Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Ανακαλύφθηκε βασικό γονίδιο που ενεργοποιείται στους περισσότερους καρκίνους

Καρκίνος: Ανακαλύφθηκε βασικό γονίδιο που ενεργοποιείται στους περισσότερους καρκίνους

Καρκίνος: Οι γιατροί-επιστήμονες στο Broad Institute of MIT, το Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber ανακάλυψαν ότι ένα γονίδιο που ονομάζεται FOXR2 που κανονικά απενεργοποιείται στους περισσότερους ιστούς του σώματος ενεργοποιείται τουλάχιστον στο 70% των τύπων καρκίνου και στο 8% των μεμονωμένων όγκων.

Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Cancer Research, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς αναπτύσσονται διάφορες μορφές καρκίνου. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη αρχίσει να συνεργάζεται με χημικούς και δομικούς βιολόγους για να ανακαλύψει πώς να στοχεύσει αυτό το γονίδιο με πιθανές νέες θεραπείες. «Το γεγονός ότι αυτό το γονίδιο είναι κανονικά απενεργοποιημένο στους περισσότερους ιστούς σημαίνει ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να το στοχεύσουμε με τρόπο που να μην προκαλεί πολλές παρενέργειες», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Pratiti Bandopadhayay, συνεργαζόμενο μέλος στο Broad and παιδονευρο-ογκολόγος στο Dana-Farber.

Εύρεση του FOXR2

Η Jessica Tsai, παιδοογκολόγος στο Dana-Farber, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο εργαστήριο του Bandopadhayay, και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας ανέλυε αλληλουχίες γονιδιώματος ενός είδους παιδιατρικού καρκίνου του εγκεφάλου που ονομάζεται διάχυτα γλοιώματα μέσης γραμμής – θανατηφόροι όγκοι στη μέση του εγκεφάλου – όταν αυτή και η ομάδα της διαπίστωσαν, προς έκπληξή τους, ότι πολλοί από τους καρκίνους εμφάνιζαν μη φυσιολογική έκφραση του FOXR2. Αυτό το γονίδιο κωδικοποιεί έναν παράγοντα μεταγραφής, βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ και φυσιολογικά εκφράζεται μόνο στον όρχι.

Για να αναζητήσουν ίχνη του γονιδίου σε άλλους καρκίνους, η Tsai και οι συνάδελφοί της χτένισαν τις βάσεις δεδομένων του καρκίνου, ανέλυσαν καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων και ανέλυσαν την αλληλουχία όγκων από ζωικά μοντέλα καρκίνου. Βρήκαν ότι ορισμένοι από τους πιο κοινούς παιδικούς και ενήλικους καρκίνους -συμπεριλαμβανομένου του οστεοσαρκώματος, του μελανώματος και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα- είχαν επίσης έκφραση FOXR2. Η ομάδα συνεργάστηκε με τον David Jones από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου για να επιβεβαιώσει ότι πολλοί τύποι παιδικών όγκων ενεργοποιούν το FOXR2.

«Οι οικογένειες που δώρησαν αυτούς τους όγκους μας επέτρεψαν πραγματικά να εξετάσουμε γονίδια όπως το FOXR2 και να περιγράψουμε τον ρόλο τους σε αυτούς τους καταστροφικούς όγκους εγκεφάλου», δήλωσε ο Bandopadhayay.

Λειτουργικές ενδείξεις

Σε συνεργασία με τον συνεργάτη Tim Phoenix στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια με και χωρίς ενεργοποιημένο FOXR2 και ανακάλυψαν ότι η έκφραση του γονιδίου ενισχύει τον ρυθμό ανάπτυξης των όγκων του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των διάχυτων γλοιωμάτων μέσης γραμμής. Βρήκαν επίσης ότι τα κύτταρα ενεργοποιούν το γονίδιο μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υπομεθυλίωση, μια χημική τροποποίηση που αφαιρεί τις ομάδες μεθυλίου από ένα γονίδιο. Επίσης ανακάλυψαν ότι μια ομάδα μεταγραφικών παραγόντων που ονομαζόταν ETS υπερεκφραζόταν όταν το FOXR2 ήταν ενεργό, οδηγώντας πιθανώς στο σχηματισμό όγκου.

Η ομάδα υποπτεύεται ότι το FOXR2 θα μπορούσε να είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου όπου τα φυσιολογικά ανενεργά γονίδια των όρχεων ενεργοποιούνται σε ασθενείς με καρκίνο. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες που κωδικοποιούνται από γονίδια στο χρωμόσωμα Χ που ονομάζονται αντιγόνα του καρκίνου των όρχεων εκφράζονται ανώμαλα στους όγκους. Αυτά τα αντιγόνα αποτέλεσαν βασικό στόχο των φαρμακευτικών εταιρειών που αναπτύσσουν νέες θεραπείες για τον καρκίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο καρκίνος του μαστού προκαλεί διαβήτη;

Tεχνική υγρής βιοψίας για την ανίχνευση καρκίνου στο αίμα

App στο κινητό βοηθά στην ανίχνευση καρκίνου του δέρματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αντιμετωπίζετε το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα: Η ζωή με άσθμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και δραστήρια ζωή.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από θεραπεία με CAR T λεμφοκύτταρα σε 15 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

η νέα μελέτη προσφέρει καινοτόμα αποτελέσματα για μια πρωτοποριακή θεραπεία που βεβαίως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε προοπτικές μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Κακοήθεις Αιματολογικές Νόσοι: Κλειδί θεραπείας, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων

Κακοήθεις Αιματολογικές Νόσοι: Μοναδική θεραπεία ίασης στην πλειονότητα των περιπτώσεων κακοήθων αιματολογικών νόσων αποτελεί η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αιμοποιητικών κυττάρων, όπως λέγεται πλέον, η οποία έχει ενδείξεις όχι μόνο για κακοήθεις αλλά και για καλοήθεις νόσους του αίματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος, μάλιστα, αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπεία παιδιών και ενηλίκων με […]

Τα μυστήρια πίσω από τον χρόνιο κνησμό

Χρόνιος κνησμός: Προέρχεται από υποκείμενες παθήσεις υγείας, που κυμαίνονται από δερματολογικές διαταραχές όπως το έκζεμα και η ψωρίαση έως συστηματικές ασθένειες όπως η δυσλειτουργία των νεφρών ή του ήπατος.