ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χρόνια κοκκιωματώδη νόσος : Πως διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Χρόνια κοκκιωματώδη νόσος : Πως διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Χρόνια κοκκιωματώδη νόσος : Η χρόνια κοκκιωματώδης νόσος (CGD) είναι μια διαταραχή που βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η χρόνια κοκκιωματώδης νόσος (CGD) είναι μια διαταραχή που βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Κάνει το σώμα σας ευαίσθητο σε λοιμώξεις που προκαλούνται από συγκεκριμένους μύκητες και βακτήρια. Προκαλεί κοκκιώματα, τα οποία είναι συλλογές ανοσοκυττάρων που σχηματίζονται σε σημεία φλεγμονής ή λοίμωξης.

Αιτίες
 • Η μόνη αιτία της CGD είναι η κληρονομικότητά της μέσω γενετικής. Επηρεάζει κυρίως τους άνδρες, αλλά υπάρχουν επίσης μορφές CGD που επηρεάζουν και τα δύο φύλα.
Συμπτώματα
 • Τα άτομα με CGD τυπικά έχουν τουλάχιστον μία σοβαρή βακτηριακή ή μυκητιακή λοίμωξη κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια.

Η CGD μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε όργανο ή ιστό στο σώμα, αλλά οι λοιμώξεις συνήθως εντοπίζονται σε αυτές τις περιοχές:

 • δέρμα
 • πνεύμονες
 • λεμφαδένες
 • συκώτι
 • οστά
 • εγκέφαλος (αν και μόνο περιστασιακά)
Προσδόκιμο ζωής και πρόγνωση
 • Το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με CGD μειώνεται ελαφρώς λόγω επαναλαμβανόμενων επεισοδίων μόλυνσης και φλεγμονής. Ωστόσο, εάν τα άτομα με CGD έχουν τη σωστή θεραπεία, τα περισσότερα θα ζήσουν από τα μέσα έως τα τέλη της ενηλικίωσης.

Επιλογές θεραπείας

Το καλύτερο θεραπευτικό σχέδιο για την CGD είναι η πρόληψη από τη μόλυνση. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μόλυνσης:

 • Αποφύγετε το κολύμπι σε νερό εκτός από τις χλωριωμένες πισίνες. Το γλυκό ή αλμυρό νερό μπορεί να περιέχει οργανισμούς που, ενώ είναι ασφαλείς για υγιείς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση σε άτομα με CGD.
 • Αποφύγετε τη χρήση σάπας κατά την κηπουρική. Η έκθεση σε σάπια κήπου μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή μορφή πνευμονίας από μόλυνση Aspergillus .
 • Το να γυρίσετε σωρούς κομπόστ, να μετατοπίσετε φυτά, να καθαρίσετε κελάρια και να συνεχίσετε τις αγριόχορτες είναι άλλες δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με CGD.
 • Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια άλλη επιλογή θεραπείας για ορισμένα άτομα με σοβαρά συμπτώματα CGD. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να θεραπεύσει την CGD. Ωστόσο, αυτή η θεραπεία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και οι υποψήφιοι και οι δότες μεταμόσχευσης πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσδόκιμο ζωής : Το αυξάνουν η διατροφή και η άσκηση

Προσδόκιμο ζωής : Δείτε πως διαμορφώνεται στους ασθενείς που δεν έχουν χολυδόχο κύστη

Προσδόκιμο ζωής : Χαμηλά διαμορφώνετε στις χώρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Το νοσηλευτικό προσωπικό σκέφτεται την αυτοκτονία περισσότερο από άλλες ομάδες εργαζομένων

Mayo Clinic: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα διεξήχθη, αρχής γενομένης στα τέλη του 2017, με τη συλλογή δεδομένων να πραγματοποιείται το 2018, προτού οποιοσδήποτε από συμμετέχοντες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έρθει αντιμέτωπος/η με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.