ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Η άσκηση 30 λεπτών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Η άσκηση 30 λεπτών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Αρκεί μισή ώρα σωματικής δραστηριότητας καθημερινά για να μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine, η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικής ζωής ημερησίως με άσκηση συνδέεται με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ των μη ενεργών ενηλίκων.

Ειδικότερα, η Erika Rees-Punia, από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου στην Ατλάντα, και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας που επιφέρει η η αντικατάσταση μισής μόλις ώρας την ημέρα καθιστικής ζωής με ίσης διάρκειας ελαφρία/μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση.

Στην ανάλυση περιλήφθηκαν τα δεδομένα από 37.924 άνδρες και 54.617 γυναίκες που συμμετείχαν στη Cancer Prevention Study-II Nutrition Cohort. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης – συγκεκριμένα από το έτος 1999 έως το 2014 – 14.415 άνδρες και 13.358 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους.

Ποια ήταν τα συμπεράσματα της μελέτης;

  • Mεταξύ των λιγότερο ενεργών συμμετεχόντων (≤17 λεπτά την ημέρα μέτρια έως έντονη άσκηση), η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικής ζωής, κάθε μέρα, με ελαφριά σωματική δραστηριότητα συνδέεται με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 14%.
  • Η αντικατάσταση της καθιστικής ζωής με μέτρια έως έντονη άσκηση μισής ώρας κάθε μέρα συσχετίστηκε με 45% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας.
  • Την ίδια ωστόσο στιγμή, η αντικατάσταση της καθιστικής ζωής με ελαφριά ή έντονη σωματική δραστηριότητα δεν συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας στους ενήλικες που ασκούνταν πάνω από 38 λεπτά την ημέρα, ακολουθώντας μέτρια έως έντονη προπόνηση.

 

«Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η αντικατάσταση μικρών ποσοτήτων του καθιστικού χρόνου ακόμη και με ελαφριά σωματική δραστηριότητα ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μεταξύ των λιγότερο ενεργών ενηλίκων», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Μισή ώρα καθημερινής άσκησης χαρίζει έως πέντε χρόνια ζωής

Σύμφωνα δε με παλαιότερη νορβηγική επιστημική μελέτη, μισή ώρα σωματικής δραστηριότητας και μάλιστα ανεξάρτητα από την έντασή της, επί έξι μέρες την εβδομάδα, αρκεί για να μειωθεί κατά 40% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ενός ηλικιωμένου από οποιαδήποτε αιτία. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, ακόμη και στην ηλικία των 73 ετών, ο κίνδυνος θανάτου ενός ανθρώπου επηρεάζεται σημαντικά ανάλογα με το αν ασκείται τακτικά ή έχει καθιστική ζωή. Αν μάλιστα η καθημερινή άσκηση είναι μέτριας έως μεγάλης έντασης, τότε ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει έως πέντε χρόνια περισσότερο, σε σχέση με τον ενήλικα που κάνει καθιστική ζωή στην τρίτη ηλικία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι δείχνει η αιμοδοσία για την πορεία της επιδημίας

Με ποιες ασκήσεις θα καταπολεμήσετε το σπλαχνικό λίπος

Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Pancakes σε λίγα μόλις λεπτά

Brunch: Θέλετε να φτιάξετε κάτι εύκολο, γρήγορο και νόστιμο για τα παιδιά σας; Εδώ θα βρείτε τη συνταγή για τα πιο εύκολα pancakes.

Τι είναι το κύπελλο περιόδου και πόσο ασφαλές αποδεικνύεται;

Έμμηνος ρύση: Το χρονικό διάστημα που κρατά η περίοδος δεν εύκολο. Χρειάζεστε να έχετε μαζί σας πάντα κάποια σερβιέτα ή κάποιο ταμπόν. Πώς θα νιώθατε αν ήσασταν ξέγνοιαστες και χωρίς διαρροές; Αυτό σας υπόσχεται το κύπελλο περιόδου!

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Η πανδημία της COVID και το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων έπληξαν σκληρά την ψυχική υγεία των παιδιών

Κανείς δεν νοιάζεται περισσότερο για τα παιδιά από τους γονείς τους. Το κίνημα των γονέων έχει ήδη ξεκινήσει με τον αγώνα για τα παιδιά μας ως προς το πρόγραμμα σπουδών και τους περιορισμούς από την πανδημία. Πρέπει να εξελιχθεί σε αίτημα για την προστασία τους από τα πυροβόλα όπλα

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Εγκέφαλος παιδιά: Όταν οι γονείς και τα μωρά δένονται, όταν κλείνουν τα μάτια και βιώνουν τον κόσμο τους μαζί μέρα με τη μέρα, δεν είναι απλά χαριτωμένο. Αντικατοπτρίζει το πώς τα μωρά μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις λεπτές ενδείξεις για το περιβάλλον τους.