Ψυχική Υγεία

Ατομικισμός: Από τι αποτελείται;

Ατομικισμός: Από τι αποτελείται;

Ατομικισμός: Από τι αποτελείται; Τι είναι ο ατομικισμός; Μπορείτε να είστε ατομικιστές και να σκέφτεστε τους άλλους ταυτόχρονα; Ο ατομικισμός ορίζεται ως «τάση να σκέφτονται και να ενεργούν ανεξάρτητα από τους άλλους, χωρίς να υπόκεινται σε γενικούς κανόνες».

Έτσι, όταν φαντάζουμε κάποιον ατομικισμό, συνήθως σκεφτόμαστε κάποιον που «πηγαίνει με τον δικό του τρόπο», ο οποίος φροντίζει μόνο τα ενδιαφέροντά του ή που δεν σκέφτεται τι χρειάζονται οι άλλοι. Στην πραγματικότητα, είναι μια έννοια με δύο πρόσωπα, το καλό και το κακό, αν και κοινωνικά (και όλο και περισσότερο) προσεγγίζεται ως αρνητική πλευρά. Λέγεται πολύ ότι η κοινωνία γίνεται όλο και πιο ατομικιστική. Αλλά γιατί συνέβη αυτή η έκρηξη; Ο ατομικισμός μπορεί να οριστεί ως « η τάση ενός ατόμου να ενεργεί σύμφωνα με τη δική του θέληση , χωρίς να βασίζεται στη γνώμη άλλων ατόμων που ανήκουν στην ίδια ομάδα και χωρίς να τηρεί τους κανόνες συμπεριφοράς που ρυθμίζουν τις σχέσεις τους»

 

Ο ατομικισμός μπορεί να οριστεί ως «η τάση ενός ατόμου να ενεργεί σύμφωνα με τη δική του θέληση , χωρίς να βασίζεται στη γνώμη άλλων ατόμων που ανήκουν στην ίδια ομάδα και χωρίς να τηρεί τους κανόνες συμπεριφοράς που ρυθμίζουν τις σχέσεις τους». Στην ψυχολογία το νόημά του προχωρά περαιτέρω, και όταν μιλάμε για ατομικισμό αναφερόμαστε επίσης σε ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας ή έναν τρόπο ύπαρξης. Ένα καλό μέρος των δυτικών κοινωνιών φαίνεται να έχει στραφεί προς τον ατομικισμό τα τελευταία χρόνια και είναι ότι, όπως λένε, φαίνεται ότι «η κοινωνία γίνεται όλο και πιο ατομικιστική». Αυτό σχετίζεται άμεσα με το φαινόμενο της «λατρείας του εαυτού»,  το οποίο συνεπάγεται να θέτουμε πάντα τα συμφέροντά μας μπροστά στα συμφέροντα των άλλων. Επιπλέον, με την ακμή του ατομικισμού υπήρξε επίσης μια αξιοσημείωτη αύξηση του ναρκισσισμού.

 

Σε ένα ναρκισσιστικό άτομο, ο εαυτός επισκιάζει το ζωτικό περιβάλλον τόσο πολύ που είναι πολύ δύσκολο για το άτομο να καταλήξει να φροντίζει για ενδιαφέροντα που είναι πέρα ​​από το δικό τους. Έτσι, είναι αλήθεια ότι οι ναρκισσιστικοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, από αυτήν την τάση να βγαίνουν μπροστά από τους άλλους ανά πάσα στιγμή, αναζητώντας πάντα τον θαυμασμό των άλλων, την έγκριση και πάντα τοποθετώντας τον εαυτό τους στο κέντρο των πάντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο νάρκισσοι είστε εσείς και οι φίλοι σας;

Επικοινωνία με τους άλλους μέσα από βασικούς τύπους συμπεριφοράς

Ναρκισσιστής ή Εγωκεντρικός;

Έρευνα για τους 4 τύπους προσωπικότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Πλήξη του lockdown που παγιδεύει δημιουργικά και καταστροφικά πολλές φορές

Η πλήξη φαίνεται να είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μας ωθεί να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας - αν αυτό έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το άτομο και την κατάστασή του.

Απλά αλλά αποτελεσματικά βήματα για να απαλλαγείτε από το στρες

Στρες: Είναι από τις πιο χρήσιμες διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας. Χωρίς το στρες, θα ήμασταν ανίκανοι να λειτουργήσουμε υπό πίεση. Εκεί, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Η πίεση φαίνεται να αυξάνεται, και μαζί της τα επίπεδα του στρες μας, σε σημείο που μάλλον δεν είναι διαχειρίσιμο.

Ανακουφίστε τα συμπτώματα του άγχους σε 5'

Ψυχική Υγεία Άγχος: Χαλαρώστε. Το αξίζετε, είναι καλό για εσάς και το περιβάλλον σας, ενώ παίρνει λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε ένα σαββατοκύριακο στο σπα ή βουνίσια πεζοπορία στο καταφύγιο για να περιορίσετε το άγχος στη ζωη σας. Κάθε μία από τις συμβουλές που ακολουθούν για την ανακούφιση του στρες μπορεί να σας μεταφέρει από την αίσθηση "πανικού" σε κατάσταση ommm σε λιγότερο από 15 λεπτά!

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βελτιώνουν την ψυχολογική μας κατάσταση στο lockdown

Lockdown: Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων (74%) στην έρευνα δήλωσαν ότι τα φυτά στο σπίτι τους βοήθησαν να νιώσουν καλύτερα, όσο καιρό ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να βγουν έξω ελεύθερα για να πάνε σε ανοικτούς χώρους και στη φύση.

Πέντε πυλώνες αυτοεκτίμησης στην εφηβεία

Αυτοεκτίμηση Εφηβεία: Η υγιής αυτοεκτίμηση παίζει ρόλο σε όλα όσα κάνετε. Οι έφηβοι με υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν καλύτερες σχέσεις με συνομηλίκους και ενήλικες, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι για τα επιτεύγματά τους και βρίσκουν ευκολότερο να αντιμετωπίσουν απογοητεύσεις και αποτυχίες στη ζωή.