ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αυτισμός: Εντοπίζεται μέσα στις πρώτες 30 ημέρες της ζωής με αλγόριθμο

Αυτισμός: Εντοπίζεται μέσα στις πρώτες 30 ημέρες της ζωής με αλγόριθμο

Αυτισμός: Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έγκαιρη ανίχνευση του αυτισμού είναι κρίσιμη για την καθοδήγηση των παιδιών και των οικογενειών τους σε επιλογές υγειονομικής περίθαλψης.

Όταν σκέφτεστε αλγόριθμους υπολογιστών με την ικανότητα να επηρεάζετε ιατρικές αποφάσεις, μια χροιά φόβου μπορεί να υπερνικήσει το μυαλό σας. Καλώς ή κακώς, οι αλγόριθμοι στην υγειονομική περίθαλψη είναι κάτι περισσότερο από την πλοκή ενός μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, είναι πλέον μια ιατρική πραγματικότητα με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, ένα σημαντικό μειονέκτημα της χρήσης αλγορίθμων στην υγειονομική περίθαλψη περιβάλλει την προκατάληψη. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι αλγόριθμοι μπορούν να επιδεινώσουν τον ιατρικό ρατσισμό αντανακλώντας δεδομένα και πρακτικές του παρελθόντος που ήταν φορτωμένες με φυλετικές ανισότητες.

Από τη θετική πλευρά, οι αλγόριθμοι μπορούν να κοσκινίσουν πολλά δεδομένα αποτελεσματικά και να συμβάλουν στη μείωση της εξουθένωσης. Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για πολλούς σκοπούς. Μία από τις κορυφαίες χρήσεις της μηχανικής μάθησης είναι η ανάλυση ηλεκτρονικών αρχείων υγείας. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open διερεύνησε εάν ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για να εξάγει δεδομένα και να βοηθήσει τους ερευνητές να προβλέψουν με ακρίβεια τα αποτελέσματα υγείας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αλγόριθμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη των ποσοστών επιβίωσης.

Πιο πρόσφατα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Duke χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για την ανίχνευση του αυτισμού μέσα στις πρώτες 30 ημέρες της ζωής. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να προβλέψει τον αυτισμό στα νεογνά κατά τις πρώτες 30 ημέρες της ζωής μετά τη γέννηση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν πάνω από 45.000 ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία παιδιών για να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση του αυτισμού στα παιδιά.

Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έγκαιρη ανίχνευση του αυτισμού είναι κρίσιμη για την καθοδήγηση των παιδιών και των οικογενειών τους σε επιλογές υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να μπορούν να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά συνήθως διαγιγνώσκονται με αυτισμό γύρω στην ηλικία των 3 ή 4 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του παιδιού. Ο αλγόριθμος μπόρεσε επίσης να διαχωρίσει εκείνα τα μωρά που αργότερα ανέπτυξαν αυτισμό από αυτά που ανέπτυξαν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD) μαζί με άλλες νευροαναπτυξιακές καταστάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού;

Tα άτομα με αυτισμό έχουν την ίδια αίσθηση πόνου με τους υπόλοιπους;

Γιατί τα ποσοστά αυτισμού έχουν τριπλασιαστεί;

Πώς μπορεί η μουσικοθεραπεία να βοηθήσει τα άτομα με αυτισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή;

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια νόστιμη και θρεπτική τροφή που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην καλύτερη πέψη, στην ενίσχυση της ανοσίας και σε διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.