Ψυχική Υγεία

Συμπεριφορές Τύποι: Μάθε πώς να επικοινωνείς καλύτερα με τους απέναντί σου

Συμπεριφορές Τύποι: Μάθε πώς να επικοινωνείς καλύτερα με τους απέναντί σου

οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιστοιχούν σε έναν μόνο συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς, αλλά συνήθως αποτελούν έναν συνδυασμό δύο (πιο σπάνια, τριών) τύπων συμπεριφοράς.

Συμπεριφορές Τύποι: Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Ο κάθε ένας από εμάς έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έχει τις δικές του αξίες βαθιά ενσωματωμένες στον χαρακτήρα του. Συμπεριφερόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο κι έχουμε μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στα ζητήματα ανάλογα και με τις διάφορες εμπειρίες που έχουμε από την οικογένειά μας, από το σχολείο, από τον στενό κύκλο των φίλων μας.

Οι 4 βασικοί τύποι συμπεριφοράς

Γνωρίζοντας τον εαυτό σου αλλά και ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά αυτού που έχεις απέναντί σου, τότε γνωρίζεις πώς να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά μαζί του, γεφυρώνοντας τις διαφορές και καταλήγοντας σε έναν γόνιμο διάλογο.

Ο Thomas Erikson αναλύει τους τέσσερις βασικούς τύπους χωρίζοντάς τους σε χρώματα: Κόκκινος, Πράσινος, Κίτρινος, Μπλε.

Ο Κόκκινος τύπος συμπεριφοράς

Ο Κόκκινος κάνει πάντα αισθητή την παρουσία του. Είναι έντονος χαρακτήρας, είναι γεννημένος αρχηγός ή τουλάχιστον του αρέσει να αναλαμβάνει τα ηνία. Είναι γρήγορος, ορμητικός, αποφασιστικός, φιλόδοξος. Έχει πάντα έντονη γνώμη για τα πράγματα, την οποία προσπαθεί συχνά να επιβάλλει και στους άλλους. Είναι ισχυρογνώμων, θέλει να έχει τον έλεγχο για όλα και ο περίγυρός του νιώθει ότι τον ελέγχει διαρκώς. Δεν επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά κυρίως στο έργο και το αποτέλεσμα.

Ο Πράσινος τύπος συμπεριφοράς

Ο Πράσινος είναι ο χαλαρός τύπος. Σύμφωνα με τον Thomas Erikson, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν «πράσινα» χαρακτηριστικά. Ο Πράσινος είναι φιλικός και επενδύει πολύ στις σχέσεις του. Οι περισσότεροι θα τρέξουν σε εκείνον για να μοιραστούν ένα πρόβλημά τους, κι αυτός με τη σειρά του θα είναι πάντα διαθέσιμος για να τους ακούσει. Αποφεύγει να παίρνει θέση για τα πράγματα, καθώς αποφεύγει τις συγκρούσεις… χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει γνώμη. Έχει γνώμη αλλά δεν θα την εκφράσει μπροστά σε όλους… Ναι, κι αυτό σημαίνει πως είναι καλός στο να διαδίδει φήμες!

Σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαθής, αποφεύγοντας να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Κίτρινος τύπος συμπεριφοράς

Ο Κίτρινος είναι ο άνθρωπος που θα σε γεμίσει με χαρά την πιο μουντή μέρα. Εκεί που άλλοι βλέπουν σύννεφα, ο Κίτρινος φτιάχνει σχέδια με αυτά τα σύννεφα και έχει τον τρόπο να τα απομακρύνει. Είναι υπερβολικά αισιόδοξος, βλέπει το ποτήρι πάντα μισογεμάτο, είναι κοινωνικός και… (σχεδόν) αγαπάει όλο τον κόσμο. Παράλληλα, είναι αρκετά δημιουργικός, έχει τη μια ιδέα μετά την άλλη… χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα φτάσει και στην υλοποίησή της. Ορισμένες φορές γίνεται εγωκεντρικός, ζητώντας μονίμως την προσοχή των άλλων.

Ο Μπλε τύπος συμπεριφοράς

Ο Μπλε είναι κι αυτός μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σε γενικές γραμμές είναι ήρεμος, συγκροτημένος ενώ πάντα βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσει. Πολύ περισσότερο, είναι ο άνθρωπος της λεπτομέρειας. Για την ακρίβεια, έχει μια μικρή εμμονή με την λεπτομέρεια. Είναι ο τύπος που πάντα θα εξετάσει με προσοχή όλα τα ενδεχόμενα και όλους τους παράγοντες πριν προχωρήσει. Αρκετές φορές θα τον δεις να σου κάνει πολλές ερωτήσεις θέλοντας να μάθει τα ψιλά γράμματα. Κι αυτό είναι που ενοχλεί αρκετά όσους συναναστρέφονται μαζί του.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας  οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιστοιχούν σε έναν μόνο συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς, αλλά συνήθως αποτελούν έναν συνδυασμό δύο (πιο σπάνια, τριών) τύπων συμπεριφοράς.

Συνήθως, δηλαδή, δεν είσαι απλά «Πράσινος», αλλά μπορεί να είσαι «Πράσινος-Μπλε». Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μελετήσεις έναν άνθρωπο σε βάθος και να έχεις 100% μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τύποι συμπεριφοράς που προβληματίζουν για ενδεχόμενη κατάθλιψη

Οι δομές εγκεφάλου σχετίζονται με την προσώπικότητα μας

Η σκοτεινή πλευρά της συμπεριφοράς του τελειομανούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες σχέσεις κινδυνεύουν από το folie à deux

Folie à deux σχέσεις: Οι Γάλλοι επινόησαν για πρώτη φορά τη φράση για να περιγράψουν την περίπτωση της Margaret και του Michael, ενός παντρεμένου ζευγαριού. Οι γιατροί δεν ήξεραν ποιος από τους δύο ξεκίνησε τον κύκλο της ψύχωσης. Όμως μπήκαν σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ενίσχυε ο ένας τις αυταπάτες του άλλου.

Πώς επηρεάζει η φιλία την ψυχολογία;

Φιλικές σχέσεις: Ένας φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά σημαντικό στήριγμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προσφέρει χαρά, ευτυχία και πολύ γέλιο, που ως γνωστόν, είναι το καλύτερο φάρμακο.

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Πώς λειτουργεί η σχέση όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από ψυχικό νόσημα;

Γάμος ψυχική υγεία: Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση όταν υπάρχει ψυχική ασθένεια γίνεται περίπλοκη, με τον σύζυγο που δεν πάσχει να μπαίνει συνήθως στην θέση του φροντιστή, από μόνος του. Γι’ αυτό και πλέον στην ψυχοθεραπεία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια εξίσου και ο σύντροφος που δεν πάσχει.

Μερικοί τρόποι που το κολύμπι σας ενδυναμώνει ψυχικά

Κολύμβηση: Η συμμετοχή σε μια ομάδα κολύμβησης στην πισίνα ή απλώς το να κολυμπάτε με παρέα στη θάλασσα, μπορεί όχι μόνο να είναι ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά και για την προσωπικότητά σας και την κοινωνική σας ζωή. Έχοντας μια ομάδα ανθρώπων στο πλευρό σας που είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν, ενισχύετε το αίσθημα του ανήκειν, και νιώθοντας πιο ασφαλείς, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας. Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από τους άλλους είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην καλή ψυχική κατάσταση.

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

25 Νοεμβρίου: Σε περιόδους κρίσεων, οι αριθμοί αυξάνονται, όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και των πρόσφατων ανθρωπιστικών κρίσεων, των συγκρούσεων και των κλιματικών καταστροφών.

Η διατροφή που μπορεί να σας βοηθήσει εάν έχετε κατάθλιψη

Κατάθλιψη διατροφή: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών φαίνεται πως βοηθά ορισμένους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.

Τι συμβαίνει στον ψυχικό κόσμο των ζευγαριών όταν είναι μαζί και σε έναν χωρισμό

Σχέσεις χωρισμός: Σε έρευνα που έγινε για το είδος και την κατάσταση της σχέσης των ζευγαριών, βρέθηκαν διαφορές στα συμπτώματα κατάθλιψης, ανησυχίας ή άγχους ανάμεσα στα δύο φύλα.