Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν: Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν: Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σασκάτσουαν (USask) ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων του εγκεφάλου, διατηρώντας παράλληλα τον ευαίσθητο ιστό γύρω από αυτά. Η τεχνική έχει επίσης ένα αξιοσημείωτο παρεπόμενο όφελος: καθιστά ξαφνικά δυνατή τη χημειοθεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου. Η τεχνική περιλαμβάνει την τοποθέτηση μακρών βελονών μέσα από το κρανίο και την αποστολή παλμών ηλεκτρικού ρεύματος σε όγκο γλοιοβλαστώματος – την ολέθρια ποικιλία καρκίνου του εγκεφάλου που προκάλεσε το θάνατο του frontman των Tragically Hip Gord Downie. “Μια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να είναι κλινικά εφικτή”, δήλωσε ο δρ Mike Moser (MD), ερευνητής γενικής χειρουργικής στο USask College of Medicine και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Περιοδικό Εμβιομηχανικής Μηχανικής (Journal of Biomechanical Engineering).

“Οι ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο μπορεί πλέον να έχουν μια άλλη επιλογή για τοπική θεραπεία που δεν περιλαμβάνει άνοιγμα του κρανίου και δεν περιλαμβάνει θερμότητα ή ακτινοβολία”. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον USask δημιούργησε τρισδιάστατα μοντέλα κυττάρων για να εξετάσει ποια θεραπευτικά πρωτόκολλα ηλεκτρικού ρεύματος -η μη αναστρέψιμη ηλεκτροδιάθεση (IRE ή NanoKnife) και η μη αναστρέψιμη ηλεκτροδιάθεση υψηλής συχνότητας (H-FIRE)- μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο για τους περιβάλλοντες ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία. Το γλοιοβλάστωμα, η πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, προσβάλλει έναν στους 25.000 Καναδούς και μόνο το έξι τοις εκατό των ατόμων με τον καρκίνο επιβιώνουν σήμερα περισσότερο από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Η τεχνική βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος ανταποκρίνονται στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να σκοτωθούν με ένα μικρότερο ηλεκτρικό πεδίο από ό,τι θα σκότωνε τους γύρω υγιείς ιστούς.

Ανακάλυψαν επίσης ότι η τεχνική αυτή διαταράσσει προσωρινά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό -την ημιπερατή μεμβράνη που επιτρέπει μόνο σε μικροσκοπικά μόρια να περάσουν από το αίμα στον εγκέφαλο. “Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός εμποδίζει πολλά θεραπευτικά φάρμακα να φτάσουν στον όγκο”, δήλωσε ο ερευνητής βιοϊατρικής μηχανικής του USask Dr. Chris Zhang (Ph.D.), συν-συγγραφέας της μελέτης. “Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για τη θεραπεία του επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου σε κλινική δοκιμή

Οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να σταματήσουν την ανάπτυξη όγκων ανθεκτικών στα φάρμακα

Νέα τεχνολογία εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Marburg προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι εστιάζουν πιο πολύ σε άμεσους παρά σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας

Εργαζόμενοι:  Είναι πιο αποφασισμένοι να εργαστούν για τους άμεσους στόχους υγείας τους, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, παρά μακροπρόθεσμους στόχους υγείας, όπως η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών.