γεννιούνται. Επιπλέον, τα επίπεδα ευαισθητοποίησης και αποδοχής ποικίλλουν δραματικά από χώρα σε χώρα. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι τα άτομα με αυτισμό είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις μεγάλες αναταραχές στη ρουτίνα και στην καθημερινή ζωή που βλέπουμε παντού γύρω μας, όπως πανδημίες, πόλεμοι και φυσικές καταστροφές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΣΑμεΑ: Πρέπει να είμαστε άτεγκτοι στην καταπολέμηση των διακρίσεων

ΕΣΑμεΑ: Ο υπ. Υγείας ολοκλήρωσε με τον ΕΟΠΥΥ την αποσύνδεσή του από τους κοινωνικούς φορείς

ΕΣΑμεΑ: Το σφράγισμα από την Περιφέρεια Αττικής του Κέντρου ήρθε αργά

ΕΣΑμεΑ: Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΣΑμεΑ: Ζητείται άμεση λύση στα προβλήματα των Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. όλης της χώρας

ΕΣΑμεΑ: Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει αγωνιστεί σκληρά για τη δημιουργία του θεσμού των Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ. και για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου των μνημονίων.

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τηναίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδαε στο ίδυμα ''Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ''

Άτομα με νοητική υστέρηση και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας και παραμονής στο ίδρυμα "Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ".

ΚΕΦΙ: Ημερίδα "Δεν καπνίζω .. επιλέγω την ζωή" στις 30 Μαΐου

ΚΕΦΙ: Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών, «Κ.Ε.Φ.Ι.» για 19η συνεχή χρονιά παρουσιάζει το πρόγραμμα τακτικής ενημέρωσης κοινού, φροντιστών, ασθενών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης του καρκίνου.

12.500 αιμοκαθαιρόμενοι και θαλασσαιμικοί μέχρι στιγμής εισπράττουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αδιαφορία

Έχουν αποσταλεί σχετικές επιστολές από τον Ιούνιο του 2022 στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Αρχών ότι θα επιλυθεί άμεσα το ζήτημα, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα.

19 Μαΐου - 13ο Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης

Η ΕΕΚ παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες και υποστήριξη σε ασθενείς με κοιλιοκάκη και στο ευρύτερο κοινό. Με αυτές τις εκδηλώσεις, η ΕΕΚ επιδιώκει να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της νόσου.

Close Icon