Επιστημονικά Νέα

Αυτισμός: Ερευνητές ανακαλύπτουν λύσεις για την προκατάληψη του φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός: Ερευνητές ανακαλύπτουν λύσεις για την προκατάληψη του φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός: Η ερευνητική ομάδα εξέτασε εάν κορίτσια και αγόρια παρουσίαζαν παρόμοια συμπτώματα και βρήκε ανεπαίσθητες διαφορές στη δομή των βασικών συμπτωμάτων της ΔΑΦ.

ADMAN

Μία διεπιστημονική μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών μπορεί να αναγνωριστεί ότι έχουν ανησυχίες για διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) όταν ελεγχθεί νωρίτερα, διορθώνοντας μεγάλες διαφορές φύλου στις τρέχουσες διαγνώσεις.

Μελέτη για το Φάσμα του Αυτισμού

“Η συμβατική σοφία ήταν ότι περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια έχουν ΔΑΦ”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Casey Burrows, Ph.D., L.P., επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και ψυχολόγος με το M Health Fairview. “Η έρευνά μας δείχνει ότι τα κορίτσια και τα αγόρια παρουσιάζουν παρόμοια ποσοστά ανησυχίας για τη ΔΑΦ και εντοπίζει ορισμένες από τις προκαταλήψεις που συμβάλλουν στην διογκωμένη αναλογία φύλου. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα φέρει ανακούφιση σε γυναίκες και κορίτσια που έχουν αγωνιστεί κοινωνικά χωρίς να γνωρίζουν γιατί”.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Infant Brain Imaging Study Network, η μελέτη χρησιμοποίησε ένα λιγότερο προκατειλημμένο δείγμα που παρακολούθησε μια ομάδα παιδιών με υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν ΔΑΦ (π.χ. βρέφη αδέρφια αυτιστικών παιδιών) από έξι έως 60 μηνών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν εξίσου πολλά κορίτσια που εντοπίζονται ότι έχουν ανησυχίες σχετικά με τη ΔΑΦ όταν τα παιδιά ελέγχονται έγκαιρα και όταν διορθώνονται για προκατάληψη με βάση το φύλο στα διαγνωστικά όργανα. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με την τρέχουσα αναλογία φύλων 4 προς 1 όταν ακολουθούνται οι τυπικές διαδικασίες κλινικής παραπομπής.

“Γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες προσυμπτωματικού ελέγχου και τα διαγνωστικά εργαλεία στη ΔΑΦ συχνά χάνουν πολλά κορίτσια που αργότερα υποβάλλονται σε διάγνωση ΔΑΦ”, είπε ο Δρ Μπάροους, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Τεκτονικού Ινστιτούτου για τον Αναπτυσσόμενο Εγκέφαλο. “Αυτό εμποδίζει πολλά κορίτσια να λαμβάνουν υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης σε μια εποχή που μπορούν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πρώιμη παιδική ηλικία. Οι περισσότερες μελέτες για τη ΔΑΦ επικεντρώνονται στα παιδιά μετά τη διάγνωσή τους, χωρίς πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα σε παιδιά που χάνονται από τις κοινές πρακτικές προσυμπτωματικού ελέγχου”. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε εάν κορίτσια και αγόρια παρουσίαζαν παρόμοια συμπτώματα και βρήκε ανεπαίσθητες διαφορές στη δομή των βασικών συμπτωμάτων της ΔΑΦ. Μετά τη διόρθωση αυτών των διαφορών, η ανάλυση υποομάδας εντόπισε μια ομάδα “υψηλής ανησυχίας” που είχε αναλογία φύλου 1 προς 1 μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

“Αυτή η προσέγγιση – αμερόληπτη διαπίστωση, διασφάλιση ότι τα όργανα μας μετρούν αυτό που πιστεύουμε ότι μετρούν, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των τρεχουσών ανισοτήτων στην αναγνώριση του αυτισμού”, σύμφωνα με τον Jed Elison, Ph.D., αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Παιδικής Ανάπτυξης και Ιατρική Σχολή και συν-συγγραφέας στο χαρτί. “Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τους περιορισμούς των παραδοσιακών προσεγγίσεων διάγνωσης και προσυμπτωματικού ελέγχου και να δημιουργήσουμε δημιουργικές λύσεις για τον εντοπισμό όλων των παιδιών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης”.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν αυτή την εργασία εξετάζοντας πώς τα παιδιά στην ομάδα υψηλού κοινωνικού ενδιαφέροντος τα πηγαίνουν στην ηλικία του δημοτικού έως του δευτεροβάθμιου σχολείου. Διερευνούν επίσης ομαδικές διαφορές στην υποκείμενη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις αυτισμού

Αυτισμός-Τα drums ως μέσο έκφρασης & ενίσχυσης των κινητικών αποδόσεων

Τα αυτιστικά άτομα έχουν χειρότερη υγεία και υγειονομική περίθαλψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθιστώντας τις λιγότερο ελαστικές, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.