Διαβήτης

Διαβήτης τύπου 2 τιμές: Θετικά επιστημονικά στατιστικά στοιχεία

Διαβήτης τύπου 2 τιμές: Θετικά επιστημονικά στατιστικά στοιχεία

Διαβήτης τύπου 2 τιμές: Ο αριθμός των ατόμων με προ-διαβήτη που συνεχίζουν να αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Ωστόσο, οι αλλαγές, υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Rathi Ravindrarajah, είναι πιθανό να αποδοθούν σε αλλαγές στον ορισμό του προ-διαβήτη και των πρακτικών καταγραφής, αλλά και στην προληπτική εργασία του NHS.

Η μελέτη φαίνεται επίσης να δείχνει ότι ο κίνδυνος μετατροπής , από τον προ-διαβήτη (πιο πρόσφατα επισημοποιήθηκε ως μη διαβητική υπεργλυκαιμία ή NDH) έως τον διαβήτη τύπου 2, για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών είναι πολύ χαμηλός. Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NIHR δείχνει, βάσει δεδομένων από το Clinical Practice Research Datalink 148.363 συμμετεχόντων με προ-διαβήτη / NDH από το 2000 έως το 2015, πόσο γρήγορα αυτοί οι άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους.

 

type-2-diabetes-49a3ee.jpg

Μεταξύ 2000 και 2015, πριν από την εισαγωγή του προγράμματος πρόληψης του διαβήτη NHS, 1,6% του δείγματος μετατράπηκε στην ασθένεια μετά από ένα μήνα, 4,2% μετατράπηκε μετά από έξι μήνες και 20,4% μετατράπηκε μετά από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η διάγνωση προ-διαβήτη / NDH έγινε πολύ πιο συχνή με την πάροδο του χρόνου, από 0,07% το 2000 σε 1,85% το 2015.

Παρόλο που οι περιπτώσεις προ-διαβήτη / NDH αυξάνονται, λιγότεροι από αυτούς μετατράπηκαν σε διαβήτη τύπου 2, με τον ετήσιο ρυθμό μετατροπής να πέφτει από 8% το 2000 σε 4% το 2014. Το NHS rightcare pathway εκτιμά ότι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν NDH και το Diabetes UK εκτιμά ότι τον Ιανουάριο του 2019, 3,9 εκατομμύρια άτομα είχαν διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα άτομα με προ-διαβήτη / NDH είναι συνήθως ασυμπτωματικά αλλά συχνά θα είναι κλινικά παχύσαρκα. Πολλοί διαγιγνώσκονται τυχαία και λαμβάνουν συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής. Διαβάστε ακόμη για το διαβητικό πόδι, τα συμπτώματα και τη σύγχρονη αντιμετώπισή του.

type-2-diabetes.jpg

 

Ο Δρ Ravindrarajah από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ τόνισε: “Αυτό το δείγμα είναι αρκετά μεγάλο για να δώσει μια καλή αναπαράσταση του τι συμβαίνει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Και είναι ενδιαφέρον, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο αριθμός αυτών των ατόμων με προ-διαβήτη / NDH που πηγαίνουν για να αναπτυχθεί ο διαβήτης τύπου 2. Δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά υποψιαζόμαστε ότι είναι ένας συνδυασμός καλής προληπτικής εργασίας από το NHS και των μεταβαλλόμενων ορισμών της μη διαβητικής υπεργλυκαιμίας. Η μείωση των ποσοστών μετατροπής αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στον ορισμό του προ-διαβήτη και σε κάποιο βαθμό NDH, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, με άτομα που έχουν διαγνωστεί με NDH πιο πρόσφατα που έχουν χαμηλότερους κινδύνους μετατροπής. Αυτό έχει επιπτώσεις σε παρεμβάσεις, όπως το Πρόγραμμα πρόληψης του διαβήτη NHS “.

 

Πρόσθεσε: “Η μη διαβητική υπεργλυκαιμία αναφέρεται σε επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που αυξάνονται από το φυσιολογικό εύρος αλλά δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να βρίσκονται στο διαβητικό εύρος. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα ενθαρρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι συνεπείς στον ορισμό και την καταγραφή των προ-διαβήτη, η οποία έχει αλλάξει μερικές φορές την τελευταία δεκαετία. Τα προγράμματα πρόληψης του διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να στοχεύσουν τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετατροπής σε διαβήτη τύπου 2, όπως προσδιορίζεται σε αυτήν τη μελέτη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που στοχεύουν στην πρόληψη της μετατροπής μπορεί επιθυμείτε να δώσετε προτεραιότητα σε ορισμένους παραλήπτες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετατροπής, ειδικά όταν οι πόροι ενδέχεται να είναι περιορισμένοι”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

Με βάση τις βασικές μεταβολικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το λίπος του ήπατος, την κατανομή του σωματικού λίπους, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον γενετικό κίνδυνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι υποτύπους του προδιαβήτη