Ψυχική Υγεία

Συμπεριφορές Τύποι: Μάθε πώς να επικοινωνείς καλύτερα με τους απέναντί σου

Συμπεριφορές Τύποι: Μάθε πώς να επικοινωνείς καλύτερα με τους απέναντί σου

οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιστοιχούν σε έναν μόνο συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς, αλλά συνήθως αποτελούν έναν συνδυασμό δύο (πιο σπάνια, τριών) τύπων συμπεριφοράς.

Συμπεριφορές Τύποι: Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Ο κάθε ένας από εμάς έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έχει τις δικές του αξίες βαθιά ενσωματωμένες στον χαρακτήρα του. Συμπεριφερόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο κι έχουμε μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στα ζητήματα ανάλογα και με τις διάφορες εμπειρίες που έχουμε από την οικογένειά μας, από το σχολείο, από τον στενό κύκλο των φίλων μας.

Οι 4 βασικοί τύποι συμπεριφοράς

Γνωρίζοντας τον εαυτό σου αλλά και ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά αυτού που έχεις απέναντί σου, τότε γνωρίζεις πώς να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά μαζί του, γεφυρώνοντας τις διαφορές και καταλήγοντας σε έναν γόνιμο διάλογο.

Ο Thomas Erikson αναλύει τους τέσσερις βασικούς τύπους χωρίζοντάς τους σε χρώματα: Κόκκινος, Πράσινος, Κίτρινος, Μπλε.

Ο Κόκκινος τύπος συμπεριφοράς

Ο Κόκκινος κάνει πάντα αισθητή την παρουσία του. Είναι έντονος χαρακτήρας, είναι γεννημένος αρχηγός ή τουλάχιστον του αρέσει να αναλαμβάνει τα ηνία. Είναι γρήγορος, ορμητικός, αποφασιστικός, φιλόδοξος. Έχει πάντα έντονη γνώμη για τα πράγματα, την οποία προσπαθεί συχνά να επιβάλλει και στους άλλους. Είναι ισχυρογνώμων, θέλει να έχει τον έλεγχο για όλα και ο περίγυρός του νιώθει ότι τον ελέγχει διαρκώς. Δεν επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά κυρίως στο έργο και το αποτέλεσμα.

Ο Πράσινος τύπος συμπεριφοράς

Ο Πράσινος είναι ο χαλαρός τύπος. Σύμφωνα με τον Thomas Erikson, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν «πράσινα» χαρακτηριστικά. Ο Πράσινος είναι φιλικός και επενδύει πολύ στις σχέσεις του. Οι περισσότεροι θα τρέξουν σε εκείνον για να μοιραστούν ένα πρόβλημά τους, κι αυτός με τη σειρά του θα είναι πάντα διαθέσιμος για να τους ακούσει. Αποφεύγει να παίρνει θέση για τα πράγματα, καθώς αποφεύγει τις συγκρούσεις… χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει γνώμη. Έχει γνώμη αλλά δεν θα την εκφράσει μπροστά σε όλους… Ναι, κι αυτό σημαίνει πως είναι καλός στο να διαδίδει φήμες!

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαθής, αποφεύγοντας να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Κίτρινος τύπος συμπεριφοράς

Ο Κίτρινος είναι ο άνθρωπος που θα σε γεμίσει με χαρά την πιο μουντή μέρα. Εκεί που άλλοι βλέπουν σύννεφα, ο Κίτρινος φτιάχνει σχέδια με αυτά τα σύννεφα και έχει τον τρόπο να τα απομακρύνει. Είναι υπερβολικά αισιόδοξος, βλέπει το ποτήρι πάντα μισογεμάτο, είναι κοινωνικός και… (σχεδόν) αγαπάει όλο τον κόσμο. Παράλληλα, είναι αρκετά δημιουργικός, έχει τη μια ιδέα μετά την άλλη… χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα φτάσει και στην υλοποίησή της. Ορισμένες φορές γίνεται εγωκεντρικός, ζητώντας μονίμως την προσοχή των άλλων.

Ο Μπλε τύπος συμπεριφοράς

Ο Μπλε είναι κι αυτός μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σε γενικές γραμμές είναι ήρεμος, συγκροτημένος ενώ πάντα βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσει. Πολύ περισσότερο, είναι ο άνθρωπος της λεπτομέρειας. Για την ακρίβεια, έχει μια μικρή εμμονή με την λεπτομέρεια. Είναι ο τύπος που πάντα θα εξετάσει με προσοχή όλα τα ενδεχόμενα και όλους τους παράγοντες πριν προχωρήσει. Αρκετές φορές θα τον δεις να σου κάνει πολλές ερωτήσεις θέλοντας να μάθει τα ψιλά γράμματα. Κι αυτό είναι που ενοχλεί αρκετά όσους συναναστρέφονται μαζί του.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας  οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιστοιχούν σε έναν μόνο συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς, αλλά συνήθως αποτελούν έναν συνδυασμό δύο (πιο σπάνια, τριών) τύπων συμπεριφοράς.

Συνήθως, δηλαδή, δεν είσαι απλά «Πράσινος», αλλά μπορεί να είσαι «Πράσινος-Μπλε». Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μελετήσεις έναν άνθρωπο σε βάθος και να έχεις 100% μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τύποι συμπεριφοράς που προβληματίζουν για ενδεχόμενη κατάθλιψη

Οι δομές εγκεφάλου σχετίζονται με την προσώπικότητα μας

Η σκοτεινή πλευρά της συμπεριφοράς του τελειομανούς

Οι διαφορές μεταξύ coaching και ψυχοθεραπείας

Διαφορές μεταξύ του Coaching και της ψυχοθεραπείας. Αν ενδιαφέρεστε να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο, το να μιλάτε με κάποιον στο εξωτερικό της ζωής σας μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Η ψυχοθεραπεία και η καθοδήγηση είναι δύο υπηρεσίες που έχουν βοηθήσει αμέτρητους ανθρώπους να ζήσουν την καλύτερη ζωή τους, αλλά συχνά συγχέονται, καθώς υπάρχει μεγάλη αλληλεπικάλυψη μεταξύ των δύο αυτών τομέων.

Αντιμετωπίστε το στρες στη σχέση σας πριν να εγκλωβιστείτε σε αυτήν

Τέλος, το 19% των ερωτηθέντων ένιωθε αγχωμένο για την έλλειψη προσπάθειας από την άλλη πλευρά. Και είναι μια δύσκολη περίπτωση, γιατί συνήθως νιώθουμε πως ο/η σύντροφός μας δεν επενδύει σοβαρά χρόνο και συναισθήματα σε αυτό που έχουμε αποφασίσει να χτίσουμε εξαρχής μαζί.

Ψυχολογικές θεωρίες αγάπης

Ψυχική υγεία: Ψυχολογικές θεωρίες της αγάπης. Γιατί οι άνθρωποι ερωτεύονται; Γιατί κάποιες μορφές αγάπης είναι τόσο μόνιμες και άλλες τόσο φευγαλέες; Ψυχολόγοι και ερευνητές έχουν προτείνει αρκετές διαφορετικές θεωρίες αγάπης για να εξηγήσουν πώς η αγάπη σχηματίζεται και αντέχει.

Οι πιο συχνοί μύθοι για τις κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού: Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι που τις συνοδεύουν. Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και ψευδείς υποθέσεις για τις κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορούν να κάνουν απογοητευτική την εξήγηση της κατάστασής σας σε άλλους. Οι μύθοι για τις κρίσεις πανικού μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένη διάγνωση των συμπτωμάτων σας ή να σας κάνουν να πιστεύετε ότι είστε αδύναμοι επειδή δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι gashlighters για να μπερδεύουν και να ελέγχουν

"Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς" Απλό, κι όμως αποτελεσματικό. Αυτή η δήλωση μπορεί να εμπλουτιστεί με ένα «…αλλά χρειάζεται να ηρεμήσεις». Ο gashlighter μπορεί απλώς να ισχυριστεί ότι δεν έχει ιδέα γιατί έχουμε εκνευριστεί ή θυμώσει και καμία γνώση για τις κατηγορίες που του προσάπτουμε. Απλώς δεν γνωρίζουν. Και ακριβώς επειδή παίζουν το χαρτί του αθώου τόσο αποτελεσματικά, εμείς μένουμε με το ερώτημα μήπως υπερβάλλουμε ή μήπως εμείς τελικά φταίμε σε κάτι.

Πώς θα χτίσουμε υγιή σχέση με εσωστρεφή σύντροφο

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς.

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Θα μπορούσαν οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το hot dog, το λουκάνικο, οι πίτσες και τα κέικ να προκαλούν άγχος; Ερευνητές στο Λονδίνο βρήκαν ότι μια τέτοια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.