Επιστημονικά Νέα

Συμβουλές για να αρχίσετε αθλητική δραστηριότητα αν είστε αρχάριοι

Συμβουλές για να αρχίσετε αθλητική δραστηριότητα αν είστε αρχάριοι

Εφόσον έχετε πάρει την απόφαση να ξεκινήστε την ένταξή σας σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Οι συμβουλές αυτές αφορούν αρχαρίους που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με αθλητική δραστηριότητα αλλά και αυτούς που έχουν εδώ και αρκετό καιρό σταματήσει την επαφή τους με την άθληση και θέλουν έναν ήπιο τρόπο επανένταξης.

 • Διαλέξτε την δραστηριότητα η οποία σας ευχαριστεί. Να θυμάστε ότι η καλύτερη μορφή άσκησης για εσάς τους αρχαρίους είναι αυτή που ήδη κάνετε (περπάτημα) και όχι αυτή που θα θέλατε να κάνετε. Εναλλακτικά βέβαια θα μπορούσατε να επιλέξετε κάποιο είδος αθλητικής δραστηριότητας που χαρακτηρίζεται από συνεχόμενη κίνηση όπως ποδηλασία, τρέξιμο,aerobic,κωπηλασία κ.τ.λ.
 • Ξεκινήστε με 2-3 φορές την εβδομάδα με μια από τις δραστηριότητες που έχετε επιλέξει.
 • Αρχίστε με πολύ ήπια ένταση για τα πρώτα 5-10 λεπτά (προθέρμανση), για να προετοιμαστεί το σώμα σας στην συγκεκριμένη κίνηση και να επιτευχθεί βαθμιαία αύξηση των καρδιακών παλμών.
 • Συνεχίστε την αερόβια άσκηση το πολύ μέχρι 30 λεπτά. Αν είναι ακατόρθωτο μην πτοηθείτε. Κάντε διαλείμματα κάθε 5-10 λεπτά συνεχόμενης άσκησης και ξαναξεκινήστε. Πολύ σύντομα αυτό θα αλλάξει και θα διαπιστώσετε μετά από λίγο καιρό ότι θα μπορείτε να εκτελείτε 30 λεπτά συνεχόμενης άσκησης. Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε τον εαυτό σας. Η ένταση πρέπει να είναι περίπου στους 120-130 σφυγμούς το λεπτό. Αυτή η ένταση αντιστοιχεί στο να έχουμε την δυνατότητα να αναπνέουμε άνετα, να μιλάμε χωρίς πρόβλημα. Αν νιώσετε ότι έχετε πρόβλημα αναπνοής και οι σφυγμοί σας αυξάνονται ιδιαίτερα, σταματήστε αμέσως την άσκηση, ξεκουραστείτε και καλό θα είναι να καλέσετε τον ιατρό σας.
 • Για την περίπτωση που μπορείτε να εκτελείτε μόνο λίγα λεπτά συνεχόμενης άσκησης, φροντίστε κάθε μέρα να αυξάνετε κατά 1-2 λεπτά την διάρκεια της. Σε μερικές εβδομάδες θα μπορείτε να αθλείστε 30 λεπτά συνεχόμενα!!!

 • Μην σας προβληματίζει πόση απόσταση έχετε διανύσει. Επικεντρωθείτε στην διατήρηση των 120-130 σφυγμών το λεπτό.
 • Μετά από 5-6 εβδομάδες προσθέστε ακόμα μια μέρα στο πρόγραμμά σας.
 • Φροντίστε να έχετε προμηθευθεί τα κατάλληλα αθλητικά υποδήματα για την δραστηριότητα που έχετε επιλέξει. Φορέστε άνετα ρούχα. Αφήστε το σώμα σας να «αναπνέει».
 • Προσοχή! Φροντίστε να πίνετε νερό αρκετά περισσότερο από ότι συνηθίζατε. Όσο αφορά το φαγητό μην σας πιάνει “υστερία” από τώρα. Συνεχίστε να τρώτε ότι τρώγατε προσπαθώντας να μοιράσετε αυτήν την ποσότητα τροφής σε περισσότερα γεύματα την ημέρα και περιορίστε λίγο τις λιπαρές τροφές και τα “τσιμπολογήματα”.
 • Αν αισθανθείτε μετά από κάποιες μέρες –εβδομάδες μια γενικότερη κούραση-ατονία, δώστε επιπλέον μέρες στον εαυτό σας για ξεκούραση. Μετά επανέρχεστε στο πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε μορφή άθλησης να αισθανόμαστε δυνατοί και να έχουμε καλή ψυχική διάθεση.
 • Αν είστε πάνω από 35 ετών επιβάλλεται να κάνετε έναν ιατρικό έλεγχο πριν ξεκινήσετε να αθλείστε. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ηλικίες με την προϋπόθεση ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ επαφή με κάποια μορφή άσκησης.
 • Διακόπτουμε αμέσως την άσκηση σε περίπτωση που νιώσουμε υπερβολική ψυχρή εφίδρωση, ωχρότητα ιδιαίτερα στο πρόσωπο, αυξημένους καρδιακούς παλμούς, ζάλη, τάση για λιποθυμία και πόνο στο στήθος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι η άσκηση αρκετή για να χάσετε βάρος

Γιατί η αερόβια άσκηση είναι τόσο δημοφιλής

Μισή ώρα καθημερινής άσκησης προσθέτει έως πέντε χρόνια ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες παθήσεις υγείας προκαλούνται από το σπλαχνικό λίπος;

Σπλαχνικό λίπος: Η διαχείριση των επιπέδων του σπλαχνικού λίπους σε ένα ασφαλές εύρος είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων παθήσεων για την υγεία σας, αλλά και για τη γενική σας ευημερία.

Ελάχιστες χώρες προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες κοντά στον θάνατο

Παρηγορική φροντίδα: "Ξοδεύουμε τόσα πολλά χρήματα προσπαθώντας να κάνουμε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά δεν ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν καλύτερα".

Τεχνητό πάγκρεας ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

Διαβήτης τύπου 1 παιδιά: Η ελπίδα είναι ότι η νεότερη τεχνολογία, ειδικά τα συστήματα τεχνητού παγκρέατος, όχι μόνο θα βελτιώσει τον έλεγχο του διαβήτη, αλλά θα κάνει και τη διαχείριση ευκολότερη για τους φροντιστές.

Η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα επηρεάζει πολύ την καρδιά

Θυρεοειδής καρδιά: Οι διαταραχές του θυρεοειδούς εμφανίζονται τόσο σταδιακά που πολύ συχνά δεν ανιχνεύονται μέχρι να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Αλλά οι κίνδυνοι να τις αγνοήσετε σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με καρδιαγγειακά.