Επιστημονικά Νέα

Αυτισμός: Ερευνητές ανακαλύπτουν λύσεις για την προκατάληψη του φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός: Ερευνητές ανακαλύπτουν λύσεις για την προκατάληψη του φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός: Η ερευνητική ομάδα εξέτασε εάν κορίτσια και αγόρια παρουσίαζαν παρόμοια συμπτώματα και βρήκε ανεπαίσθητες διαφορές στη δομή των βασικών συμπτωμάτων της ΔΑΦ.

Μία διεπιστημονική μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών μπορεί να αναγνωριστεί ότι έχουν ανησυχίες για διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) όταν ελεγχθεί νωρίτερα, διορθώνοντας μεγάλες διαφορές φύλου στις τρέχουσες διαγνώσεις.

Μελέτη για το Φάσμα του Αυτισμού

“Η συμβατική σοφία ήταν ότι περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια έχουν ΔΑΦ”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Casey Burrows, Ph.D., L.P., επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και ψυχολόγος με το M Health Fairview. “Η έρευνά μας δείχνει ότι τα κορίτσια και τα αγόρια παρουσιάζουν παρόμοια ποσοστά ανησυχίας για τη ΔΑΦ και εντοπίζει ορισμένες από τις προκαταλήψεις που συμβάλλουν στην διογκωμένη αναλογία φύλου. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα φέρει ανακούφιση σε γυναίκες και κορίτσια που έχουν αγωνιστεί κοινωνικά χωρίς να γνωρίζουν γιατί”.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Infant Brain Imaging Study Network, η μελέτη χρησιμοποίησε ένα λιγότερο προκατειλημμένο δείγμα που παρακολούθησε μια ομάδα παιδιών με υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν ΔΑΦ (π.χ. βρέφη αδέρφια αυτιστικών παιδιών) από έξι έως 60 μηνών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν εξίσου πολλά κορίτσια που εντοπίζονται ότι έχουν ανησυχίες σχετικά με τη ΔΑΦ όταν τα παιδιά ελέγχονται έγκαιρα και όταν διορθώνονται για προκατάληψη με βάση το φύλο στα διαγνωστικά όργανα. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με την τρέχουσα αναλογία φύλων 4 προς 1 όταν ακολουθούνται οι τυπικές διαδικασίες κλινικής παραπομπής.

“Γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες προσυμπτωματικού ελέγχου και τα διαγνωστικά εργαλεία στη ΔΑΦ συχνά χάνουν πολλά κορίτσια που αργότερα υποβάλλονται σε διάγνωση ΔΑΦ”, είπε ο Δρ Μπάροους, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Τεκτονικού Ινστιτούτου για τον Αναπτυσσόμενο Εγκέφαλο. “Αυτό εμποδίζει πολλά κορίτσια να λαμβάνουν υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης σε μια εποχή που μπορούν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πρώιμη παιδική ηλικία. Οι περισσότερες μελέτες για τη ΔΑΦ επικεντρώνονται στα παιδιά μετά τη διάγνωσή τους, χωρίς πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα σε παιδιά που χάνονται από τις κοινές πρακτικές προσυμπτωματικού ελέγχου”. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε εάν κορίτσια και αγόρια παρουσίαζαν παρόμοια συμπτώματα και βρήκε ανεπαίσθητες διαφορές στη δομή των βασικών συμπτωμάτων της ΔΑΦ. Μετά τη διόρθωση αυτών των διαφορών, η ανάλυση υποομάδας εντόπισε μια ομάδα “υψηλής ανησυχίας” που είχε αναλογία φύλου 1 προς 1 μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

“Αυτή η προσέγγιση – αμερόληπτη διαπίστωση, διασφάλιση ότι τα όργανα μας μετρούν αυτό που πιστεύουμε ότι μετρούν, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των τρεχουσών ανισοτήτων στην αναγνώριση του αυτισμού”, σύμφωνα με τον Jed Elison, Ph.D., αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Παιδικής Ανάπτυξης και Ιατρική Σχολή και συν-συγγραφέας στο χαρτί. “Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τους περιορισμούς των παραδοσιακών προσεγγίσεων διάγνωσης και προσυμπτωματικού ελέγχου και να δημιουργήσουμε δημιουργικές λύσεις για τον εντοπισμό όλων των παιδιών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης”.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν αυτή την εργασία εξετάζοντας πώς τα παιδιά στην ομάδα υψηλού κοινωνικού ενδιαφέροντος τα πηγαίνουν στην ηλικία του δημοτικού έως του δευτεροβάθμιου σχολείου. Διερευνούν επίσης ομαδικές διαφορές στην υποκείμενη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός-Τα drums ως μέσο έκφρασης & ενίσχυσης των κινητικών αποδόσεων

Τα αυτιστικά άτομα έχουν χειρότερη υγεία και υγειονομική περίθαλψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκούρα oύρα και άλλα συμπτώματα τουαλέτας που μπορεί να είναι σημάδια ηπατικής βλάβης

Ηπατική βλάβη: Το χρώμα των ούρων και των κοπράνων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση του συκωτιού σας. Τα χλωμά κόπρανα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο συστατικό του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. 

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.