ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γλοιοβλάστωμα : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Γλοιοβλάστωμα :  Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Γλοιοβλάστωμα : Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας τύπος πολύ επιθετικού όγκου στον εγκέφαλο. Είναι επίσης γνωστό ως πολύμορφο γλοιοβλάστωμα.

Το γλοιοβλάστωμα είναι ένα από μια ομάδα όγκων που ονομάζεται αστροκυττώματα. Αυτοί οι όγκοι ξεκινούν από αστροκύτταρα-κύτταρα σε σχήμα αστεριού που τρέφουν και υποστηρίζουν νευρικά κύτταρα (νευρώνες) στον εγκέφαλό σας. Ωστόσο, ένα γλοιοβλάστωμα μπορεί να περιέχει πολλούς διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών κυττάρων – συμπεριλαμβανομένων των νεκρών εγκεφαλικών κυττάρων. Περίπου το 12 έως 15 τοις εκατό των ατόμων με όγκους στον εγκέφαλο έχουν γλοιοβλάστωμα.

Υπάρχουν δύο τύποι γλοιοβλαστώματος:

  • Το πρωτογενές (de novo) είναι ο πιο κοινός τύπος γλοιοβλαστώματος. Είναι επίσης η πιο επιθετική μορφή.
  • Το δευτερογενές γλοιοβλάστωμα είναι λιγότερο συχνό και βραδύτερο. Συνήθως ξεκινά από ένα χαμηλότερου βαθμού, λιγότερο επιθετικό αστροκύτωμα. Το δευτερογενές γλοιοβλάστωμα επηρεάζει περίπου το 10 τοις εκατό των ατόμων με αυτόν τον τύπο καρκίνου του εγκεφάλου. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτή τη μορφή καρκίνου είναι 45 ετών ή νεότεροι.
Ποσοστά επιβίωσης και προσδόκιμο ζωής
  • Ο μέσος χρόνος επιβίωσης με γλοιοβλάστωμα είναι 15 έως 16 μηνών σε άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Μέσος όρος σημαίνει ότι οι μισοί από όλους τους ασθενείς με αυτόν τον όγκο επιβιώνουν σε αυτό το χρονικό διάστημα.
  • Όλοι με γλοιοβλάστωμα είναι διαφορετικοί. Μερικοί άνθρωποι δεν επιβιώνουν για πολύ. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να επιβιώσουν έως και πέντε χρόνια ή περισσότερο , αν και είναι σπάνιο.

Στα παιδιά

  • Τα παιδιά με όγκους υψηλότερου βαθμού τείνουν να επιβιώνουν περισσότερο από τους ενήλικες. Περίπου το 25 τοις εκατό των παιδιών που έχουν αυτόν τον όγκο ζουν για πέντε χρόνια ή περισσότερο.

Επέκταση του προσδόκιμου ζωής

  • Οι νέες θεραπείες επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής ακόμη περισσότερο. Τα άτομα των οποίων οι όγκοι έχουν ευνοϊκό γενετικό δείκτη που ονομάζεται μεθυλίωση MGMT έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης .
  • Το MGMT είναι ένα γονίδιο που επιδιορθώνει τα κατεστραμμένα κύτταρα. Όταν η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος, το MGMT τα διορθώνει. Η μεθυλίωση MGMT εμποδίζει αυτήν την επιδιόρθωση και εξασφαλίζει ότι περισσότερα νεοπλασματικά κύτταρα σκοτώνονται.

Ακολουθεί βίντεο για το Γλοιοβλάστωμα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χρόνια κοκκιωματώδη νόσο : Πως διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Προσδόκιμο ζωής : Το αυξάνουν η διατροφή και η άσκηση

Σύνδρομο της γοργόνας : Η θανατηφόρα νόσος που προσβάλει τα κάτω άκρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Κορωνοϊός: Όπως επισημαίνει η ειδικός στην αναπαραγωγή, Δρ Victoria Male, οι εμμηνοροϊκές αλλαγές εμβολιασμένων που αναφέρθηκαν ήταν βραχύβιες, ωστόσο η έρευνα για αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου παραμένει κρίσιμη για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Μπορεί το μηλόξυδο να βοηθήσει με το έκζεμα;

Μηλόξυδο έκζεμα: Πιθανοί λόγοι που η χρήση μηλόξυδου στο δέρμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση και ανακούφιση του εκζέματος - Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Παράγοντες που επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία κατά και μετά την εμμηνόπαυση

Σεξ εμμηνοπάυση: Ανεξάρτητα από το πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση, τον λόγο που ξεκινά και την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου, μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία και την εμπειρία του σεξ.

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

Πώς επηρεάζει η άσκηση την καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η άσκηση έχει μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν μειωμένο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης, βελτιωμένη ικανότητα αναπνοής, μειωμένη αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας, αυξημένη καύση θερμίδων που θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Στη νέα έρευνα σύμφωνα με τον Δρ Ζαχαρίου η ερευνητική ομάδα εστίασε σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και όχι σε μια συγκεκριμένη διατροφή. Επρόκειτο για συστατικά που είτε συμβάλλουν στην αποβολή του πλεονάζοντος σιδήρου από τον εγκέφαλο είτε καταπολεμούν την επιβαρυντική του δράση.

Μυστικά για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

Η μειωμένη λίμπιντο δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αν όμως κάποιος θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές