Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Εγκεφάλου: Επιστήμονες ανακάλυψαν δομές στον εγκέφαλο ασθενών με καρκίνο που μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση του

Καρκίνος Εγκεφάλου: Επιστήμονες ανακάλυψαν δομές στον εγκέφαλο ασθενών με καρκίνο που μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση του

Καρκίνος Εγκεφάλου: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα ανακάλυψαν σε ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου δομές που μοιάζουν με λεμφαδένες κοντά στον όγκο, στις οποίες τα ανοσοκύτταρα μπορούν να ενεργοποιηθούν για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η ανοσοθεραπεία ενίσχυσε τον σχηματισμό αυτών των δομών σε μια δοκιμή σε ποντίκια. Αυτή η ανακάλυψη προτείνει νέες ευκαιρίες για τη ρύθμιση της αντικαρκινικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες και συγγραφείς της μελέτης.

Το γλοίωμα είναι ένας θανατηφόρος όγκος του εγκεφάλου με μια θλιβερή πρόγνωση. Ένας λόγος για τον οποίο οι όγκοι του εγκεφάλου είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν είναι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση και την καταστροφή ξένων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων, δεν μπορεί εύκολα να φτάσει στη θέση του όγκου λόγω των “εμποδίων” που περιβάλλουν τον εγκέφαλο.

Για την καταπολέμηση ενός αναπτυσσόμενου όγκου, τα ανοσοκύτταρα όπως τα Τ λεμφοκύτταρα πρέπει να ενεργοποιούνται και να προετοιμάζονται στους λεμφαδένες μας, πριν ταξιδέψουν στην περιοχή του όγκου για να επιτεθούν αποτελεσματικά στα καρκινικά κύτταρα. Λόγω των εμποδίων γύρω από τον εγκέφαλο, είναι μια πρόκληση για τα Τ λεμφοκύτταρα να φτάσουν τον όγκο.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα περιγράφουν την ανακάλυψη δομών παρόμοιων με λεμφαδένες στον εγκέφαλο, στις οποίες τα Τ λεμφοκύτταρα θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν.

«Ήταν εξαιρετικά συναρπαστικό να ανακαλύψουμε για πρώτη φορά την παρουσία δομών που μοιάζουν με λεμφαδένες σε ασθενείς με γλοίωμα. Αυτές οι δομές είναι γνωστές ως τριτογενείς λεμφοειδείς δομές (TLS) και δεν συναντώνται σε υγιή άτομα. Έχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για να υποστηρίξουν την ενεργοποίηση των λεμφοκυττάρων επιτόπου, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν θετική επίδραση στην αντικαρκινική ανοσοαπόκριση», λέει η Alessandra Vaccaro, PhD φοιτήτρια στο Τμήμα Ανοσολογίας, Γενετικής και Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης από δοκιμές σε ποντίκια με γλοίωμα ότι ο σχηματισμός των δομών TLS στον εγκέφαλο μπορεί να προκληθεί από έναν τύπο ανοσοθεραπείας. Όταν χορηγήθηκε αγωγή στα ποντίκια με ανοσοδιεγερτικά αντισώματα που ονομάζονται αCD40, ο σχηματισμός TLS ενισχύθηκε και η αναπτυξή τους συνέβαινε πάντοτε κοντά στους όγκους.

«Η γνώση ότι οι ανοσοθεραπείες μπορούν να ρυθμίσουν το σχηματισμό τριτογενών λεμφοειδών δομών στον εγκέφαλο προσφέρει συναρπαστικές ευκαιρίες για να βρεθούν νέοι τρόποι ρύθμισης της αντικαρκινικής ανοσοαπόκρισης στο γλοίωμα», λέει η Anna Dimberg, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

3 βήματα για να ενισχύσετε την ψυχική σας ευεξία

Μια 5λεπτη άσκηση αναπνοής για να αντιμετωπίσετε το άγχος

Ποιες υπερτροφές είναι καλές για τον διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.