Επιστημονικά Νέα

Δοκιμαστικό Εμβόλιο: Εκπληκτικά ενισχυμένη επιβίωση για ασθενείς με επιθετικό καρκίνο εγκεφάλου

Δοκιμαστικό Εμβόλιο: Εκπληκτικά ενισχυμένη επιβίωση για ασθενείς με επιθετικό καρκίνο εγκεφάλου

«Το εμβόλιο λειτουργεί διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς για να καταπολεμήσει τον όγκο. Παρέχει μια εξατομικευμένη λύση, δουλεύοντας με το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς, το οποίο είναι το πιο έξυπνο σύστημα που γνωρίζει ο άνθρωπος», δήλωσε ο Ashkan.

Δοκιμαστικό Εμβόλιο: Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για τη θεραπεία του επιθετικού καρκίνου του εγκεφάλου μπορεί δυνητικά να δώσει στους ασθενείς επιπλέον χρόνια ζωής, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας παγκόσμιας κλινικής δοκιμής. Όπως ανέφερε ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών της δοκιμής, τα στοιχεία έδειξαν ότι το DCVax οδήγησε σε «εκπληκτικά ενισχυμένη επιβίωση για τους ασθενείς με γλοιοβλάστωμα». Το γλοιοβλάστωμα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου και επίσης μια από τις πιο επιθετικές. Τα άτομα με τη νόσο ζουν κατά μέσο όρο μόλις 12-18 μήνες μετά τη διάγνωση, ή και ακόμη λιγότερο.

Ένας ασθενής στην πολυκεντρική παγκόσμια μελέτη 331 ατόμων έζησε για περισσότερα από οκτώ χρόνια μετά τη λήψη του DCVax. Στη Βρετανία, ο 53χρονος Νάιτζελ Φρενς είναι ακόμη ζωντανός επτά χρόνια μετά τον εμβολιασμό του. «Τα συνολικά αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Τα τελικά αποτελέσματα αυτής της δοκιμής τρίτης φάσης… προσφέρουν νέα ελπίδα στους ασθενείς που βρίσκονται αντιμέτωποι με το γλοιοβλάστωμα», δήλωσε ο καθηγητής Keyoumars Ashkan, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας στην Ευρώπη. Εάν εγκριθεί από τις ιατρικές ρυθμιστικές αρχές, το DCVax θα είναι η πρώτη εδώ και 17 χρόνια νέα θεραπεία για ασθενείς με γλοιοβλάστωμα που έχουν διαγνωσθεί πρόσφατα και η πρώτη εδώ και 27 χρόνια για άτομα στα οποία έχει επανεμφανιστεί ο καρκίνος.

Το εμβόλιο παρέτεινε τη ζωή ασθενών με κακή πρόγνωση για τον καρκίνο του εγκεφάλου

Το εμβόλιο «αποδείχθηκε ότι παρατείνει τη ζωή ακόμη και σε ασθενείς που παραδοσιακά θεωρείται ότι έχουν χειρότερη πρόγνωση», όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι για τους οποίους η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή, πρόσθεσε ο επιστήμονας. Οι ερευνητές της δοκιμής διαπίστωσαν ότι οι πρόσφατα διαγνωσθέντες ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο επιβίωσαν για 19,3 μήνες κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με τους 16,5 μήνες για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα που έκαναν το DCVax έζησαν κατά μέσο όρο 13,2 μήνες μετά τη λήψη του, σε σύγκριση με μόλις 7,8 μήνες όσων δεν το έκαναν. Συνολικά, το 13% των ατόμων που το έλαβαν έζησε για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, σε αντίθεση με το μόλις 5,7% αυτών στην ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο περιοδικό Oncology της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρών. «Το εμβόλιο λειτουργεί διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς για να καταπολεμήσει τον όγκο. Παρέχει μια εξατομικευμένη λύση, δουλεύοντας με το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς, το οποίο είναι το πιο έξυπνο σύστημα που γνωρίζει ο άνθρωπος», δήλωσε ο Ashkan.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία των όγκων εγκεφάλου

Νέα τεχνολογία εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου

Eπιστήμονες αναπτύσσουν βλαστοκύτταρα ως θεραπεία καρκίνου στον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης. 

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.