ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Προσδόκιμο ζωής : Δείτε πως διαμορφώνεται στους ασθενείς που δεν έχουν χολυδόχο κύστη

Προσδόκιμο ζωής : Δείτε πως διαμορφώνεται στους ασθενείς που δεν έχουν χολυδόχο κύστη

Προσδόκιμο ζωής : Ενώ μπορείτε να επιβιώσετε χωρίς χοληδόχο κύστη, πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές σας συνήθειες για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. 

Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να πρέπει να αφαιρέσουν τη χοληδόχο κύστη σε κάποιο σημείο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι είναι δυνατόν να ζήσετε μια μακρά, πλήρη ζωή χωρίς χοληδόχο κύστη. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης ονομάζεται χολοκυστεκτομή . Μπορείτε να αφαιρέσετε τη χοληδόχο κύστη για διάφορους λόγους, όπως:

  • λοιμώξεις
  • φλεγμονή, που ονομάζεται χολοκυστίτιδα
  • πέτρες στη χολή
  • πολύποδα της χοληδόχου κύστης

Ενώ μπορείτε να επιβιώσετε χωρίς χοληδόχο κύστη, πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές σας συνήθειες για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα. Με αυτές τις αλλαγές, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε σημαντικές διαφορές στην καθημερινή σας ζωή μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Τι κάνει η χοληδόχος κύστη
  • Για να ζήσετε καλά χωρίς χοληδόχο κύστη, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε κατανοώντας τι κάνει η χοληδόχος κύστη, ώστε να γνωρίζετε τι λείπει το σώμα σας.
  • Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικροσκοπικό πεπτικό όργανο που κάθεται στην κοιλιά σας, ακριβώς πίσω από το συκώτι . Συνδέεται με το συκώτι σας μέσω του κοινού χολικού πόρου . Αυτός ο αγωγός μεταφέρει τη χολή από το ήπαρ μέσω των ηπατικών αγωγών, στη χοληδόχο κύστη και στο δωδεκαδάκτυλο – το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου σας .
  • Η χοληδόχος κύστη χρησιμεύει ως χώρος αποθήκευσης της χολής, η οποία είναι μια ουσία που βοηθά το σώμα σας να διαλύσει τα τρόφιμα και να αφομοιώσει το λίπος. Όταν τρώτε, η χοληδόχος κύστη σας απελευθερώνει λίγη χολή στο λεπτό έντερο, όπου αρχίζει να δουλεύει για την καταστροφή των λιπών.
  • Χωρίς χοληδόχο κύστη, δεν υπάρχει χώρος για συλλογή χολής. Αντ ‘αυτού, το ήπαρ σας απελευθερώνει τη χολή κατευθείαν στο λεπτό έντερο. Αυτό σας επιτρέπει να χωνεύετε ακόμα τα περισσότερα τρόφιμα. Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες λιπαρών, λιπαρών ή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες τροφής γίνονται δυσκολότερα στην πέψη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αέριο, φούσκωμα και διάρροια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσδόκιμο ζωής : Χαμηλά διαμορφώνετε στις χώρες

Καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση : Διαμόρφωση προσδόκιμου ζωής ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στη διακοπή του καπνίσματος

Διακοπή καπνίσματος γυναίκες: Νέα μελέτη αποδεικνύει πως οι γυναίκες ναι μεν καπνίζουν λιγότερο, αλλά παράλληλα δυσκολεύονται αρκετά να διακόψουν το κάπνισμα σε σχέση με τους άνδρες.

Ώρα για ύπνο: Tips ύπνου για όλη την οικογένεια

Ύπνος εφηβεία: Γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τιθασεύσει κανείς έναν έφηβο ως προς το πρόγραμμα ύπνου του; Δείτε πώς μπορούν ορισμένα tips να κάνουν τη διαφορά για όνειρα γλυκά!

Πρωινό χωρίς πολλούς υδατάνθρακες: Γίνεται; (Keto friendly edition)

Keto πρωινό συνταγές: Ιδέες για εύκολα και γρήγορα πρωινά, τα οποία μπορείτε να ετοιμάσετε μέσα σε ελάχιστα λεπτά χωρίς να σας γεμίσουν με κενές θερμίδες και υπερβολικούς υδατάνθρακες. Ενέργεια και γεύση για το πρωινό σας ξύπνημα!