Παθήσεις

Ποιος παράγοντας βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου

Ποιος παράγοντας βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open δείχνει ότι ο οργανισμός κάθε ατόμου ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο στα ίδια τρόφιμα, λόγω της μοναδικής σύνθεσης των βακτηρίων του εντέρου – μια πολύπλοκης κοινότητας τρισεκατομμυρίων βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Η μελέτη βρήκε ότι μια εξατομικευμένη προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη το μικροβίωμα, την ηλικία, τη διατροφή τη σωματική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες κάθε ατόμου, προβλέπει ακριβέστερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από τις προβλέψεις που παρέχει ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων.

«Έχουμε δείξει ότι το μοντέλο μας, το οποίο λαμβάνει υπόψη το μικροβίωμα ενός ατόμου, επιπλέον άλλων παραγόντων, είναι καλύτερο για την πρόβλεψη της απόκρισης της γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα. Η τυπική προσέγγιση της καταμέτρησης των υδατανθράκων και των θερμίδων δεν λειτουργεί τόσο καλά επειδή λαμβάνει υπόψη μόνο τα χαρακτηριστικά των τροφίμων. Δεν λαμβάνει υπόψη το μοναδικό μικροβίωμα και τον τρόπο ζωής κάθε ατόμου», λέει η Helena Mendes Soares, κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Η γλυκόζη, η οποία προέρχεται από τα τρόφιμα που καταναλώνονται, είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα. Ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα είναι σημαντικός για την πρόληψη διαταραχών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία, η απώλεια όρασης και η νεφρική νόσος.

Μεγαλύτερη ακρίβεια

«Αυτή η μελέτη είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την απόδειξη της αξίας της εξατομικευμένης διατροφής. Ως κλινικός ιατρός, έχω δει ότι οι ασθενείς μου δεν ανταποκρίνονται στα ίδια τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο – όπως και ότι οι δίαιτες απώλειας βάρους δεν είναι ίδιες για όλους», είπε η Heidi Nelson, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Για τους ανθρώπους που θέλουν να διαχειριστούν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, έχουμε ένα νέο μοντέλο που προβλέπει τη μοναδική ανταπόκρισή τους στα τρόφιμα».

Η έρευνα της Mayo Clinic παρακολούθησε 327 υγιή άτομα για έξι ημέρες. Κάθε άτομο υπέβαλε δείγμα κοπράνων για τη γενετική αλληλουχία του μικροβιώματος του εντέρου. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν για πρόγευμα μια τυποποιημένη διατροφή με κουλουράκια (bagels) και κρέμα τυριού, και έπειτα κατανάλωναν φαγητό από μόνοι τους την υπόλοιπη μέρα. Διατήρησαν ένα ημερολόγιο πρόσληψης τροφής, άσκησης και ανάπαυσης, ενώ φορούσαν μια συσκευή παρακολούθησης της γλυκόζης του αίματος, κάτι που κατέγραψε τις γλυκαιμικές αντιδράσεις τους στα τρόφιμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μοντέλο τους, το οποίο αντιπροσώπευε την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τις διαφορές στο μικροβίωμα κάθε ατόμου, προέβλεπε με ακρίβεια την ανταπόκριση του σακχάρου στο αίμα στο 62% του χρόνου. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά ανώτερο από την κατά 40% ακρίβεια που προέβλεπαν οι υδατάνθρακες και την κατά 32% ακρίβεια που προέβλεπαν οι θερμίδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση με φυσικό τρόπο

Το στρες μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση με μυριάδες τρόπους. Ένα οξύ τραυματικό γεγονός – η απώλεια ενός αγαπημένου, ακόμα και το σοκ της γέννας, μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη, ξαφνική απώλεια μαλλιών μέχρι και δύο μήνες μετά.

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

Με βάση τις βασικές μεταβολικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το λίπος του ήπατος, την κατανομή του σωματικού λίπους, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον γενετικό κίνδυνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι υποτύπους του προδιαβήτη