Διαβήτης

Η διάγνωση του προδιαβήτη και η μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης

Η διάγνωση του προδιαβήτη και η μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης

Ενώ οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τον διαβήτη – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων – είναι καλά τεκμηριωμένοι, αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολύ πριν τη διάγνωση σύμφωνα με νέα έρευνα του The George Institute for Global Health που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο προδιαβήτης, που ορίζεται από το ότι ο ασθενής έχει υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί ως διαβήτης, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) και θανάτου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Yuli Huang, επίτιμος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Τζορτζ για την Παγκόσμια Υγεία, λέει ότι η μελέτη έδειξε ότι υπήρχε μια σημαντική ευκαιρία να αποφευχθεί η CVD με τον εντοπισμό και τη θεραπεία ανθρώπων. “Ο επιπολασμός του προδιαβήτη και του διαβήτη αυξάνεται ραγδαία σε επιδημικές αναλογίες, ειδικά σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Η έγκαιρη ανίχνευση και η σωστή θεραπεία μπορεί να έχουν τεράστια οφέλη, αλλά χωρίς να αντιμετωπιστούν, οι δια βίου επιπλοκές και οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι καταστροφικές» επισήμανε.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τζορτζ και το Νοσοκομείο Shunde, Southern Medical University της Κίνας ανέλυσαν 129 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι – η πλειονότητα των οποίων ήταν από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική – οι οποίοι είχαν προδιάγνωση με και χωρίς υπάρχον CVD. Εξέτασαν εάν ο προδιαβήτης συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου και καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα με και χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και εάν τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τον ορισμό του προδιαβήτη έκαναν τη διαφορά.

Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αυτά με προδιαβήτη σύμφωνα με τα κριτήρια του American Diabetes Association ή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης CVD και πιθανότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Διαφορετικοί ορισμοί του προδιαβήτη συσχετίστηκαν με μια παρόμοια προοπτική σε ασθενείς που είχαν ήδη ιστορικό CVD. Ο καθηγητής Χουάνγκ εξήγησε ότι προδιαβήτης ήταν αμφιλεγόμενο και ο όρος έχει συζητηθεί πολύ.

“Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η περιγραφή των ανθρώπων ως προδιάγνωση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη από την άποψη της πρόληψης και της θεραπείας και θα έβαζε μια μη βιώσιμη επιβάρυνση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης”, είπε. «Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό επιπολασμό του προδιαβήτη , καθώς και τον ισχυρό σύνδεσμό του με τους κινδύνους για την υγεία που παρατηρούνται στη μελέτη μας, η επιτυχής επέμβαση σε αυτόν τον μεγάλο πληθυσμό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.