Παθήσεις

Λεύκη δέρμα: Συμβουλές για όσους έχουν λεύκη

Λεύκη δέρμα: Συμβουλές για όσους έχουν λεύκη

Λεύκη δέρμα: Η ασθένεια του δέρματος που αφήνει άσπρα σημάδια στο δέρμα και τα μάτια. Συμβουλευτείτε για τη δερματική ασθένεια.

Η λεύκη είναι μια ασθένεια στην οποία η χρωστική των κυττάρων του δέρματος, τα μελανοκύτταρα, καταστρέφονται σε ορισμένα σημεία του σώματος. Η λεύκη οδηγεί σε αποχρωματισμένες ή λευκές κηλίδες στο δέρμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Η λεύκη μπορεί να είναι εστιακή ή εντοπισμένη και να εντοπίζεται σε μία περιοχή ή μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του σώματος, όπως τους βλεννογόνους, δηλαδή τον ιστό μέσα στο στόμα και τη μύτη, καθώς και τα μάτια.

Οι περισσότεροι ασθενείς με λεύκη αισθάνονται υγιείς. Τους περισσότερους τους ενοχλεί το κομμάτι της αισθητικής και κάποιοι αισθάνονται τον ήλιο να τους καίει, ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού.

Ποιος μπορεί να εμφανίσει λεύκη;

Το φαινόμενο της λεύκης παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχεδόν στους μισούς θα εμφανιστεί πριν γίνουν 20 ετών και οι περισσότεροι θα πορεύονται με αυτή για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η λεύκη εμφανίζεται περίπου σε ίδια συχνότητα σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του δέρματος και των φυλών. Η αναλογία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι σχεδόν 50-50.

Ο κίνδυνος εμφάνισης λεύκης αυξάνει αν ένα άτομο:

  • Έχει ένα στενό συγγενή εξ αίματος με λεύκη.
  • Πάσχει από κάποια αυτοάνοση ασθένεια, ειδικά νόσο του Hashimoto (μια ασθένεια του θυρεοειδούς) ή γυροειδή αλωπεκία (προκαλεί αιφνίδια απώλεια μαλλιών).

Διαβάστε ΕΔΩ για τη συσχέτιση μεταξύ εκζέματος και λεύκης.

Συμβουλές για όσους έχουν λεύκη

  • Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο. Ο καθένας που έχει λεύκη μπορεί να επωφεληθεί από την προστασία κατά της ηλιακής ακτινοβολίας γιατί το δέρμα που έχει χάσει το χρώμα του κινδυνεύει πολύ περισσότερο να παρουσιάσει εγκαύματα από τον ήλιο.
  • Μη χρησιμοποιείτε solarium και αντίστοιχους ηλιακούς λαμπτήρες.
  • Μην κάνετε τατουάζ. Ουσιαστικά πρόκειται για ενεργοποίηση της λεύκης στο σημείο που γίνεται το τατουάζ και μπορεί να εμφανιστεί περίπου 10 έως 14 ημέρες αργότερα.
  • Μην παραβλέπετε τις συναισθηματικές πτυχές της λεύκης. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη ψυχολογία. Οι άνθρωποι μπορούν να σας κοιτάζουν επίμονα και να σας αποφεύγουν.
  • Μοιραστείτε το πρόβλημά μας με ανθρώπους που το βιώνουν. Η επαφή με άλλους ασθενείς που έχουν λεύκη μπορεί να βοηθήσει.

Δείτε και στο video που ακολουθεί πως αντιμετωπίζεται η λεύκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τελικά ο ήλιος είναι φίλος ή εχθρός;

Πώς να εξαλείψετε τις κηλίδες που προδίδουν την ηλικία σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Κινδυνεύουν τα άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες λόγω του πρόσφατου ΦΕΚ για αποζημιώσεις αισθητήρων γλυκόζης. ‘’ Ακατανόητο το σκεπτικό του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος και δεν δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση. Καλό θα ήταν να δοθεί απάντηση από την κ. Καρποδίνη.’’, , λέει η κ. Θεοφανεία Τσαχαλίνα αντιπρόεδρος της ΕΛΟΔΙ στο healthweb.gr.

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

Σε διάστημα 9 ετών, 200 άτομα με προδιαβήτη και 138 με διαβήτη πέθαναν. Με βάση εκείνους που επέζησαν μετά από παρακολούθηση, το περπάτημα σχεδόν 10.000 βημάτων την ημέρα ήταν το καλύτερο για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη.

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.