ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος εγκεφάλου: Νέα τεχνολογία εξατομικευμένης θεραπείας

Καρκίνος εγκεφάλου: Νέα τεχνολογία εξατομικευμένης θεραπείας

Καρκίνος εγκεφάλου: Eπιστήμονες της Virginia Tech ανέπτυξαν ένα νέο τρισδιάστατο μοντέλο ιστού του μικροπεριβάλλοντος του όγκου γλοιοβλαστώματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση των υποτροπών και την δημιουργία θεραπειών που θα είναι πιο αποτελεσματικές για την εξάλειψη των όγκων σε εξατομικευμένο επίπεδο.

Το γλοιοβλάστωμα, ένας σπάνιος αλλά θανατηφόρος καρκίνος του εγκεφάλου, είναι πολύ ανθεκτικό. Οι χειρουργοί αφαιρούν όγκους μόνο για να δουν τον καρκίνο να επανέρχεται με αγριότητα. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία έχουν περιορισμένα αποτελέσματα και Περίπου οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν μέσα σε 18 μήνες. Τώρα, επιστήμονες της Virginia Tech ανέπτυξαν ένα νέο τρισδιάστατο μοντέλο ιστού του μικροπεριβάλλοντος του όγκου γλοιοβλαστώματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση των υποτροπών και την δημιουργία θεραπειών που θα είναι πιο αποτελεσματικές για την εξάλειψη των όγκων σε εξατομικευμένο επίπεδο. Το μοντέλο και η ανάπτυξή του περιγράφονται σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου στο npj Precision Oncology.

«Στόχος μας είναι τελικά να αναπτύξουμε μια εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση στην οποία μπορούμε να πάρουμε τον όγκο ενός ασθενούς, να φτιάξουμε ένα μοντέλο αυτού του όγκου σε ένα πιάτο, να δοκιμάσουμε φάρμακα σε αυτό και να πούμε σε έναν κλινικό ποια θεραπεία θα λειτουργήσει καλύτερα για τη θεραπεία του», είπε η Jennifer Munson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Fralin Biomedical Research Institute στο VTC και η συγγραφέας της εργασίας. Το μοντέλο είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εντοπισμό νέων δεικτών και θεραπειών για τον καρκίνο. Η έρευνα που χρησιμοποιεί το νέο μοντέλο έχει ήδη εντοπίσει ένα νέο μέτρο για την κατανόηση του όγκου του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των καρκινικών κυττάρων να ανανεώνονται και να διαφοροποιούνται, κάτι που είναι ένας δείκτης του πώς θα ανταποκριθεί ο καρκίνος στις φαρμακευτικές θεραπείες.

Περίπου 15.000 άνθρωποι το χρόνο διαγιγνώσκονται με γλοιοβλάστωμα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Η Munson, μηχανικός ιστών που είναι επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής και Μηχανικής του Virginia Tech και συνδιευθύντρια της Virginia Tech Cancer Research Alliance, άρχισε να αναπτύσσει τα μοντέλα το 2014. Ενώ υπάρχουν άλλα κατασκευασμένα μοντέλα, αυτό αντιπροσωπεύει κυτταρικούς τύπους εκτός των καρκινικών κυττάρων, μαζί με τον χώρο ανάπτυξης και εξάπλωσης του όγκου και άλλες πτυχές του πραγματικού μικροπεριβάλλοντος του όγκου. Τα μοντέλα της Munson, τα οποία είναι συνήθως περίπου στο μέγεθος μιας γόμας μολυβιού, αναδημιουργούν με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό το περιβάλλον για μελέτη, συμπεριλαμβανομένων κυττάρων μοναδικών για το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως αστροκύτταρα και μικρογλοία, και σε αναλογίες με βάση αυτές που βρέθηκαν σε ασθενείς.

Το μικροπεριβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του γιατί το γλοιοβλάστωμα είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αν και ένας όγκος μπορεί να αφαιρεθεί, τα καρκινικά κύτταρα τείνουν να εισβάλλουν στον περιβάλλοντα ιστό όπου γίνονται πιο επιβλαβή ή ανθεκτικά στις θεραπείες, επιτρέποντας στον καρκίνο να επιστρέψει. “Το μοντέλο μπορεί να μας βοηθήσει να απαντήσουμε σε ερωτήσεις όπως, μπορούμε να προβλέψουμε τη θεραπευτική απόκριση;” είπε η Munson. «Μπορούμε να δούμε πώς αυτοί οι διαφορετικοί τύποι κυττάρων συμβάλλουν στη συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων ή μπορούμε απλώς να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το μικροπεριβάλλον που επιτρέπει στους γιατρούς να θεραπεύουν πιο αποτελεσματικά ασθενείς που έχουν συνήθως μικρές πιθανότητες επιβίωσης;»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που ενεργοποιείται στους περισσότερους καρκίνους

Καρκίνος εγκεφάλου: Νέα δεδομένα για τους παράγοντες που διαμορφώνουν την υποτροπή

Eπιστήμονες αναπτύσσουν βλαστοκύτταρα ως θεραπεία καρκίνου στον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν