ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Προσδόκιμο ζωής : Δείτε πως διαμορφώνεται στους ασθενείς που δεν έχουν χολυδόχο κύστη

Προσδόκιμο ζωής : Δείτε πως διαμορφώνεται στους ασθενείς που δεν έχουν χολυδόχο κύστη

Προσδόκιμο ζωής : Ενώ μπορείτε να επιβιώσετε χωρίς χοληδόχο κύστη, πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές σας συνήθειες για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. 

Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να πρέπει να αφαιρέσουν τη χοληδόχο κύστη σε κάποιο σημείο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι είναι δυνατόν να ζήσετε μια μακρά, πλήρη ζωή χωρίς χοληδόχο κύστη. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης ονομάζεται χολοκυστεκτομή . Μπορείτε να αφαιρέσετε τη χοληδόχο κύστη για διάφορους λόγους, όπως:

  • λοιμώξεις
  • φλεγμονή, που ονομάζεται χολοκυστίτιδα
  • πέτρες στη χολή
  • πολύποδα της χοληδόχου κύστης

Ενώ μπορείτε να επιβιώσετε χωρίς χοληδόχο κύστη, πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές σας συνήθειες για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. Με αυτές τις αλλαγές, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε σημαντικές διαφορές στην καθημερινή σας ζωή μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Τι κάνει η χοληδόχος κύστη
  • Για να ζήσετε καλά χωρίς χοληδόχο κύστη, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε κατανοώντας τι κάνει η χοληδόχος κύστη, ώστε να γνωρίζετε τι λείπει το σώμα σας.
  • Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικροσκοπικό πεπτικό όργανο που κάθεται στην κοιλιά σας, ακριβώς πίσω από το συκώτι . Συνδέεται με το συκώτι σας μέσω του κοινού χολικού πόρου . Αυτός ο αγωγός μεταφέρει τη χολή από το ήπαρ μέσω των ηπατικών αγωγών, στη χοληδόχο κύστη και στο δωδεκαδάκτυλο – το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου σας .
  • Η χοληδόχος κύστη χρησιμεύει ως χώρος αποθήκευσης της χολής, η οποία είναι μια ουσία που βοηθά το σώμα σας να διαλύσει τα τρόφιμα και να αφομοιώσει το λίπος. Όταν τρώτε, η χοληδόχος κύστη σας απελευθερώνει λίγη χολή στο λεπτό έντερο, όπου αρχίζει να δουλεύει για την καταστροφή των λιπών.
  • Χωρίς χοληδόχο κύστη, δεν υπάρχει χώρος για συλλογή χολής. Αντ ‘αυτού, το ήπαρ σας απελευθερώνει τη χολή κατευθείαν στο λεπτό έντερο. Αυτό σας επιτρέπει να χωνεύετε ακόμα τα περισσότερα τρόφιμα. Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες λιπαρών, λιπαρών ή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες τροφής γίνονται δυσκολότερα στην πέψη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αέριο, φούσκωμα και διάρροια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσδόκιμο ζωής : Χαμηλά διαμορφώνετε στις χώρες

Καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση : Διαμόρφωση προσδόκιμου ζωής ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι φυσιολογική η μεγάλη παραγωγή κεριού στα αυτιά μας;

Κερί αυτιών: Το κερί αυτιού συνήθως βγαίνει μόνο του και δεν χρειάζεται θεραπεία. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συσσώρευση που προκαλεί συμπτώματα, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Δοκιμάστε βραζιλιάνικο στιφάδο ψαριού που μυρίζει θάλασσα

Στιφάδο ψάρι: Με αρωματική σάλτσα καρύδας ντομάτας με φρέσκο ​​λάιμ, αυτός είναι ένας τόσο διαφορετικός εξωτικός τρόπος για να σερβίρετε ψάρι που όχι μόνο είναι νόστιμο αλλά και απλό στην παρασκευή του.

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Τι είναι το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;

PCS: Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης εμφανίζεται όταν οι κιρσοί αναπτύσσονται γύρω από τις ωοθήκες, παρόμοια με τους κιρσούς που εμφανίζονται στα πόδια.