Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος εγκεφάλου: Νέα μελέτη ρίχνει φως στους παράγοντες που διαμορφώνουν την υποτροπή

Καρκίνος εγκεφάλου: Νέα μελέτη ρίχνει φως στους παράγοντες που διαμορφώνουν την υποτροπή

Καρκίνος εγκεφάλου: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα διηθητικά γλοιώματα, ένας κοινός όγκος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, διαμορφώνονται από τη γενετική τους εξέλιξη και το μικροπεριβάλλον τους, ένα εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες θεραπείες στο μέλλον.

“Έχουμε εντοπίσει επιγενετικές αλλοιώσεις κατά την υποτροπή που δεν είναι μόνο προγνωστικές σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές για τους διάφορους υποτύπους και να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης D. Ryan Ormond, MD, Ph. .D., μέλος του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και αναπληρωτής καθηγητής νευροχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στην Ιατρική Πανεπιστημιούπολη CU Anschutz. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου στο περιοδικό Cell. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα γλοιώματα αλληλεπιδρούν με τον εγκέφαλο, αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, αναπτύσσουν αντίσταση στη θεραπεία και γίνονται πιο επεμβατικά.

Εντόπισαν τρεις διακριτούς φαινότυπους στην υποτροπή του γλοιώματος – νευρωνικό, μεσεγχυματικό και πολλαπλασιαστικό. Καθένα από αυτά συγκλίνει με κυτταρικά, γενετικά και ιστολογικά χαρακτηριστικά που αποκαλύπτονται στην υποτροπή. Ορισμένα από αυτά συνδέονται με λιγότερο ευνοϊκά αποτελέσματα. Στη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα συμμετεχόντων από την Κοινοπραξία Glioma Longitudinal Analysis Consortium ή την κοόρτη GLASS, που δημιουργήθηκε για να εντοπίσει τους παράγοντες της αντίστασης στη θεραπεία για το γλοίωμα. Ανέλυσαν δεδομένα αλληλουχίας RNA και/ή DNA από ζεύγη όγκων από 304 ενήλικες ασθενείς με άγριου τύπου ισοκιτρική αφυδρογονάση (IDH) και μεταλλαγμένα γλοιώματα IDH. Οι όγκοι υποτροπίασαν με συγκεκριμένους τρόπους ανάλογα με την κατάσταση μετάλλαξης IDH. Οι αλλαγές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της υποτροπής εξαρτήθηκαν από το πώς αλληλεπιδρούσαν με τα μικροπεριβάλλοντα που κατοικούσαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί όγκοι άγριου τύπου IDH ήταν πιο διεισδυτικοί στην υποτροπή. Τα νεοπλασματικά τους κύτταρα εμφάνισαν αυξημένα προγράμματα νευρωνικής σηματοδότησης, υποδηλώνοντας έναν πιθανό ρόλο των νευρωνικών αλληλεπιδράσεων στην πυροδότηση της εξέλιξης του όγκου. Επίσης βρήκαν ότι η υπερμετάλλαξη, που συχνά προκαλείται από τη θεραπεία με φάρμακα, μαζί με την απαλοιφή του γονιδίου CDKN2A, συσχετίστηκε με πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων κατά την υποτροπή και στους δύο υποτύπους γλοιώματος. Τόσο στους IDH-άγριου τύπου όσο και στους μεταλλαγμένους όγκους IDH, η υπερμετάλλαξη συσχετίστηκε με αυξημένο αριθμό νεοπλασματικών κυττάρων που μοιάζουν με βλαστοκύτταρα. Η ανάπτυξη αυτών των κυττάρων μείωσε τα συνολικά ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. «Συλλογικά, αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η γενετική εξέλιξη κατά την υποτροπή μπορεί να μεταβάλει τα νεοπλασματικά κύτταρα γλοιώματος προς έναν πιο πολλαπλασιαστικό φαινότυπο που συνδέεται με κακή πρόγνωση», κατέληξε η μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Eπιστήμονες αναπτύσσουν βλαστοκύτταρα ως θεραπεία καρκίνου στον εγκέφαλο

Η καρκινική γενετική στην υπηρεσία της στοχευμένης θεραπείας

Αναλύοντας τη Γενετική του Καρκίνου με στόχο την ανάπτυξη πιο στοχευμένης θεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.

Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο εγκεφαλικού

Αναιμία: Πολύ λίγα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία λαμβάνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κοινή επιπλοκή αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα κυβερνητική έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή.